
Lifestyle
Hoeveel kan je maximaal lenen voor een verhuurhypotheek?
Hoeveel kan je maximaal lenen voor een verhuurhypotheek?
Hoeveel kan je maximaal lenen voor een verhuurhypotheek? Om vermogen op te bouwen kunnen er verschillende paden worden bewandeld. De spaarrekening is nog altijd populair, ondanks de lage rente. Beleggingen zijn een mogelijkheid, net als vastgoed. Dat laatste is echter een flinke investering. Lang niet iedereen heeft het vermogen om een pand te kopen om het daarna te verhuren. Dat is echter wel mogelijk door een verhuurhypotheek af te sluiten. Met deze hypotheek kan je niet de complete woningwaarde lenen, maar wel een groot deel. In dit artikel lees je alles over deze hypotheek.
Wat is een verhuurhypotheek?
Een verhuurhypotheek is bedoeld voor het verhuren van een woning. Je koopt dus geen huis om er zelf in te gaan wonen, maar om te verhuren. Bij een reguliere hypotheek is het niet mogelijk om de woning te verhuren. Daarom is dit een speciale hypotheekvorm.
De inkomsten haal je uit de huur. En omdat de huizenprijzen vaker stijgen dan dalen, lijkt het ook voor de toekomst een veilige investering te zijn. Deze hypotheekvorm wordt vaak vergeleken met een beleggingshypotheek. Het verschil is dat bij een verhuurhypotheek de inkomsten uit het beleggingsobject (het huis) worden gehaald. En niet uit de beleggingen.

Hoeveel kan je lenen?
Zonder verhuurhypotheek is het voor veel mensen niet mogelijk om een woning te kopen voor verhuur. Een pand met een waarde van 350.000 euro koop je namelijk niet zomaar aan. Bij een verhuurhypotheek mag je 70 of 80% van de woningwaarde lenen. De rest moet uit je eigen vermogen komen.
Ga je de hypotheek berekenen voor het pand uit het voorbeeld van €350.000, dan komt dit neer op een hypotheek tussen 245.000 en 280.000 euro. Het overige bedrag leg je zelf bij. Voor dat laatste is nog wel een foefje. Dan gebruik je de overwaarde van je huidige woning voor het verschil.
Met deze voorwaarden moet je rekening houden
Als je een verhuurhypotheek wilt gaan afsluiten, wordt dit getoetst aan je inkomen. De inkomsten van de verhuur mogen daarbij worden meegenomen. Ook als je nog geen huurcontract hebt, kan dit. Een taxateur kan dan de verwachte huurinkomsten voor je berekenen.
Er kunnen eisen worden gesteld aan het pand dat je gaat verhuren. Zo kunnen bepaalde doeleinden worden uitgesloten. Dan kan je denken aan bedrijfspanden, maar ook vakantie- en recreatieverhuur. Net als verhuur van kamers aan studenten of panden in bepaalde steden. Vraag dit dus altijd goed na bij de hypotheekverstrekker.
De hypotheekrente is hoger
Bij een verhuurhypotheek is de hypotheekrente hoger dan bij een reguliere hypotheek. Dit komt omdat banken en opslag rekenen voor verhuur. Aan de andere kant liggen de huurinkomsten een stuk hoger. Dat maakt deze hypotheekvorm toch interessant.
Je kunt ervoor kiezen om je reguliere hypotheek te verhogen. Dit bedrag gebruik je dan voor het huurpand. Dan heb je minder van de duurdere verhuurhypotheek nodig.