Lifestyle

De variaties van witte wijn 

By  | 

De variaties van witte wijn 

Witte wijnen zijn er in diverse stijlen, soorten en varianten. Zo heb je bijvoorbeeld de jonge, frisse witte wijnen, de zoete, honingachtige witte wijnen en de soorten met houtrijping die wat krachtiger en voller zijn. Het karakter en de smaak van de wijn wordt bepaald doorallerlei factoren zoals bijvoorbeeld het druivenrast, het rijpingsproces, de leeftijd en de streek waar de wijn vandaan komt. In dit blogartikel leggen we je graag meer uit over de verschillende witte wijnsoorten! 

Droog en fris 

Een droge witte wijn is het tegenovergestelde van een zoete witte wijn. Deze soorten bevatten weinig restsuikers en hebben daarom een laag suikerpercentage en mooie hoge zuren. Vanwege hun frisse en fruitige karakter zijn ze ideaal om koud te drinken op een zonnige dag. Je herkent qua smaken in een droge witte wijn bijvoorbeeld groene appel, peer of citrusachtige tonen, grapefruit of kiwi, maar ook groene kruiden zoals tijm of basilicum, en soms een licht pepertje. Droge witte wijnen kun je het beste jong drinken en lenen zich uitstekend in combinatie met een lichte maaltijd. Combineer ze bijvoorbeeld bij groene groenten, visgerechten of bij een salade. 

De variaties van witte wijn 
De variaties van witte wijn 

Voorbeelden

Pinot Grigio, Sauvignon Blanc en Verdejo zijn typische voorbeelden van droge witte wijnen. Ze komen voor in lichtere en wat zwaardere varianten, maar je herkent ze toch altijd aan hun frisse, strakke en levendige karakter. Ook wijnen zoals de Oostenrijkse Grüner Veltliner of Gewürztraminer zijn droge witte wijnen. Al proef je in een Gewürztraminer nog altijd een subtiel aanwezig zoetje, ook in de droge variant.

Romig en vol 

De wijnkenners hoor je weleens over een romige, volle witte wijn. Hiermee bedoelen ze de witte wijnsoorten met houtlagering die een aangename, zachte en ronde smaak hebben ontwikkeld. Een volle wijn is zacht maar tegelijkertijd krachtig en intens van smaak. Deze volle wijnen zijn vanwege de rijping op eikenhouten vaten een beetje boterachtig en vaak ook zeer geurig met aroma’s van bloemen, amandel, vanille en rijp wit fruit. Je herkent een volle witte wijn al aan de buitenkant aan hun goudgele, of strogele kleur. Ze zijn diep van kleur en ietwat troebel, het tegenovergestelde van transparant en licht, zoals de droge, jonge  wijnen dat vaak zijn. 

Voorbeelden van romige, volle witte wijnen zijn de Chardonnay’s met houtrijping, maar ook de Viognier heeft een volle body en een schitterend evenwichtig karakter. 

Zoet

Naast de droge en de volle witte wijnen zijn er nog de zoete soorten. Tijdens het produceren van een wijn wordt het suiker omgezet in alcohol tijdens de gisting. Bij een zoete wijn wordt dit proces vroegtijdig gestopt, waardoor er meer restsuiker in de wijn aanwezig is en de wijn een lager alcolhol percentage heeft dan een droge witte wijn. In de smaak herken je honing, rijp fruit zoals perzik of ananas, vanille en bloemen. Een beetje zoals bij de volle witte wijnen, maar dan met een duidelijk zoetje. 

Voorbeelden van zoete witte wijnen zijn Sauternes, Moscato of Semillon. 

Hou jij van droog, vol of zoet?