Roddelfabriek

Whatsapp problems: hoe kom ik van die blauwe vinkjes af?

By  | 

Sommige ontwikkelingen wil je liever niet hebben. De blauwe vinkjes die aangeven dat een bericht gelezen is bij WhatsApp bijvoorbeeld. Toen ik mijn Facebook tijdlijn checkte zag ik paniek-berichtjes in de trant van: ‘Shit! Nu kan ik niemand meer negeren als ik dat wil!’ Awkward.

Dit zette mij aan het denken. Wat doet deze ontwikkeling nou eigenlijk precies met ons? Wat zegt dit over ons Whatsapp-gebruik? Is het slechts een extra handigheidje, of zit er misschien meer achter?

whatsapp blauwe vinkjes

Mijn Facebook-tijdlijn toonde frustratie, grapjes, paniek, het was een losgebarsten bende. Maar ik denk wel dat we dit heel serieus moeten nemen. Op het eerste gezicht lijkt het een detail dat vervelend kan zijn, omdat je nu niet meer iemand schaamteloos kan negeren onder het mom ‘ ik heb het  niet gelezen’ (of letterlijk even niet antwoordden omdat je te druk bent), maar als je er echt goed naar kijkt is dit gewoon een keiharde aanval op je privacy. WhatsApp (wat overgenomen is door Facebook) staat niet echt bekend om het hebben van hoge privacy standaarden. Ik geef er persoonlijk niet veel om als iemand mij verteld dat ik moet antwoorden als ik er simpelweg gewoon even geen tijd voor heb en het om een onzinnig berichtje gaat. Het echte probleem in mijn ogen, is dat ze hebben uitgevonden hoe ze je smartphone nu weer op een extra manier kunnen bespioneren. Het is gewoon een extra manier om ons in de gaten te houden, waar willen we wel en niet op reageren? Daarnaast vind ik het ook gewoon dom. Je kan bijvoorbeeld uitschakelen dat iemand kan zien wanneer je voor het laatst online was, en nu heeft deze optie eigenlijk zijn kracht verloren door de blauwe vinkjes. Als de blauwe vinkjes verschijnen, is het duidelijk dat deze persoon online is geweest.

Kunsthal_728x90

Helaas denk ik dat we deze update sneller gaan accepteren dan je denkt, trust me. Op Facebook heb je namelijk al de ‘ laatst gelezen’  optie. Waar eerst ook daar de paniek uitbrak, hoorde je er een weekje later niemand meer over. We slikken het gewoon weer in. Wanneer is genoeg ook echt genoeg? De grote corporaties veranderen ons in producerende eenheden, producenten van informatie voor hun om ons weer meer te beïnvloeden. Ik zou bijna denken dat wij diegene zouden moeten zijn die betaald moeten krijgen, wij creëren immers (onbewust) gratis producten door ons gebruik voor hun, om vervolgens deze stukjes informatie weer door te verkopen.

Enfin. Terug naar die irritante blauwe vinkjes. Hoe kom je er vanaf?

whatsapp blauwe vinkjes

OK. Hoe kom ik van die blauwe vinkjes af? 

Er zijn twee manieren. De eerste is makkelijk om eens te doen, de tweede is permanenter en ligt iets ingewikkelder. Eerst moet ik eerlijk zeggen, de tweede methode is niet waterdicht. Het kan zijn dat ie voor sommige mensen niet werkt. Maar als je je er echt aan ergert, kan je het uitproberen. Let us know of het voor je gewerkt heeft! Ik heb er in ieder geval geen last van!

Methode 1 (handig om eens te doen als het nodig is)

 • Zet in je instellingen simpel de mobiele gegevens/wifi even uit.
 • Open het gesprek en lees het bericht.
 • Wis het bericht.
 • Zet weer je mobiele gegevens of wifi aan.

Zo heb je het bericht kunnen lezen zonder dat diegene een notificatie gekregen heeft dat je het gelezen hebt.

Methode 2 (permanent, tot je het zelf wijzigt)

Deze methode is iets ingewikkelder en heeft wat extra toelichting nodig. Een app-bedrijf kan updates op twee manieren doorvoeren: 

1. Via de server: de wijzigingen worden actief op alle telefoons, ongeacht of je de update hebt doorgevoerd of niet.

2. Via een update: de wijzigingen worden alleen actief op telefoons met een ge-update versie.

In dit geval heeft WhatsApp via de server de wijziging doorgevoerd. MAAR! De wijziging is alleen compatibel met de meest recente versies van de app. Als iemand een vrij verouderde versie heeft, zullen de blauwe vinkjes (althans voorlopig) niet kunnen functioneren. Ik heb zo een verouderde versie, vond het namelijk nooit nodig om whatsapp te updaten.. de app werkte prima voor mij zoals ie was. Niemand ziet bij mij daarom blauwe vinkjes, en ik ook niet bij anderen.

Dan is nu de vraag, hoe krijg ik zo een oudere versie van WhatsApp op mijn telefoon? Er zijn verschillende platforms en verschillende mogelijkheden. Ik heb zelf een iPhone. Omdat dit al over het algemeen op internet uitgelegd staat, kunnen jullie hieronder de links vinden voor iPhone & Android.

Iphone

1. Hier lees je hoe je een oudere versie van een app terug kan zetten. Dit kan alleen voor diegene die al eens een oudere versie van de app hebben gehad.

2. Hier lees je hoe je een oudere versie van een app kan krijgen, indien je die nooit eerder op je Apple ID gehad hebt. Als je dit hebt gedaan ga dan terug naar punt 1 indien nodig.

Android

1. Hier vind je oudere versies van de app (pak de onderste, dat is de oudste, tenzij je een voorkeur hebt voor een bepaalde versie).

2. Hier lees je hoe je het bestand van punt 1 op je android phone zet.

Als het niet lukt, kan je simpelweg de app verwijderen en de nieuwe weer installeren. Niks aan het handje!

 

3 Comments

 1. Eilish (artisticstateofmind)

  november 6, 2014 at 11:38 pm

  Ik maak me er niet zo druk om! Als mensen boos worden, als ik nidt op tijd reageer volgens hun, zegt dat meer over hun dan over mij. Ik klik nou eenmaal altijd op de gesprekken om de meldingen weg te klikken, terwijl ik dan biv. alleen kijk hoelaat het is en geen tijd heb om te reageren.

 2. Miss Mags

  november 7, 2014 at 9:54 am

  ik snap die hele drukte niet om die vinkjes ! Wat een onzin vind ik dat heel nederland en daarbuiten hier zo over op moet winden. Er zijn vele ergere dingen om je druk om te maken.

  Daarnaast is het totaal niet nieuw dat berichten worden gemarkeerd dat het is ontvangen en is gelezen…. Dat gebeurde jaren geleden met sms ook. op sommige toestellen kon je dat ook zien. Maar dan praat ik over ongeveer 15 jaar geleden.

 3. Alexandra [ILUMUOTI]

  november 7, 2014 at 10:12 am

  Ik snap alle ophef echt niet hoor… Prima als iemand ziet dat ik het gelezen heb, maar ze accepteren maar dat je niet altijd meteen kunt antwoorden… Enne, jouw methodes zijn zo omslachtig dat ik dan sowieso liever blauwe vinkjes heb, die binnenkort met een update ook gewoon kunnen worden uitgeschakeld (is al door WhatsApp aangekondigd)…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.