Lifestyle

Kasteel de Haar in Haarzuilens

By  | 

Kasteel de Haar in Haarzuilens

​​Een immens chateau met torens, een ophaalbrug, een slotgracht en een uitgesproken bloemrijke tuin. Kasteel de Haar, gelegen in provincie Utrecht, is indrukwekkend en sprookjesachtig tegelijkertijd. Ontdek de historie van dit prachtig oude kasteel met een bezoek aan de tentoonstelling ‘Grootsch & Meeslepend’ en waan je samen met jouw vriendinnen terug in de tijd van de adellijke familie van Zuylen van Nijevelt. 

Al negen eeuwen lang een trots bezit

Het is bijna onvoorstelbaar dat de geschiedenis van De Haar al negenhonderd jaar teruggaat. Het prachtige kasteel is jarenlang in bezit van de Van Zuylens: een zeer rijke, adellijke en kleurrijke familie, die geen feestelijk moment aan zich voorbij liet gaan. De familie keerde enkel in september naar de burcht en dat ging niet onopgemerkt. Van een gemaskerd bal tot bijzondere samenkomsten: elke gelegenheid werd hier groots gevierd. De sfeer die daarbij centraal stond, proef je vandaag de dag nog steeds.

De tentoonstelling ‘Groots & Meeslepend’

De familie leefde Grootsch en Meeslepend met de nodige tradities en privileges. In de expositie ontdek je meer over de adellijke kasteelbewoners en hun buitengewone levens. Zo komen onder andere bijzondere verhalen, objecten en de ontwerpkeuzes van architect Pierre Cuypers – die verantwoordelijk was voor de herbouw van het kasteel – aan bod. Het kasteel en het interieur vormen een ‘leesbaar’ geschiedenisboek, waardoor je écht even terug in de tijd reist. Je ontvangt toegang tot de tentoonstelling bij aankoop van een ticket voor een kasteelbezoek. De expositie is te zien vanaf 19 september t/m 2 april 2023.

Kasteel de Haar in Haarzuilens
Rondleiding Kasteel de Haar in Haarzuilens: Grootsch & Meeslepend, bron: Kasteel de Haar.

Liever groter dan Grootsch?

Meer uit je bezoek halen? Boek dan ook een ticket voor de exclusieve rondleiding ‘In dienst van de adel’. Tijdens deze rondleiding leer je meer over het personeel van de adellijke familie, hun werkzaamheden en hun vertrekken. Wij kunnen je alvast verklappen dat het personeel het erg goed had voor personeel in dienst van de Nederlandse elite. Naast de expositie en rondleiding is er voor de kinderen ook een speciale ‘Typisch adel!’ ontdekkingstocht. Een leuke, interactieve activiteit waarbij ze spelenderwijs meer leren over de adel. Ofwel, met een bezoek aan Kasteel de Haar ben je een hele (herfst)dag zoet.  Tot zover deze blog: Kasteel de Haar in Haarzuilens