Lifestyle

Een woning aanpassen: hoe zit het met de kosten?

By  | 

Woning aanpassen

Woning aanpassen. Wanneer je een woning aanpast gewoon omdat je dat graag wilt, omdat je het mooier of praktischer vindt, is het over het algemeen wel duidelijk wie voor de kosten van de aanpassingen op zal draaien: dat ben je zelf. Doe je de aanpassingen om goed door het huis te kunnen blijven bewegen, dan kan dit anders liggen. Alhoewel je dit soort aanpassingen zelf mag initiëren en betalen, is het ook mogelijk om hiervoor een verzoek in te dienen bij de gemeente en hiervoor een (algehele) bijdrage aan te vragen. Hier zitten echter wel een aantal haken en ogen aan.

Heb je het nodig of wil je het graag?

Wanneer je graag een nieuwe keuken wilt en je in een koophuis woont, dan is het zo duidelijk als wat: die nieuwe keuken ga je zelf bepalen. Woon je in een huurhuis, dan kan het al anders liggen. Is de keuken compleet versleten bijvoorbeeld, dan is het vaak de verhuurder die voor de kosten van een nieuw exemplaar opdraait.

Aanpassingen

Wanneer je een aanpassing aan je woning wilt doen omdat deze je woning handiger maakt, dan beginnen de vraagstukken lastiger te worden. Merk je dat je het prettig vindt om in de badkamer niet meer die hoge opstap tot de badkuip te nemen, of gaat het lopen van de trap wat moeizamer, dan vraag je je misschien af of er wellicht een vergoeding beschikbaar is. Over het algemeen is ‘handiger’ niet genoeg om deze te krijgen. Je kunt bij een gewenste aanpassing aan je woning wellicht een beroep doen op de WMO, om hieruit een vergoeding te krijgen. Houd er echter rekening mee dat de eisen streng zijn. Met een beetje moeite de trapop of net niet meer zo lekker stabiel in de badkamer staan is doorgaans niet voldoende. Pas als je iets écht niet meer kan is een vergoeding meestal een optie.

Je kunt er ook zelf voor kiezen

Kom je niet in aanmerking voor een vergoeding vanuit de WMO, dan kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om zelf een bepaalde aanpassing te laten realiseren. De kosten komen dan voor jouw rekening, maar de keuze heeft ook voordelen. Je krijgt veel meer zeggenschap over wat er uiteindelijk gaat gebeuren en hoe het eruit gaat zien. Traplift prijzen kunnen bovendien behoorlijk meevallen, zeker als je kiest voor tweedehands exemplaren. Een tweedehands traplift van Handicare is net zo goed als een nieuw exemplaar, maar een stuk goedkoper. Wil je een beetje op de kosten letten is dit dus een prima optie.

traplift
traplift gespot op handicare-trapliften.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.