Lifestyle

Hoe begin je een webshop

By  | 

Hoe begin je een webshop?

Zoals jullie weten heb ik mijn webshop Amsterdam Hustle van scratch opgebouwd. Inmiddels loopt de webshop en is het een leuke neven-activiteit naast mijn andere werkzaamheden. Ik heb deze blog geschreven en Ibby heeft hem aangevuld met haar kennis. Ibby had namelijk ook een eigen webshop: BYIBBY, maar omdat ze nu zo druk is met studie heeft ze hem niet meer.
Wij delen onze kennis graag! Dus bij deze: de tips and tricks over hoe je een webshop opzet!

Ter voorbeeld: Je wil een Jeansmerk opzetten dat je ‘Cool Denim’ wil gaan noemen.

Stap 0 ( Het is niet echt een stap maar een gedachte vandaar 0). Bedenk wat je wil doen of waar je interesses liggen

In dit geval ben je dus gek op spijkerbroeken en wil je die gaan verkopen in je eigen webshop.

– Praat met je omgeving, wat vinden zij ervan? In mijn geval had mijn omgeving al jaren geleden tegen mij gezegd dat ik echt iets moest gaan doen met mijn ontwerppassie.

Besluit

– Besluit welk idee je door wil zetten, en schrijf daar eventueel een bedrijfsplan voor (ik heb dat zelf niet gedaan, ik doe altijd alles op gevoel). Het is niet noodzakelijk om een bedrijfsplan te schrijven, maar wel een goede houvast. Het is wél belangrijk een bedrijfsplan te hebben indien je een investering wilt aanvragen. Dus als je dit kunt of kunt laten doen, zeker doen. Gemiddelde prijs als je het uitbesteedt: € 1.000,-

Bedrijfsnaam

– Bedenk een bedrijfsnaam en check of deze (site) nog niet bestaat. Ga ook na of de naam beschikbaar is op social media zoals Twitter/Facebook/Instagram/Pinterest/Google+ enzovoorts.

– Experimenteer: Stel je wilt een webshop beginnen. Dan kan je alvast op je privé Facebook wat producten zetten die je zou willen verkopen. Je kunt bijvoorbeeld online wat mooie foto’s van producten zoeken, daar een prijs aan hangen en op je social media delen. Je verkoopt het dus niet echt, maar dat weet niemand. Kijk eens hoe dat gaat. Hoeveel likes krijg je? Zijn er al direct veel mensen die het product zouden willen kopen? Maar nu: Hoe begin je een webshop?

Stap 1.

Neem een (zakelijke) telefoon. Ik heb zelf een iphone 6 en een iphone 5. Mijn privé telefoon heeft een abonnement en mijn zakelijke telefoon ook. Maar toen ik net begon had ik een leentoestel van mijn man en een prepaid sim. Ik verwachtte ook niet echt belletjes en die had ik toen ook niet. Nu anno 2017-2018 heb ik die tweede  iphone nodig voor social media en whatsapp. Klanten willen graag snel een antwoord op hun vraag en die stellen ze dan ook vaker via social media of via mijn contact formulier. Ook vind ik het zelf heel fijn dat ik (als ik wil) mijn zakelijke telefoon kan uitzetten als ik even niet over werk wil nadenken. Mijn privé telefoon wordt overigens compleet beheerst door mijn kinderen. Daar staan al hun spelletjes op en voor mij een uitkomst dat we dus ook een spelletjes telefoon hebben.

Stap 2. Social media registreren

Oké. Als je de producten makkelijk kwijt kan, dan zou ik nu eerst je social media registreren. Maak een zakelijke LIKE pagina aan op Facebook.
Claim je bedrijfsnaam alvast bij andere social media netwerken, zoals Twitter, Instagram en eventueel ook op Google+.

Stap 3. Domein registreren


Registreer je domeinnaam. Dat kost meestal een tientje. Later kun je een website (laten) maken en dan heb je ook een hostingpakket nodig. Dit kost gemiddeld € 5,- per maand.
– Registreer een domeinnaam en denk daarbij na of je genoeg hebt aan een .nl of dat je ook een .com wil registeren. Dit kost gemiddeld:  60,- per jaar.

Stap 4. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Als je dat hebt gedaan, maak dan een afspraak bij de het dichtstbijzijnde kantoor. Neem je een geldig legitimatie bewijs mee en voilà:
A business is born. Kosten: eenmalig € 50,-

Stap 5. Merk Boip of niet?


Stel je voor je begint een nieuwe jeansmerk en dat noem je Cool Denim. Dan wil je niet dat iemand anders straks ook die naam of je ontwerpen gaat gebruiken. Of erger nog: er met je idee vandoor gaat. Om je hier tegen te beschermen kun je het merk en de merknaam laten registreren bij: boip. Alleen je merknaam registreren in de Benelux kost eenmalig:  240,-

Stel je wil geen eigen merk vastleggen, maar andermans producten verkopen. Dat kan natuurlijk ook. Je kunt je producten in het buitenland laten maken of bestellen. Kijk dan eens op alibaba of alixpress. Wees hiermee altijd voorzichtig. Je weet nooit of je belazerd wordt en Azië is nou niet echt om de hoek.

Als het om een bestaand product gaat dat je wil gaan inkopen is het raadzaam om uit te zoeken in welke aantallen je die moet gaan inslaan. Soms moet je al minimaal 200 stuks afnemen. Laat een broek eens € 40,- inkoopprijs zijn exclusief de verzendkosten, dan zit je al op € 8.000,- inkoop. En dan moet je ook nog verzendkosten betalen.

***Roy Donders had heel erg pech met zijn pakken uit Polen. Houd er rekening mee dat je de producten niet krijgt zoals je ze had besteld. Zorg dat je een financiële buffer hebt voor dit soort vervelende incidenten.

Stap 6. Onderzoek je concurrentie

Hier kan ik je niets over vertellen, want ik geloof altijd in mijn eigen kracht. Maar het is natuurlijk raadzaam om eens te kijken wie er allemaal nog meer eenzelfde soort product verkoopt. Heeft de concurrentie een webshop of ook verkooppunten? Waar adverteren ze? Zijn ze actief op social media?


Stap 7. Fotoshoot van de producten


Je wil natuurlijk dat je producten goed uitkomen op je webshop. Je kunt een fotoshoot organiseren, dit kost gemiddeld  2.000,-. Dan heb je natuurlijk wel super goede foto’s. Zelf heb ik een t-shirt lijn dus ik heb daar ook modellen bij geboekt.
Je kunt ook kiezen voor product-fotografie, dat is zonder modellen.
Als je een bestaand product inkoopt en verkoopt krijg je er vaak goede foto’s van het product bij. Meestal zijn deze gratis, maar het is wel altijd netjes om eerst toestemming te vragen voordat je ze publiceert. Voor social media kun je in principe ook gewoon een goede iphone gebruiken, zoals de iPhone 7 of de nieuwe iPhone 8.

Ipone

De nieuwe iPhone 8 heeft een hele goede camera. Er wordt op het moment super veel gespeculeerd over de nieuwe iPhone 8, hij is namelijk nog maar net uit en veel mensen zijn er al mee aan het experimenteren. Zo zou deze een super camera hebben die heel dichtbij een ‘echte’ camera komt. Ook zou hij waterbestendig zijn en zichzelf draadloos kunnen opladen. Een iPhone 8 kopen is dus verstandig als je goede foto’s wilt maken en het ook kan gebruiken voor je blog! Ik wil die nieuwe iPhone graag zelf op den duur aanschaffen.

Stap 8. Hoe begin je een webshop? Webshop maken
 Je moet goed nadenken over wat je precies met je webshop wil, voordat je een keuze maakt waar je deze wilt (laten) maken of door wie je de webshop laat maken. Het begint met wat je met je webshop wilt.
Moet je webshop goed op mobiele telefoons en tablets werken?
Moet hij helemaal naar jouw wensen worden ingericht of is een standaard website al genoeg??
Kan je zelf een beetje in de code sleutelen of wil je makkelijk zonder technische kennis aan de slag?

Er zijn bedrijven en sites die relatief goedkoop webshops voor je kunnen regelen. Denk na of je dat wilt laten maken door een bureau of dat je het juist zelf doet met webshop software. Met de software van Lightspeed bijvoorbeeld kan je heel makkelijk zelf een webshop maken zonder al te veel technische kennis! Je hebt dus zelf invloed over het resultaat. Een simpele webshop is dan al snel opgezet en je betaalt alleen een bedrag per maand. Je weet dus precies wat je kan verwachten qua prijs. Op deze manier heb je al een webshop voor rond de 40 euro per maand.

De andere optie is een bureau inschakelen die de webshop voor je maakt. Zij kunnen je webshop helemaal maken zoals je wilt, alleen moet je dan ook betalen voor updates of elke keer dat je een verandering wilt doen. Hierbij ben je al snel meer dan 1500 euro  kwijt. Google eens rond en vraag je ook af of je gratis ondersteuning van een helpdesk krijgt, mocht je even met je handen in het haar zitten. Let ook altijd op of de webshop-aanbieder handige apps heeft voor betalen en verzenden, anders kan je natuurlijk niet verkopen!

Stap 9. Levering van je producten

Kies je voor dropshipping of directe levering? Dropshipping houdt in dat het product van de groothandel direct naar de klant gaat. Bedenk ook binnen hoeveel werkdagen je kan leveren. Communiceer dit heel duidelijk naar je klanten.

Hoe begin je een webshop

Stap 10. Bedrijfspromotie
Het is natuurlijk te gek als je langzamerhand iedereen kunt laten weten dat je merknaam bestaat. Je kan katoenen tassen bedrukken en bedrukte papieren tassen met logo bestellen, dit heb ik zelf laten doen bij (google ff op) snelpapiertassen en snelkatoenentassen

Stap 11. Social media bij houden

Een goed idee is om vanuit je Instagram leuke producten te posten. Denk daarbij goed na over duidelijke hashtags! Zo bereik je een groter publiek. Deel je posts op alle kanalen. Vooruit plannen kan prima met Hootsuite, zo doe je ook geen dubbel werk aangezien je hiermee al je tweets en posts van te voren kan plannen.

Amsterdam Hustle

Stap 12. Bedrijfsverpakkingen
Je moet je pakketjes natuurlijk versturen. Bij Pacoverpakkingen kan je heel voordelig verpakkingsdozen of verzendzakken kopen! Ze hebben super veel keus en voor ieder product wel iets!

Stap 13. Visitekaartjes laten maken
Ik ben super enthousiast over mijn visitekaartjes! Ik heb deze laten maken bij Printweb. De klantenservice heeft mij heel goed geholpen en ik had de kaartjes binnen no time binnen.

visitekaartje

Party!

Je bent zo goed als klaar voor de officiële opening! Om dit te vieren en extra publiciteit te creëren kan het een goed idee zijn om een launch-party te geven! Kies een leuke locatie uit, zorg voor hapjes, een goody bag, goede muziek en een goede sfeer!
Hoe begin je een webshop

4 airen mylene

Laat BN-ers/ Bloggers in jouw merk lopen
Onderzoek eerst goed welke BN-ers bij jouw merk passen. Google dan hun agentschap/management en stuur vrijblijvend je spullen op. Als de bekende persoon in kwestie jouw items tof vindt zal/hij of zij het hopelijk wel dragen. Zorg dat er een kaartje bij zit met je socialmedia kanalen zodat je kan worden getagt.

Bloggers hebben ook veel invloed. Onderzoek ook hier weer welke bloggers er bij jouw merk passen en contact ze via het contactformulier op hun website. Soms moet je er wat voor betalen, maar goed deze bloggers hebben 10 duizenden tot 100 duizenden volgers, dus prima reclame. Hoop dat je wat hebt gehad aan deze blog Hoe begin je een webshop?

Hoe begin je een webshop

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.