Lifestyle

Hoe belangrijk is een goede nachtrust?

By  | 

Hoe belangrijk is een goede nachtrust?

Hoe belangrijk is een goede nachtrust? Elke nacht vijf keer je bed uit? Hoewel het vaste kost is voor jonge mama’s moeten we er over het algemeen niet aan denken. Een regelmatig onderbroken slaappatroon werkt niet alleen op je gemoedstoestand, het zou op lange termijn ook nog eens slecht zijn voor je gezondheid. Hoe belangrijk is een goede nachtrust eigenlijk? 

Photo by Quin Stevenson

Waarom slapen we? 

We slapen makkelijk een derde van ons leven. Dat we slaap nodig hebben, is wel duidelijk. Hoeveel slaap jij nodig hebt, valt moeilijk te zeggen, want dat is bij iedereen verschillend. De meeste mensen hebben voldoende aan een uur of 7 à 8 in dromenland, maar sommige enkelingen zijn met 4 uur al uitgerust en kleine kinderen kunnen makkelijk 10 uur van de dag met gesloten ogen doorbrengen. Slapen is levensnoodzakelijk. Voor kinderen is het belangrijk voor hun ontwikkeling, maar ook voor volwassenen is het cruciaal voldoende slaap in te lassen. Want, zo weten we inmiddels, tijdens onze slaap krijgen we niet alleen voldoende energie voor de volgende dag, ook onze spieren herstellen zich. We verwerken ook gebeurtenissen van de afgelopen dag en structureren opgedane informatie in ons brein. Op zoek naar een goede slaaptip? Een degelijke matras en ergonomische hoofdkussens kunnen bijdragen aan een comfortabele slaap en zo je slaappatroon ten goede komen. Ben je niet zeker of jouw matras of kussen wel geschikt is voor jouw slaaphouding? Ga dan eens praten met een expert. 

Goede nachtrust
Photo by Beazy on Unsplash

Te weinig slaap 

We weten allemaal hoe knorrig we kunnen worden na een nachtje te weinig slaap. De impact van slaaptekort op het humeur van sommigen is immens. We worden prikkelbaar, emotioneel en neerslachtig. Maar een nachtje overslaan doet meer dan dat. Het werkt eveneens op je concentratie- en reactievermogen. Een chronisch slaaptekort is dan weer een aanslag op je gezondheid. Je bloeddruk schiet de hoogte in, de kans op een beroerte verhoogt aanzienlijk en slaaptekort kan zelfs hartproblemen veroorzaken. De kwaliteit van onze slaap is ook van belang, want langdurig frequent wakker worden kan dezelfde effecten hebben. Zorg dus voor een zo goed mogelijke nachtrust. Ben je nog eens toe aan nieuwe dekbedden kopen? Twijfel dan niet en doe jezelf een plezier. Kies voor het zachtste stofje voor een heerlijke nachtrust, want jezelf verwennen, ook in je slaap, is dus nuttiger dan je denkt. 

Tot zover deze blog: Hoe belangrijk is een goede nachtrust?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.