Lifestyle

Dakbedekking

By  | 

Wanneer is je dakbedekking aan vervanging toe?

Dakbedekking. Het wordt aangeraden om je dak zeker ieder jaar een keertje na te lopen op beschadigingen en slijtage. Lang niet iedereen doet dat, zodat voor veel mensen pas duidelijk wordt dat hun dak gebreken vertoont op het moment dat het binnen zichtbaar wordt. Komt het water tijdens of na een flinke regenbui naar binnen? Dan weet je één ding heel zeker: het is tijd om actie te ondernemen.

Voorkomen is beter dan genezen

Schade aan je dak kan, zeker wanneer je het te laat ontdekt, grote gevolgen hebben. Dakbedekking zorgt ervoor dat je dak waterdicht is. Zijn er beschadigingen in je dakbedekking, of raakt deze versleten, dan komt er vroeg of laat een moment dat je binnen in je huis schade zal ondervinden. Niets is zo vervelend dan tijdens een flinke bui met emmers naar de bovenste verdieping van je huis te moeten rennen omdat het water naar
binnen komt. Dit soort situaties kun je grotendeels voorkomen door je dak geregeld goed te inspecteren.

Wanneer inspectie?

Zeker na een zomer met erg veel zon of een winter met veel vorst kunnen platte daken schade vertonen; het gebruikte bitumen is kwetsbaar voor dit soort omstandigheden. Het is dus aan te raden om minimaal één keer per jaar, maar liever nog twee, je dak op te gaan en dit goed na te lopen. Wees extra alert op plekken waar het bitumen niet plat op het dak ligt, bijvoorbeeld in de (opstaande) hoekjes en rond schoorstenen. Hier is vaak als eerst beschadiging zichtbaar.

dakbedekking

Herstellen of vernieuwen?

Heb je beschadigingen aan je dak geconstateerd? Dan is het de vraag of dit betekent dat je je hele dakbedekking moet vernieuwen, of het herstellen van de beschadigde gedeeltes voldoende is. Gaat het om een enkele beschadiging en is je dakbedekking slechts een paar jaar oud? Dan is herstellen vaak de beste optie. Bitumen gaat ongeveer 25 jaar mee, is de
looptijd pas op de helft of minder zou vervanging nog niet nodig moeten zijn. Is je dakbedekking aan het einde van zijn levensduur, of zitten er veel eerder dan verwacht vele beschadigingen in? Dan zit er over het algemeen niets anders op dan vervangen.

EPDM folie

Het goede nieuws is dat dit dankzij het nieuwe materiaal EPDM folie veel minder vaak hoeft te gebeuren dan voorheen. EPDM gaat wel 40 tot 50 jaar mee, en ondervindt ook nauwelijks schadelijke gevolgen van kou, Uv-stralen en water, zodat je de inspecties van je dak ook wat kunt terugschroeven. EPDM folie kun je zonder te verhitten gemakkelijk zelf aanbrengen met EPDM lijm. Maar natuurlijk kun je ook een expert inschakelen om dit te doen. Daarna kan je dak er weer tientallen jaren tegenaan!

EPDM pakket

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.