Lifestyle

Je eigen wijncollectie serveren tijdens een diner met vrienden

By  | 

Je eigen wijncollectie serveren tijdens een diner met vrienden.

Dineren met vrienden is top! En daarbij hoort lekkere wijn. Wanneer je dan je eigen wijncollectie kunt aanspreken, is dat een mooi pluspunt. Altijd al gedroomd van een wijnkelder? Misschien heb je wel een ruimte die er zich toe leent om een eigen wijncollectie uit te bouwen. Enkele tips om Je eigen wijncollectie te serveren.

Wijnkelder

Heb je in je huis ergens een ruimte waarmee je niet echt veel aanvangt? Is die ruimte bovendien koel en afgeschermd van al te veel licht, dan kun je er een eigen wijnkelder, wijnbar of wijnboetiek inrichten. De mogelijkheden zijn legio zolang het maar een ruimte is waar je de wijn kan bewaren maar het evengoed gezellig kunt maken om er een wijntje te nuttigen met vrienden of familie. Een persoonlijke wijnkelder resulteert in een variatie aan wijnen die perfect passen binnen jouw smaakpalet. En het leuke eraan is dat je op deze manier heel wat bijzondere wijnen verzamelt door de jaren heen. Zo bewaar je wijnen tot op het juiste moment om ze te nuttigen tijdens een diner met vrienden. Dat zorgt voor een optimale en intense smaakbeleving.

Je eigen wijncollectie serveren tijdens een diner met vrienden
Je eigen wijncollectie serveren tijdens een diner met vrienden: Château Tour de Bossuet Lalande de Pomerol

Een klassieker

Een klassieker voor je wijnkelder is natuurlijk een lekkere bordeaux die je als bewaarwijn aankoopt. Maar ook de iets duurdere Lalande de Pomerol is absoluut de investering waard. Het is zelfs aan te raden deze wijn niet meteen te drinken maar hem nog een zekere tijd te bewaren, zodat hij verder kan rijpen. Welke wijn je ook kiest, let er op  dat je hem in de juiste omstandigheden bewaart. 

Ga met je vrienden langs in je eigen wijnkelder en toon je collectie. Super fijne activiteit en bovendien kun je er samen genieten van een lekker wijntje als aperitief. Neem daarbij dan nog enkele flessen mee om in te schenken tijdens het diner en het wordt een onvergetelijke avond.

Bewaren en schikken

Bewaar de wijnen niet in kartonnen dozen. Dit geeft geurhinder en het staat bovendien niet erg mooi om je wijn zo te etaleren. Voorzie beter nissen of rekken om je wijnen te bewaren. Zo creëer je meteen een mooie aanblik wanneer je vrienden of familie een bezoek brengen aan je wijnkelder. 

Afhankelijk van de rijpingsperiode

Afhankelijk van de rijpingsperiode kun je werken met een systeem waarbij je de wijnen die nog heel wat maturiteit mogen opbouwen achteraan plaatst en de wijnen die beter wat jonger gedronken worden vooraan. Zo haal je meteen je beste fles Chablis boven zonder al te veel zoekwerk. Je kunt er ook voor kiezen om je wijnen te rangschikken volgens land of jaar. Een aanrader om toch enig systeem in te bouwen zodat alles overzichtelijk blijft.

Samen klinken

Een goed ingerichte wijnkelder is het summum voor een optimale beleving met vrienden. Voorzie een leuke oude ton als tafel en zet er enkele barkrukken bij. Voor je het weet, heb je zo jouw eigen wijnbar geïnstalleerd. Hoe fijn is het om dan een wijntje te ontkurken dat jarenlang heeft gewacht om gekraakt te worden! Je gasten zullen er zich extra speciaal door voelen en jij kunt het jaar door genieten van die heerlijke, verslavende hobby van wijnkenner, -proever en -verzamelaar. Doen! Tot zover deze blog: Je eigen wijncollectie serveren tijdens een diner met vrienden.