Lifestyle

Feiten over Led licht

By  | 

Led licht

Led licht. Ik heb me altijd afgevraagd hoe het nu precies met Led licht zit. Wat is het nou het verschil met traditioneel TL licht? Is het goedkoper of duurder? en wat is kleur temperatuur. Ik heb het uitgezocht en hieronder de antwoorden. Ik heb mijn research o.a van Ledwereld.nl

Wat is het verschil tussen Led en TL?

Goede led verlichting gaat gemiddeld 7 keer langer mee dan traditionele TL-verlichting. De gemiddelde levensduur van een goed led armatuur is circa 70.000 branduren. Omgerekend betekent dat deze lamp bij een gebruik van 10 uur per dag 26 jaar meegaat. Ter vergelijking heeft een TL-lamp een levensduur van 10.000 branduren. Daarnaast verbruikt een led lamp een stuk minder energie vergeleken met andere soorten lampen. Op de lange levensduur zorgen Led-lampen voor aanzienlijke besparing op energie- en onderhoudskosten zorgt.

led licht
Photo by Thalia Ruiz on Unsplash

Wat is Kleur temperatuur?

De warmte van het licht wordt de kleurtemperatuur genoemd. Deze wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin hoe “kouder” en witter het licht is. Hoe lager het aantal Kelvin hoe “warmer” en geler het licht is.

LED Lampen hoe zit het nou precies?

LED lampen verbruiken 80% tot 90% minder stroom dan een gloei- of halogeenlamp. Ze zijn inderdaad duurder, maar door de enorme energiebesparing heb je de duurdere aanschafprijs zo terugverdiend. LED producten verspillen geen licht. In veel LED verlichting is de lichtbron beter gericht dan bij conventionele verlichting. Denk aan TL buizen, deze schijnen licht 360º rond. Ze schijnen dus ook naar het plafond, waar je dit helemaal niet nodig hebt. LED tubes schijnen licht alleen naar beneden, vaak met een gradenbundel van 160º. Je verspilt dus geen licht of energie aan een richting waar je deze niet gebruikt. Ook heeft LED verlichting geen verlies van lichtintensiteit, terwijl conventionele verlichting lichtsterkte verliest gedurende levensduur.

Dimbaar?

Waar je vroeger nog een dure LED dimmer aan moest schaffen zijn er tegenwoordig ook LED lampen verkrijgbaar met de standaard fitting. Hier zit een ‘step’ dimfunctie in verwerkt waardoor geen dimmer meer nodig is. Je kan met iedere bestaande schakelaar in huis het licht helemaal naar eigen hand zetten. Vraag om zeker te zijn altijd even aan de verkoper of de LED-lamp van jouw keuze inderdaad dimbaar is.

Ledstrip gespot op ledwereld.nl

Beter voor het milieu?

Naast het lagere energieverbruik van led verlichting is de ledlamp ook beter recyclebaar dan uw traditionele lampen. Bij de meeste led lampen is 75% van de onderdelen recyclebaar. Defecte ledlampen kunt u ook bij het normale huisafval deponeren waar de traditionele lampen bij het chemisch afval horen. Dit zorgt voor een daling van het chemisch afval dat wordt verzameld wat weer zorgt voor een lagere CO2 uitstoot in Nederland. De ledlamp is daarom een milieuvriendelijk product.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.