Lifestyle
Hoe word je acteur of actrice
Hoe word je acteur of actrice
Hoe word je acteur of actrice. Ik denk dat dit wel de meest gestelde vraag is die ik in mijn leven krijg:
Hoe word je acteur of actrice? Ik kan je niet vertellen hoe dat moet, maar ik kan je wel vertellen hoe ík dat heb aangepakt.Als je (ook) model wilt worden, lees dan deze blog
Wil je kindermodel worden? Zoek je goede castingbureau’s? Of wil je presentator worden?
Stappenplan Acteren ( Hoe word je acteur of actrice)
0 Vraag jezelf af of je dit wel echt wilt en er alles voor over hebt.
1 Volg acteerlessen, cameratraining, auditie-training.
2 Maak casting foto’s.
3 Doe (onbetaald) ervaring op.
4 Maak een showreel en stel een cv op met daarin je ervaring tot nu toe.
5 Schrijf je -na stap 1 t/m 4- in bij de betrouwbare castingbureaus. Of doe auditie voor de Toneelschool, of een deeltijd acteursopleiding.
6 Blijf normaal, ga niet naast je schoenen lopen en werk aan je leuke sociale skills.
7 Geef niet te snel op en stel doelen voor jezelf.
9 Hoop voor jezelf dat je heel veel mazzel hebt, want zonder mazzel bereik je niet veel.
10 Lukt het niet? Overweeg dan of het een en ander aan jezelf veranderen, ervoor zal zorgen dat je meer kans maakt op de juiste rollen.
0 Passie – je moet het echt graag willen
Hoe word je acteur of actrice? Toen ik 4 jaar was speelde ik in mijn eerste toneelvoorstelling. De voorstelling heette ‘de brievenbus’ en ik was de brievenbus. Ik vond het echt hartstikke leuk en ik denk ook dat hier mijn interesse is ontstaan voor de magische wereld van acteren en acteurs. In de jaren daarna heb ik weinig met acteren gedaan, totdat ik acteerlessen ging volgen. Ik merkte dat ik de lessen heel leuk vond en dat ik hier absoluut mee verder wilde.
1 Begin met basis-acteerlessen
Om te ervaren of acteren wel iets voor jou is, kan je het beste beginnen met het nemen van basis-acteerlessen. Dit kan bijvoorbeeld in een buurthuis, als buitenschoolse activiteit, of bij een stichting of instantie die acteerlessen geeft. Tijdens deze lessen maak je kennis met de basis van acteren: ‘In het kort komt het erop neer dat je zo normaal mogelijk een tekst van een blaadje op kan zeggen’. Maar ook dat je leert te improviseren en je niet te schamen voor jezelf. Bijvoorbeeld als je moet doen alsof je in een bosbrand bent (die er niet in het echt is), terwijl iedereen naar je staat te kijken. Believe me – ik heb het allemaal gedaan en ik vond het doodeng.
Neem als extra ook zang- of danslessen
Als acteur is het een pre als je ook nog kan zingen of kan dansen. Hierdoor kom je veel sneller in aanmerking voor rollen waar je meerdere skills voor nodig hebt. Als zang of dans niet jouw ding is, ben je misschien wel goed in een vechtsport, voetbal of in het bespelen van een instrument. Ik blink zelf nergens echt in uit, maar ik kan wel basis zingen, dansen, voetballen en snowboarden! 🙂
Cameratraining
Volg een cameratraining. Als je namelijk op tv wil komen dan is het een vereiste om op heel natuurlijke wijze te acteren. Dit kan je leren. Ook als je te horen krijgt dat je het niet goed kunt, neem dan gewoon nog meer lessen en geef niet na de eerste curcus op. Als iemand anders het kan, dan kan jij het ook
Auditietraining
Ja, het zijn inderdaad een heleboel trainingen. Maar als jij voor het eerst bij een casting komt, dan wil je wel een goede indruk achter laten. Of je de rol nu wel of niet krijgt, je wil natuurlijk wel vaker gevraagd worden. Als je dan tijdens je eerste auditie door zenuwen overmand wordt en niets meer kan, dan krijg je waarschijnlijk nooit meer een callback. Doe dus niet zomaar auditie maar volg hier een (1-daagse) cursus voor.
2 Casting foto’s
Al speel je de sterren van de hemel… Zonder goede foto’s zal je minder worden gevraagd voor castings. Casting foto’s verschillen in prijzen. Voor € 50,- kun je al hele goede naturel foto’s maken. Dit zijn foto’s zonder, of met maar weinig, make-up op en in een normale outfit. Denk aan een spijkerbroek met een wit t-shirt erop. Gewoon lekker simpel en casual.
Edoland:Casting foto’s Amsterdam
3 Onbetaald ervaring opdoen
Als je uitgenodigd wordt voor een casting dan zullen ze je altijd vragen naar je ervaring. Sterker nog: of een casting director je wel of niet wil uitnodigen voor een casting, of je zelfs wil inschrijven bij een castingbureau, hangt af van je ervaring. Ook als je auditie gaat doen voor de toneelschool is het handig om al wat ervaring te hebben in het theater. Maar ja, vaak heb je nog helemaal geen ervaring. Dus ga je die opbouwen.
Je kan je aanmelden op Filmvacatures. Klik op CASTING. Hier staan vaak leuke projecten bij, ook voor jobs achter de schermen.
Theatervacatures
Voor theatervacatures check je Theater Prikbord. Je moet het echt zien als een investering van tijd, energie en geld. Blijf elke dag reageren en houd je mail goed in de gaten. Hou je telefoon bij je en zorg dat je goed bereikbaar bent, want als jij niet opneemt dan is er al snel iemand anders op de lijst die gebeld wordt voor een rol. Of het betaald of onbetaald is, het blijft werk dat heel erg gewild is.
Hou MEDIA VACATURES op Facebook in de gaten of abonneer je hierop, je weet nooit of er wat tofs bij zit.
4 Maak een showreel en stel een cv op met je ervaring tot nu toe.
Dit is het moment waar je op gewacht hebt. In dit stadium heb je echt de smaak te pakken gekregen. Je hebt lessen gevolgd en nu wil je meer! Ook heb je fotoshoot achter de rug, je hebt ervaring opgedaan, meegewerkt aan een korte(studenten) film/ videoclip of serie. En nu wil je dat allemaal in een digitale showreel gaan zetten.
Hoe maak je een acteurs cv?
Je zorgt dat je jouw beste werk in een youtube filmpje van maximaal 2 minuten laat samenkomen. Die plak je in je digitale cv en zet er 1 headshot foto van jezelf bij.
Maak een beknopt cv met:
– Naam/Leeftijd/Beroep
– Look: Arabisch/Turks/Europees enz. enz.
– Adres
– De workshops/lessen die je hebt gevolgd
– Korte omschrijving van je ervaring (zoals naam van de productie, je rol en wanneer het gefilmd is)
– Telefoonnummer en eventueel je beschikbaarheid als je nog op school zit. (Je kunt beter je day-job niet voor laten gaan op een casting of klus, want dan kom je er nooit!)
5 Schrijf je – na stap 1 t/m 4 – in bij de betrouwbare castingbureaus en toneelscholen via e-mail. (zie onder dit artikel)
Bellen heeft weinig zin. Vaak krijg je toch steeds iemand anders aan de telefoon en mensen bij castingbureaus krijgen de hele dag telefoontjes. Een mail is veel duidelijker en beter.
6 Afwachten
Nu is het afwachten. Jij hebt alles gedaan wat je kon. Nu is het afwachten of een castingbureau je accepteert. Soms zul je geweigerd worden. Je kunt bijvoorbeeld te horen krijgen dat ze al genoeg blondines in jouw leeftijdscategorie hebben en dat ze VOL zitten. Laat je niet afpoeieren maar ga in dit geval door met onbetaald ervaring opbouwen. Zo leer je ook regisseurs in spe kennen. En die kunnen bij een casting naar je vragen. Als je dan niet ingeschreven staat bij dat castingbureau, dan moeten ze je toch wel uitnodigen op een dag. En ben je eenmaal langs geweest dan is de kans dat ze je inschrijven groter.
7 Geef niet te snel op. Stel doelen voor jezelf.
Je bent nu ongeveer 2 jaar verder. Kijk eens terug op wat je allemaal hebt meegemaakt sinds je bent begonnen. Waarschijnlijk ben je als acteur, en als mens, gegroeid. Je hebt nieuwe ervaringen opgedaan en mensen leren kennen. Hopelijk heb je ook al een echte rol te pakken gehad. Is dit nou niet het geval, dan moet je jezelf afvragen of dit wel echt iets voor je is. Misschien heb je bijvoorbeeld wel meer succes achter de schermen en is acteren toch niet jouw ding. Ook dan hoef je het niet op te geven. Sommige acteurs breken pas door nadat ze de 40 of 50 gepasseerd zijn. Zorg dat je gelukkig bent en ga wel door met je leven, maar geef dus niet op! Soms is Nederland ook niet het juiste land voor je. Heb je een andere afkomst dan kan je het daar eens proberen of beproef je geluk in Amerika. Michiel Huisman is hier een goed voorbeeld van.
9 Hoop op een beetje mazzel, want zonder dat bereik je ook niet veel.
Mensen uit het vak kunnen dit echt beamen. Soms heb je de mazzel nodig om juist die ene persoon tegen te komen, of op dat ene feestje te zijn. Vraag me niet hoe het komt, maar de meest succesvolle acteurs en actrices zijn vaak in hun privé leven ongelukkig. De mensen die privé gelukkig zijn, lijken minder succes te hebben in de media. Ben je echt super knap, dan zal je waarschijnlijk ook minder succesvol zijn. Misschien heeft dit te maken met de hoeveelheid energie die ze in hun carrière stoppen? (Ik ken zelf geen acteurs die succesvol én gelukkig zijn, dus houd er rekening mee dat je het nooit allemaal kunt hebben. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.)
10 Lukt het niet? Overweeg iets aan jezelf te veranderen.
Dit bedoel ik echt in het breedste zin van het woord. Ik ga niet tegen je liegen; acteurs zijn vaak te vinden in de sportschool, verzorgen zichzelf goed. Vervangen hun bril door lenzen, gaan vaak naar de kapper, zijn niet overbehaard. Sommige gaan nog een stapje verder. Mannen nemen haartransplantaten, ondergaan liposuctie en gebruiken botox.
Vrouwen doen alles wat de mannen doen en gaan nog verder. Diëten altijd, vullen hun lippen, billen en borsten op, gebruiken botox op jonge leeftijd, hebben vaak extensions enz. enz.
Als je dit allemaal hebt geprobeerd en het werkt nog steeds niet. Laat je dan nog steeds niet weerhouden. Maak je eigen films. Schrijf je eigen toneelstukken en YOUTUBE is jouw podium.
Succes!!
Management
Misschien is het dan nu een goed moment om een agent te nemen die jouw management gaat doen. Een manager/agent vraagt tussen de 10 en 20% aan agency-fee. Je agent zorgt ervoor dat jij in de picture blijft. Door je bij een management aan te sluiten, krijg je uitnodigingen voor premières en events. Misschien kan je manager wel een goede reclame-deal voor je regelen, zodat je bijvoorbeeld een commerciële klus kan doen, waarmee je een paar ruggen kunt verdienen. Je management wordt jouw aanspreekpunt als het gaat om pers aanvragen.
Meestal kun je dit ook wel zelf allemaal regelen, maar als je het echt heel erg druk krijgt dan staan hieronder een aantal management bureau’s.
Wat verdient een acteur?
Over het algemeen verdien je als acteur hartstikke goed. Het enige probleem is dat je te maken hebt met tijdelijk werk. Dus je hebt geen zekerheid.
* Een acteerklus levert je gemiddeld € 225,- per dag op als je net begint. Later kun je tussen de € 550,- en € 1.500,- per dag verdienen. Een film opnemen duurt in Nederland meestal maximaal 22 draaidagen. Niet veel acteurs doen meer dan 1 film per jaar (om je een indictatie te geven).
* Als je een vaste rol in een tv-serie hebt (zoals SpangaS, GTST enz.) verdien je rond de € 3.000,- per maand als beginnend acteur. Als je erg bekend bent en veel kijkers trekt, zal je veel meer verdienen.
* Theater betaalt, als je bijvoorbeeld op de parade staat , € 225,- per dag als beginnend acteur. Dit kan wel oplopen tot € 1.000,- per avond. Dit hangt natuurlijk af van hoeveel mensen er meedoen in het toneelstuk.
* Voor een TV-commercial verdien je al gauw een paar duizend euro.
* Voor de opname van een radio-commercial verdien je zo’n € 300,- plus een buy-out, afhankelijk van hoelang en waar de spot te horen zal zijn.
Acteurstips
* Wees niet te kieskeurig: als je vaak nee zegt omdat de rol je niet aanstaat zal je niet zo snel meer geboekt worden.
* Houd altijd in je achterhoofd dat er voor jou 100 anderen staan te springen, dus zelf al te veel eisen stellen heeft niet zoveel zin.
*Iedereen heeft een mening. Sommige mensen zullen je geweldig vinden en anderen kunnen in je gezicht zeggen dat ze je bar slecht vinden (had ik bijvoorbeeld bij SpangaS).
* Bouw een netwerk op, je kunt ook werk binnenhalen doordat je de juiste mensen kent.
* Het kan zo weer voorbij zijn…en dan? Zorg dat er altijd een plan B is.
* Word je gelukkig van acteren? Dat is een vraag waarop het antwoord voor iedereen anders is.
* Je zou wel eens heel erg bekend kunnen worden. Ben je hier klaar voor?
* Als je bekend wordt dan wil iedereen je vriend zijn. Kijk uit voor mensen met slechte intenties. Ga op je gevoel af.
NEXT BLOG: NOAH DOET AUDITIE VOOR COMMERCIAL
Tot zover: Hoe word je acteur of actrice
Castingbureau’s voor tv en film
Postcastelijncasting (voor bijvoorbeeld SpangaS)
Oimundo
Elskeskast (voor kinderen)
IDcasting
Winnie Casting
Moeder Anne Casting
John Doornik Casting
Dynamic Casting
De Castingstudio
Amillionfaces Casting
Dutch Casting
Hebbes Casting
Typies Casting
Anti – Models
Eefje van Daal Agency
Minimodel
Xapp kindercasting
Typtop
Management/ Agentschap (als ik er een ben vergeten laat me dat even weten)
Features
Montecatini
Henneman Agency
Creative Connectors
Henze Pegman
Performer Agency
Pingback: kindermodellen, moeders en bureaus - Mounira's Mansion
Pingback: kids-acteer-workshops
Pingback: BN-ers zwanger
Pingback: Diary aug-sept
Pingback: Kind in Commercial
Pingback: Ervaring Groen Casting
Pingback: Nieuw: Iedereen K3 - Mamaliefde
Pingback: Goede Castingbureau's Nederland acteurs actrices - Mounira's Mansion
Pingback: Acteerles in Utopia - Mounira's Mansion