Lifestyle

Gedaan met speelgoed verspreid over je hele huis: 6 handige tips

By  | 

Gedaan met speelgoed verspreid over je hele huis: 6 handige tips

Gedaan met speelgoed verspreid over je hele huis: 6 handige tips. Iedere ouder kent het wel: stapels speelgoed in de woonkamer, kleine blokjes onder de eettafel en knuffels die zomaar uit het niets opduiken. Speelgoed lijkt zich soms spontaan te vermenigvuldigen en over het hele huis te verspreiden. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om deze chaos onder controle te krijgen. Ontdek in dit artikel zes handige tips om orde te scheppen én te behouden.

1. Maak duidelijke speelzones

De eerste stap naar een opgeruimd huis is het aanmaken van duidelijke speelzones. Wijs in elke kamer een specifieke plek aan waar de kinderen mogen spelen. Dit kan een hoek in de woonkamer zijn, een speelhoekje in de keuken of natuurlijk de eigen slaapkamer. Door speelgoed binnen deze zones te houden, beperk je de verspreiding in huis.

2. Gebruik slimme opbergoplossingen

Een kast met vakken, opbergmanden op wieltjes of kleurrijke bakken maken opruimen niet alleen makkelijker, maar ook leuker. Zorg ervoor dat kinderen weten welk speelgoed waar thuishoort. Dit werkt vooral goed als je speelgoed onderverdeeld volgens soort of thema. Bovendien kun je bijvoorbeeld ook rekening houden met speelgoed per leeftijd, zodat jongere kinderen niet overweldigd worden door te veel keuzemogelijkheden.

Gedaan met speelgoed verspreid over je hele huis: 6 handige tips

3. Minder is meer

Een overvloed aan speelgoed leidt vaak tot keuzestress bij kinderen én rommel bij ouders. Overweeg om regelmatig speelgoed te sorteren: wat is kapot, waar wordt niet meer mee gespeeld en wat kan weggegeven worden? Door minder speelgoed zichtbaar te laten, wordt het voor kinderen overzichtelijker en blijft de woning netter.

4. Maak opruimen onderdeel van de routine

Opruimen hoeft geen grote klus te zijn als je het een onderdeel maakt van de dagelijkse routine. Maak er bijvoorbeeld een spelletje van: wie ruimt zijn speelgoed het snelst op? Door kinderen al vroeg te leren dat opruimen bij spelen hoort, groeit het uit tot een vanzelfsprekendheid en vermijd je vervelende scènes wanneer het zo ver is. 

5. Werk met een rotatiesysteem

Een slimme truc om speelgoed fris en spannend te houden én de rommel te beperken, is werken met een rotatiesysteem. Berg een deel van het speelgoed tijdelijk op en wissel het na enkele weken om. Kinderen zullen het ‘oude’ speelgoed herontdekken alsof het nieuw is. Deze methode werkt bijzonder goed voor speelgoed 4 jaar, wanneer kinderen snel nieuwe interesses ontwikkelen.

6. Betrek je kinderen bij het proces

Kinderen vinden het geweldig om verantwoordelijkheid te krijgen. Laat ze mee beslissen waar speelgoed opgeborgen wordt, welke dozen of manden ze willen gebruiken en wat eventueel weg kan. Door hen bij het opruimproces te betrekken, verhoog je hun betrokkenheid én motivatie om het huis netjes te houden. Tot zover deze blog: Gedaan met speelgoed verspreid over je hele huis: 6 handige tips.