Lifestyle

Dekbed kopen? Ga voor Fairtrade

By  | 

Fairtrade dekbed

In deze blog duik ik in de wereld van de donzen dekbedden. We wonen immers in Nederland en ook al is het al mei… ik slaap nog steeds niet onder een laken jij? Ik heb mijn dekbed al eeuwen en als ik mijn bed verschoon schaam ik mij diep voor het dekbed. Er zijn door de jaren meerdere kopjes koffie en thee overheen gevallen (je snapt wel wat voor vlekken dat geeft) en het lijkt er ook een beetje op alsof hij minder dik is na al die nachten die mijn dekbed en ik samen hebben doorgebracht. Dus het is tijd om afscheid te nemen. Natuurlijk gooi ik mijn vertrouwde maatje niet weg hoor. Die gaat naar het tuinhuisje die we inmiddels hebben en waar we nog wel wat extra logeer dekens kunnen gebruiken. Maar goed wij gaan dus een donzen dekbed kopen.

dekbed

Voordelen donzen dekbed

Dons houdt  warmte super goed vast.
Gaat lang mee.
Dons is licht.
Laat goed (transpiratie-)vocht door.

Nadelen donzen dekbed

Dons is een dierlijk product, en de winning ervan is omstreden kies daarom voor recycled of fairtrade.
Kan allergische reacties veroorzaken.
Prijzig.
Op het etiket staat vaak dat je donzen dekbedden zelf (op 60°) kunt wassen. Maar als je de kwaliteit van het dons wil behouden moet je je dekbed professioneel laten reinigen.

*voor en nadelen via cosumentenbond

Verschillende soorten dekbedden

Er zijn veel verschillende soorten dekbedden. Van goedkoop tot heel duur, van dik tot dun en gevuld met dons, veren of een van de vele andere vullingen. De dekbedden hebben verschillende maten:

maten dekbed

Fairtrade donzen dekbed

Nu weten jullie dat ik inmiddels veel bewuster leef en ook research doe naar mijn producten. Zo vind ik het nu belangrijk om niet klakkeloos een dekbed te kopen omdat hij ‘lekker goedkoop’ is. Nee het is een duurzaam iets, wat lang meegaat dus dan kies ik liever voor Fairtrade. Tegenwoordig worden dierlijke producten zo goed nagemaakt dat we echt wel zonder ‘echt’ dons kunnen.

Recycled donzen dekbed

recycled dekbed
Dit is ook een goede optie als je bewuster wilt leven en wilt bijdragen aan mooiere wereld. Dat betekent namelijk dat de materialen binnen het dekbed al een leven hebben gehad en nu weer opnieuw worden hergebruikt. Jij als consument merkt er niets van want alle dekbedden voelen even lekker aan, maar het is dus beter voor het milieu.

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan deze fairtrade dekbed  home en interieur blog en tot de volgende!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.