Lifestyle

Drie soorten Oosterse tapijten

By  | 

Drie soorten Oosterse tapijten

Drie soorten Oosterse tapijten. Een Oosters tapijt is te herkennen aan de gedetailleerde patronen en warme kleuren. Vaak zijn deze tapijten handgemaakt, waardoor ieder exemplaar uniek is. Een oosters tapijt is echter een verzamelnaam voor een specifieke stijl vloerkleden, welke onder te verdelen zijn in drie soorten. Welke soorten Oosterse tapijten er zijn en hoe je verschil herkent leggen we hieronder uit.

Perzische vloerkleden

Het meest voorkomende type oosters tapijt is een Perzisch vloerkleed, oorspronkelijk uit het voormalige Perzië: Iran. Deze stijl bestaat al sinds jaar en dag en wordt zelfs beschreven in de bijbel als waardevol kunstobject die voornamelijk diende als decoratie in kerken, tempels en kathedralen. Deze tapijten in Perzië waren geïnspireerd op alledaagse dingen met versiersels als planten, bloemen en dieren. Doordat deze oude oosterse tapijten van oudsher historisch erfgoed zijn, waren deze enorm kostbaar. Tegenwoordig worden er machinaal vele replica’s ontwikkeld waardoor deze stijl tegenwoordig een stuk betaalbaarder is. Zo worden de oude oosterse patronen ook aangepast op de moderne tijd van nu.

Kelim kleden

Een kelim is een Turkse benaming voor een type vloerkleed met platte pool. Deze pool maakt dit type dan ook een uitzondering in de vele oosterse vloerkleden, welke voornamelijk uit lage of wollige polen bestaan. Deze kleden zijn relatief dun waardoor ze gemakkelijk op te rollen zijn. In vele Moslim culturen wordt een kelim dan ook gebruikt als gebedskleed. Door de platte pool is deze weeftechniek in vele patronen, motieven en kleuren te maken. Daarbij droogt het dunne materiaal snel op, waardoor je deze tapijten ook prima buiten kunt gebruiken. Zo kun je de oosterse sferen van binnen naar buiten brengen.

Berber tapijten

Een Berger is het type oosters tapijt dat te herkennen is aan de wollige weef- en knooptechniek. Deze techniek is gebaseerd op oude tradities uit Marokko. De pool wordt hierbij doorgeknipt waardoor er een wollige, zachte pluis ontstaat. Dit geeft een extra warme uitstraling aan dit kleed.

Een berber tapijt is gemaakt van echt wol, waardoor deze tevens vuilafstotend is. Hierdoor werd het vroeger veel gebruikt als kleed tegen te kou. Daarbij is het wol gemakkelijk schoon te houden en gaat het lange tijd mee.

Drie soorten Oosterse tapijten
Drie soorten Oosterse tapijten: Tapijt gespot op tapijtenloods

Zo herken je het type oosters tapijt

De drie verschillende typen oosterse tapijten zijn gemakkelijk te herkennen aan de
weeftechniek en het verschil in polen:

  • Lage polen: Perzisch
  • Platte polen: Kelims
  • Doorgeknipte polen: Berber Het gebruik van de pool bepaalt grotendeels het uiterlijk van een vloerkleed. Zo kun je binnen eenzelfde stijl toch variëren, om zo de mooiste combinatie te maken met jouw interieur. Weet jij al welk type binnen deze stijl het beste bij jouw smaak past, of wil je nog eens zien wat deze verschillen doen qua uiterlijk? Je vindt alle soorten vloerkleden online bij Tapijtenloods! Welk oosters tapijt kies jij? Tot zover deze blog: Drie soorten Oosterse tapijten.