Uncategorized

Binnen en buitenzonwering: Ga voor elektrisch

By  | 

Binnen en buitenzonwering: Ga voor elektrisch

Het zonnetje in huis is een uitdrukking met een positief karakter. Of moeten we zeggen ‘uitstraling’? Toch kan die hete zon in de zomer best storend zijn, zeker in huis. Met binnen of buitenzonwering kies je zelf wanneer de zon welkom is en wanneer niet. Met elektrische zonwering heb je nog meer controle over licht binnen en buiten, hoe dat werkt leggen we uit op deze pagina.

gespot op somfy.be

Verschillen tussen binnen en buitenzonwering

Er zijn een aantal verschillen tussen zonwering voor binnen of buiten. Hieronder zullen we enkele verschillen opnoemen, één belangrijk aspect is de temperatuurregulering. Zonwering aan de binnenzijde van de woning houdt zon tegen maar laat een groot deel van de warmte wel door. Het zonlicht schijnt namelijk door het venster waardoor de ruimte meer op zal warmen dan bij buitenzonwering het geval is. Dan wordt het licht gereflecteerd voordat het bij het raam kan komen wat naast licht ook warmte tegenhoudt. Als je dus op zoek bent naar een oplossing die optimaal zon én warmte tegenhoudt kies dan voor zonwering aan de buitenzijde van het pand.

Verder zijn hier enkele verschillen tussen binnen en buitenzonwering:

  • Buiten is het mogelijk om niet alleen zonlicht uit de woning te weren maar ook schaduw te creëren op terras. Denk aan een luifel of zonnescherm dat uitklapt.
  • Zonwering buiten zoals rolluiken kunnen voorzien worden van isolatiemateriaal. Dit draagt bij aan een optimale verkoeling.
  • Bij installatie buiten is er sprake van een zelf aangebrachte voorziening (ZAV). In huurwoningen is dit niet altijd toegestaan en moet er eerst toestemming voor worden gevraagd. In huis mag het wel.
  • Aan de buitenzijde kan de zonwering ook een meerwaarde bieden als inbraakpreventie. Het kost meer moeite om rolluiken te openen wat inbrekers kan demotiveren.
  • Binnen kan raamdecoratie tevens dienst doen als zonwering. Zeker verduisterende materialen houden het zonlicht perfect tegen.
  • Gordijnen met veel stof zoals schuifgordijnen met dubbele plooi kunnen de akoestiek in de ruimte verbeteren door het grote oppervlak.
  • Plisségordijnen met dubbele laag fungeren ook deels als isolatie, in de winter kan dit warmteverlies helpen te besparen.
  • Buitenzonwering sluit altijd volledig af, dit is bij binnenzonwering niet altijd het geval. Voor maximale verduistering biedt zonwering buiten meer opties.

Een verschil

Nog een verschil dat niet onbenoemd mag blijven is de prijs. Binnenzonwering zal in de meeste gevallen aanzienlijk goedkoper uitvallen. Er hoeft geen rekening gehouden te worden met hoge temperatuurverschillen, neerslag en aantasting van buiten. Dit zal zeker merkbaar zijn in de prijs.

Is warmtewerende raamfolie een optie?

Er is ook folie verkrijgbaar dat je aan de binnen- of buitenzijde op het raam kunt bevestigen om warmte te weren. Dit werkt met als voornaamste nadeel dat het een permanente oplossing is. Elektrische raamdecoratie kun je op ieder moment openen op sluiten, folie of screens moet je handmatig verwijderen. Daarnaast wordt er ook veel licht weggenomen wat tijdens een bewolkte dag of bij zonsondergang duidelijk merkbaar is. Het kan in sommige situaties een oplossing zijn maar het permanente karakter beperkt de inzetbaarheid van raamfolie als zonwering.

Hoe maak je zonwering elektrisch?

Met name voor binnen zijn er complete sets raamdecoratie met ingebouwde motor op batterijen. Met name de goedkopere opties hebben een beperkte breedte vanwege de minder krachtige motor. Somfy is een bekende leverancier van motoren voor zowel binnen en buiten. Van een eenvoudige en stille motor rails om je rolgordijn op maat te openen en sluiten, tot aan zware motoren die een groot knikarmscherm probleemloos in beweging zullen brengen. Vrijwel alle schermen zijn te automatiseren, als er meerdere schermen gebruikt worden kun je deze koppelen via een Connexoon of TaHoma kastje. De bediening gaat met een afstandsbediening, app, timer of volautomatisch met een lichtsensor aan de gevel. Voor een groot scherm buiten kan een windmeter ook heel verstandig zijn.

Foto gespot op somfy.be

Terugkoppeling van informatie

Er zijn twee standaard systemen voor elektrische zonwering; io-homecontrol en RTS. Het eerste systeem is een standaard dat door meer merken wordt ondersteund, het tweede systeem is specifiek gemaakt voor Somfy producten. Denk naast zonwering binnen en buiten ook bijvoorbeeld aan een garagedeuropener. Het voornaamste verschil is dat RTS beperkt is tot één richting. Je geeft het commando om te sluiten en de zonwering sluit. Je kunt alleen niet zien of dit daadwerkelijk gebeurt als je er zelf niet bij staat. Het zal hoogstwaarschijnlijk werken maar je kunt de status niet uitlezen via een app. Bij het io-protocol is dit wel het geval, dit betreft een bi-directionele koppeling. Met een Somfy TaHoma systeem kun je beide systemen koppelen, met een Connexoon RTS kastje kun je geen andere io-producten bedienen zoals Hue lampen, Sonos luidsprekers of een Honeywell slimme thermostaat.

Laat je informeren door de zonwering specialist over alle mogelijkheden de elektrische zonwering te bieden heeft.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.