Lifestyle

Het grootste verschil tussen houten en aluminium jaloezieën

By  | 

Het grootste verschil tussen houten en aluminium jaloezieën

Het grootste verschil tussen houten en aluminium jaloezieën. Jaloezieën zijn niet weg te denken uit elk huis. Of je nu op zoek bent naar extra privacy of naar een esthetische verbetering van jouw huis, jaloezieën bieden een gemakkelijke en betaalbare oplossing. Maar met zoveel verschillende opties kan het moeilijk zijn om te weten wat voor jou de juiste is. Dit artikel zal je helpen de belangrijkste verschillen tussen houten en aluminium jaloezieën te begrijpen, zodat je kunt beslissen wat het beste is voor jou!

Houten jaloezieën

Houten jaloezieën zijn moeilijker te installeren dan aluminium jaloezieën. Het installatieproces kan een uitdaging zijn, vooral als je niet beschikt over het juiste gereedschap of kennis van doe-het-zelf vaardigheden. Omdat hout een natuurlijk materiaal is, zet het uit en krimpt het bij veranderingen in de luchtvochtigheid. Dit betekent dat jouw houten jaloezie na enkele jaren gebruik misschien niet meer perfect passen, wat kan leiden tot lichtlekken wanneer ze goed gesloten zijn.

Je moet ze af en toe schoonmaken, omdat zich na verloop van tijd stof kan ophopen op het oppervlak als je ze niet regelmatig schoonmaakt. Vuildeeltjes zoals pollenkorrels van planten of stofmijten van tapijten kunnen zich ophopen in de houten latten, omdat deze latten poreus van aard zijn. Door deze regelmatig schoon te maken zorg je ervoor dat ze mooi en soepel blijven en verleng je de levensduur van de jaloezieën.

houten gordijnen
gespot op Topjaloezieen.nl

Aluminium jaloezieën

Het grootste verschil tussen houten en aluminium jaloezieën is dat aluminium jaloezieën veel lichter zijn dan houten jaloezieën. Voor hetzelfde raamformaat is een aluminium jaloezie ongeveer half zo zwaar als een houten jaloezie. Dit maakt het gemakkelijker om ze zelf te hanteren en te installeren. Bovendien zijn ze duurzamer dan hun concurrenten; ze trekken niet krom of en verouderen niet zoals hout kan doen wanneer het langdurig wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld zonlicht.

Aluminium is ook gemakkelijker te onderhouden dan hout, omdat het niet gaat schimmelen of rotten zoals hout dat doet wanneer het langere tijd in vochtige lucht wordt gehouden. Aluminium heeft ook een betere thermische efficiëntie dan zijn natuurlijke concurrent – het houdt de warmte binnen tijdens de koude maanden zonder dat jouw huis oncomfortabel warm wordt tijdens de zomermaanden!

Beide materialen hebben voor- en nadelen

Houten jaloezieën zijn in veel gevallen duurder dan aluminium jaloezieën. De kosten van hout zijn nou eenmaal hoog, en er gaat aardig wat arbeid in zitten om van onbewerkt hout een mooi afgewerkte jaloezie te maken.

Echter zijn aluminium jaloezieën wel gemaakt van 100% recyclebare materialen zonder afval tijdens productie of transport. Dit maakt ze milieuvriendelijker dan houten raambekleding, omdat ze minder natuurlijke middelen gebruiken bij de productie, het transport en de installatie.