Lifestyle

Huis goed ventileren

By  | 

Huis goed ventileren: Waarom is luchtvochtigheid nou eigenlijk zo belangrijk?

Waarschijnlijk heb je het wel eens vaker gehoord, dat het ventileren van je huis of werkomgeving zo belangrijk is. Maar waarom is dat eigenlijk? En hoe kun je je huis het beste ventileren? In deze blog een aantal tips over ventilatie en ventilatieroosters.

Droge lucht

Als het buiten koud wordt dan wordt de lucht in huis steeds droger. Natuurlijk wil je het dan niet koud hebben en dan gaat de verwarming aan. Dan wordt de luchtvochtigheid steeds lager en dit is dan ook een ideale leefomgeving voor virussen. Naast een aantoonbaar verhoogde kans op het overbrengen van virussen brengt een lage luchtvochtigheid ook vele voelbare ongemakken mee. Denk hierbij aan schimmelplekken, vochtproblemen en gezondheidsklachten.

Lichamelijke ongemakken die je kunt ondervinden bij slechte ventilatie

Je kunt veel lichamelijke klachten ondervinden bij slechte ventilatie. Vaak merk je dit aan het begin niet meteen maar na een tijdje wordt het wel overduidelijk. De meest voorkomende klachten zijn verkoudheidsklachten. Denk hierbij aan kriebelende ogen, een droge huid of neus, een prikkelende keel, hoofdpijn, statische elektriciteit of zelfs vermoeidheid.

Luchtvochtigheid zelf verhogen

Je kunt zelf ook het een en ander doen om de luchtvochtigheid in huis te bevorderen. Je kunt bijvoorbeeld een bakje water aan de verwarming hangen en douchen met de deur open. In je huis kun je een luchtbevochtiger zetten maar er zijn ook lucht bevochtigende planten die je kunt plaatsen. De wat ouderwetsere methodes zijn een emmertje water in de huiskamer te plaatsen of bijvoorbeeld je was binnen op te hangen in plaats van buiten.

Goede ventilatie

Als je dus goede ventilatie in je huis wilt, zul je je huis het hele jaar door goed moeten ventileren. Dit geldt voor dag en nacht en ook in de winter. Je kunt er het beste voor zorgen dat je ventilatierooster goed schoon is en open staat. Daarnaast is het verstandig dat je je kiepraampjes geregeld op een kier zet. In de badkamer en keuken is ventilatie ook erg belangrijk omdat dit locaties zijn waar je werkt met ( heet) water/ damp/ vochtigheid. Normaal gesproken is het fijn als er onder deuren geen koude lucht komt, maar als je goed wilt ventileren is het juist een must dat er veel luchtcirculatie is dus ook onder deuren door.

Huis goed ventileren
Renson ventilatie rooster gespot op combifit.nl

Een Co2 meter

Koolstofdioxide ook wel C02 genoemd, is een kleur- en geurloos gas dat je inademt en waarvan we kleine hoeveelheden uitademen. Over een hele dag genomen wordt dit steeds meer, zeker als je bijvoorbeeld gasten thuis hebt of met veel mensen in een vergaderruimte bent of klaslokaal. Dan is een Co2 meter handig. Deze geeft een nauwkeurige aanduiding van de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht (meet je in parts per million). Wanneer er dan een hoge CO2-concentratie in de ruimte aanwezig is zal deze alarm slaan. Op deze manier weet je dan dat je je huis goed ventileren moet.

Goed luchten

Je kunt het beste luchten in de ochtend terwijl je je bed opmaakt en je je klaarmaakt voor school / werk. Daarna doe je je kiepramen natuurlijk weer dicht. Om onnodig warmteverlies te voorkomen doe je de verwarming uit tijdens het luchten of als je niet thuis bent. Je hebt ook slimme apparaten die weten of je wel of niet thuis bent en afhankelijk daarvan de kachel wel of niet aangaat.

Je huis goed ventileren
Photo by tu tu on Unsplash Blog”Je huis goed ventileren

Tot slot: Je huis goed ventileren

Tot zover deze blog over: Je huis goed ventileren. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad, het komt er eigenlijk gewoon op neer dat je de kou moet trotseren en gewoon goed moet luchten! Tot de volgende blog.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.