Lifestyle

Je huis goed ventileren

By  | 

Je huis goed ventileren

Je huis goed ventileren. Wij produceren dagelijks vocht in huis. Door een mens, dier of plant te zijn doe je dat automatisch. Soms merk je dat wel als je in de auto zit en je autoraam beslaat. Maar over het algemeen merk je er niks van terwijl het wel zo is. Daarnaast vervuilen kookluchtjes, rook en allergie opwekkende stoffen de lucht. Je moet dus goed ventileren om die vervuilde lucht af te voeren naar buiten. Daarnaast moet je ook weer denken aan de warmteterugwinning unit.

Je kunt ziek worden als je niet goed ventileert.

Het is zo belangrijk om je huis goed te ventileren. Wist je dat je zo ook minder snel ziek wordt? Het zit namelijk zo: Onvoldoende ventilatie veroorzaakt schimmels en huisstofmijt. Dat zou dan weer kunnen leiden to gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën. Dit kan je dus in ieder gavel een beetje voorkomen door goed te ventileren.

Foto: Natalia Figueredo

Raampje open laten?

Om je huis goed te ventileren moet je eigenlijk dag en nacht een raampje open late. Anno 2020 kan dit echt niet meer. Als je nu ergens een raam open laat maak je het wel heel makkelijker voor een inbreker. Daarom is het verstandig eens na te denken over bijvoorbeeld ventilatieroosters en klepraampjes te nemen. Op deze manier kun je je huis goed ventileren op een veilige manier.

Rookmelders en Koolmonoxide roosters

Daarnaast is het heel belangrijk om naast rookmelders ook koolmonoxide roosters aan te schaffen. Wist je dat jaarlijks 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging om het leven komen? Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Koolstofmonoxide vergiftiging komt het meest voor bij een niet goed werkende kachel, geiser, cv of combiketel. Om dit te voorkomen hang je dan een koolmonoxidemeter op.

Warmte terugwinning

Warmteterugwinning is een methode voor hergebruik van warmte uit afvoerlucht en afvoerwater.  Van alle mechanische ventilatiesystemen veroorzaakt balansventilatie het minste warmteverlies. Dat komt doordat bij balansventilatie (bijna) altijd de binnenkomende, koude lucht wordt opgewarmd met de warme lucht die naar buiten gaat. Dat gebeurt met een warmtewisselaar oftewel een warmteterugwinning unit.

Tot zover deze blog over je huis goed ventileren. Succes en tot de volgende blog. Meer blogs: Laat je huis weer lekker ruiken home

Je huis goed ventileren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.