Lifestyle

Beleggen in goud

By  | 

Laatst las ik in de krant dat een weduwe per ongeluk  een goudschat aan een bejaardentehuis had gedoneerd. Ze doneerde een doos, waarin 109 gouden munten verstopt bleken te zijn. Ik heb me altijd al afgevraagd hoe dat nou zat met goud sparen. Dus heb dit weekend online heel wat research gedaan en ik heb de vragen die ik had en de daarbij behorende antwoorden hier onder voor jullie uitgewerkt. Wellicht hebben jullie ook interesse in dit onderwerp en na het lezen van deze blog ben je dan ieder geval als iets wijzer.

Ik heb mijn info gehaald van de sites Marketupdate en  The Silver Mountain

Wat is Beleggen in goud?

Het nieuwe kabinet heeft plannen om de bankgarantie van 100.000 te verlagen. De rente die je momenteel krijgt van de bank is 0,05 %; over het tegoed en de rente ben je weer belasting verschuldigd, waardoor het hebben van (reserve)geld dus letterlijk geld kost. Beleggen in goud is de tegenhanger van het banksparen. In tijden van financiële onzekerheid hebben mensen behoefte aan houvast en goud is redelijk waardevast. Daarnaast is goud een schaars product: de goudmijnen worden langzaam leeggehaald terwijl de vraag toe blijft nemen.

Er zijn meerdere manieren om te beleggen in goud. Je kunt gouden munten en of balken kopen en die thuis of elders in een kluis bewaren. Als de prijs van goud is gestegen, verkoop je je goudwaar weer.  Deze manier van goud sparen kost je geld daar je er een kluis voor moet kopen/huren. Het is ook raadzaam het te verzekeren en dat kost ook weer geld.

Een andere optie is  om een spaarbrief met een goudbedrag te kopen (bewijs van goud). Je kunt het goud dan niet fysiek opeisen, maar profiteert wel van de prijsstijgingen.

beleggen in goud

Waarom zou je beleggen in goud?

Ik heb online veel gelezen over dit onderwerp en eigenlijk komt het steeds weer op het volgende neer: Goud verliest zijn waarde niet, sterker nog, de goudprijs is de laatste jaren flink gestegen .  Stel je hebt je geld op de bank. In Nederland hebben we te maken met een bankgarantie tot 100.000 euro per bankrekening in onzekere tijden. Deze garantie wordt door de bankensector als geheel gedragen. Komt er een grote bank in de problemen, dan zullen andere banken die schok moeten opvangen. Dat zou kunnen betekenen dat  die garantie tot €100.000 in geval van crisis wellicht geen harde (echt waar te maken) garantie is. Dus dan ben je je geld kwijt.

De Bail-in regel

Heb je wel eens van de ‘bail-in regel gehoord? Dat betekent dat je  toen je je bankrekening bij je bank afsloot, je ergens in de kleine regels hebt getekend voor het letterlijk ‘redden’van je bank als deze dreigt failliet te gaan. Dit is al een keer voorgekomen bij de SNS bank. Daar verloren vermogende spaarders een groot deel van hun geld.

Wat kun je allemaal kopen?

Je kunt sieraden kopen, maar ook randen, munten, baren en zelfs een Gouden tientje.

Is zilver een interessant alternatief voor goud?

De goudprijs is minder beweeglijk dan de zilverprijs. Daarnaast is het rendement op goud sinds 1971 veel hoger geweest dan op zilver. Centrale banken kiezen goud als reserve, geen zilver. Maar omdat de zilvermarkt veel kleiner is dan de goudmarkt kan de zilverprijs in een opwaartse markt veel sneller stijgen dan de goudprijs. Dus ook zeker wel interessant

Als je een gouden munt koopt, waar moet je dan op letten?

  1. Let goed op de wisselkoers: Je koopt je goud waarschijnlijk in euro’s terwijl de goudprijs genoteerd is in dollars.
  2. Let goed op de betrouwbaarheid van het bedrijf waar je mee in zee gaat: Let erop dat deze afkomstig is van erkende edelmetaalbedrijven die op de Good Delivery list van de London Bullion Market Association staan. Dit houdt in dat deze baren wereldwijd verhandelbaar zijn zonder verdere analyse.
  3. Sluit een verzekering af
  4. Denk goed na over hoe en waar je je buit wilt gaan opslaan.

Moet je belasting betalen?

De belastingdienst wil overal een graantje van mee pikken dus ook met fysiek goud. Het goud dat boven de heffingsvrije grens valt moet je aangeven bij box 3.

Kun je veilig zilver of goud kopen online?

Dit kan bijvoorbeeld bij The Silver Mountain daar kun je fysiek goud en zilver inkopen tegen de scheprste prijs van Nederland. Deze prijzen zijn gebaseerd op de actuele goud- en zilverkoers.  Zij leveren bekende beleggingsmunten zoals de Maple Leaf, de Krugerrand en Gouden Tientjes. Als je interesse in dit onderwerp hebt zou ik zeker even verder op hun site verder speuren, want er staat nog zoveel meer informatie die ik in deze blog niet meer kwijt kon.

Hoe kun je je gekochte goud veilig laten verzenden?

Stel je zou het bij The Silver Mountain bestellen dan kun je deze volledig verzekerd en discreet laten afleveren via Mikropakket of hun privé koerier. Je kunt je bestelling ook zelf ophalen op hun kantoor te Baarn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.