Kinderen

Kind hoogbegaafd of slim

By  | 

Kind hoogbegaafd of slim

Deze blog schrijf ik omdat we al heel lang bezig zijn met de vraag wat er nou precies is met Noah. Is mijn kind hoogbegaafd of gewoon heel slim? Inmiddels weten we dat hij hoogbegaafd is en zit hij op een speciale school hiervoor op 5 jarige leeftijd. Ik wil je in deze blog meenemen naar de tijd voordat we dit wisten en heel veel vragen hadden.

Misschien ben je die ouder die met de zelfde vragen zit als die wij hebben/hadden en heb je iets aan deze blog. Misschien herken je wel bepaalde eigenschappen aan je kind die Noah ook heeft. Laat gerust een bericht voor me achter. Ik ben heel erg benieuwd naar de ervaringen. Laat het ook duidelijk zijn dat dit geen ‘Oh kijk eens hoe slim mijn kind’ blog is. Nee anders zou ik wel eerder iets gepost hebben. Helaas merk ik dat je als ouder je al snel bezwaard voelt als je een kind hebt met een ontwikkelings- voorsprong.

Noah in het kort.

Noah vertoonde al vanaf 1 jaar diverse verschijnselen die er op duidden dat hij een ontwikkelingsvoorsprong heeft. Het begon eigenlijk al bij het consultatie bureau. We kregen vaak te horen dat Noah vlot was. Al gauw kende Noah op 2 jarige leeftijd alle Thomas de trein treintjes uit z’n hoofd, kende alle getallen en letters in het Nederlands en Engels en wist bijvoorbeeld de weg naar oma of naar de supermarkt. Toen hij 3 was schreef hij mama en papa. Toen hij 4 was kon hij woorden lezen en begon hij met sommetjes. Op 5-jarige leeftijd (dat is nu) Leest hij hele zinnen en weet hij wat 3×3 is, 9: 3= en is mega geïnteresseerd in topografie…

Ook weet Noah(nu 5) in welk jaar hij iets mee gemaakt heeft of voor het eerst kennis meegemaakt heeft. Zegt hij bijvoorbeeld: ‘Mama weet je nog in 2015 toen ik 4 was toen gingen we naar (straatnaam) om te steppen’.

Sportief

Naast zijn ontwikkelings voorsprong, want zo mogen we het voorzichtig wel noemen is hij ook erg atletisch aangelegd. Helaas is voetbal niet zijn ding, maar is hij vooral erg goed in turnen. Ook dit was al duidelijk met ongeveer 2,5 jaar. De gymnastiek juf gaf al aan dat hij extreem getalenteerd was. Echter wilde Noah toen niet stilzitten op de bank als de juf wat uitlegde en wilde hij naar niemand luisteren (behalve naar familie) dus heb ik hem toen weer van gym afgehaald. Nu is hij terug op turnen en mocht hij gelijk bij de 7 en 8 jarigen meedoen. Hij vindt het helemaal geweldig om salto’s te maken. Dit doet hij ook zonder angst in het zwembad ( ik vind het super eng). Noah is een echte dare-devil. Toen hij 3 was stapte hij op zijn fietsje zonder zijwielen en fietste zo weg. We hebben hem dat niet zelf kunnen leren.

Bezwaard

Ik heb me erg bezwaard gevoeld bij Noah’s eerste basisschool. Ik voelde me de ‘kijk mijn kind nou slim zijn’ moeder. Alle kindjes waren bezig met kleuren en knutselen en ik merkte dat mijn kind wel wat meer kon hebben. Echter willen scholen kinderen zo lang mogelijk kind laten zijn (waar ik volledig achtersta) dus werd er verder niets extra’s met hem gedaan. Ook mogen scholen je vaak niet adviseren om eens rond te gaan kijken of dit huidige onderwijs wel echt bij je kind past. Dit heeft te maken met de subsidie die de school per kind krijgt, of het beleid wat ze hebben. Als ik niet een vriendin had gehad die op een externe school les gaf, die tegen mij had gezegd dat Noah echt een ander soort onderwijs nodig had en dat ik hem moest laten testen, had ik waarschijnlijk nooit die stap genomen. Je wilt zoiets toch horen van iemand die er verstand van heeft.

Groep 2

In  groep 2 kreeg hij voor het eerst een toets. Daar Noah nog nooit een toets had gedaan en waarschijnlijk de toets ook niet serieus nam, kwam er een B voor taal uit en een C voor rekenen. Voor de school dus niet echt een reden om iets met met hem te gaan doen, want hij had niet voor beide een A om aan te tonen dat hij slim was. Voor ons best frustrerend want wij wisten wat hij thuis kon. Maar omdat hij dit op school niet liet zien leek het net of wij gek waren. Ook is Noah op school een beetje verlegen dus de moeilijke vragen die hij thuis stelt, stelde hij niet op school.
Toch liet Noah wel wat zien in de klas en had hij bij de eind toets van groep 2 een A voor taal en een B voor rekenen. Ook las hij al zinnetjes dus mocht hij met 5 jaar naar groep 3.

Vroege leerling

Groep 3: Momenteel zit Noah in groep 3. Hij leest hele zinnen en snapt heel veel logica: 1 tas boodschappen kost 10 euro hoeveel kosten dan 3 boodschappen tassen? Dan weet hij 3×10. Als ik hem dan uitleg dat dat 3 KEER 10 is snapt hij dat en kan hij ook 3×2 of 3×5. Wij noemen hem vaak ons aapje wat kunstjes kan. Hij had  geen uitdaging in groep 3. Alles wat ze daar doen kon hij al en gelukkig heb ik naar mijn gevoel geluisterd en hem laten testen.

Wat blijkt? kind hoogbegaafd

Noah is hoogbegaafd en gaat nu naar een school met allemaal kids die dat ook zijn. Hij krijgt nu gewoon les op zijn eigen niveau en dat is groep 4-5. Vanwege zijn privacy zal ik de naam van de school en de details niet noemen. Wat super fijn is aan deze school is dat Noah zich nooit meer verveelt. Ik heb echt een leuk kind terug gekregen nu hij uitdaging heeft op school. Thuis kunnen we lekker spelen en naar de speeltuin en op school kan hij dingen leren. Hiervoor was dat namelijk andersom, toen kon hij op school spelen en knutselen en kon hij ons thuis dingen vragen. We zijn allemaal super blij en gelukkig met zijn nieuwe school. En wat ook zo fijn is. In zijn klas zitten allemaal van dat soort kids. Je hebt niet meer het gevoel dat je opschept, want alle kinderen lopen daar enorm voor.  Een moeder vertelde mij laatst dat alle 3 haar dochters hoogbegaafd waren en dat die allemaal al hele boeken konden lezen vanaf 5 jaar.

Vormen HB onderwijs

Er zijn meerdere vormen onderwijs voor hoogbegaafde kinderen

Denk hierbij aan een PLUSKLAS, hier kom je in als je iets voor loopt en dan krijg je bijvoorbeeld grieks en schaken als extra vakken.
Een speciale klas  op een school met alleen plusklassen voor echt hele slimme slimmies, dan krijg je les op hoger niveau en heb je bijvoorbeeld al in groep 8 Latijn en techniek of Frans.
Montessori onderwijs waarbij je kind in een klas komt met 3  niveaus bijvoorbeeld groep3-4-5 in dezelfde klas.
Ook voor de middelbare school zijn er speciale scholen en klassen.

Ook is er een HB forum, waar je met andere ouders het kan hebben over je kind die hoogbegaafd is.

Herken je dit en weet je niet wat je moet doen?

Ga op je gevoel af. Als je kind op jonge leeftijd graag wil weten waar China ligt, alle pokemons/ treintjes kent, directie’s van de tomtom leest, hele zinnen leest terwijl dat nog niet van hem verwacht wordt enz. Ga dan eens oriënteren. Online staat er genoeg over. Bij sommige scholen kan een kind een klas overslaan. Ik ben daar niet echt een voorstander van omdat hij/zij dan terecht komt bij veel oudere kinderen. Maar ja als jouw kind zijn eigen klasgenoten mega kinderachtig vindt dan is er toch iets voor te zeggen.

Kind hoogbegaafd of slim

Kenmerken lichamelijk:

Ik heb een aantal lichamelijk kenmerken online gelezen en een aantal daarvan heeft onze zoon ook.

Kind wisselt al snel met tanden.
Noah wisselde zijn 2 ondertanden al toen hij 4 was en zijn 2 voortanden nu net met 5 jaar.

Kind heeft weinig slaap nodig.
Toen onze zoon 1,5 was hoefde hij al geen middag dutje meer te doen. Wij hoefden dus al heel snel geen rekening meer te houden met slaapjes. Helaas heb je dan wel een probleem met playdates omdat de andere kindjes van zijn leeftijd nog 1 a 2 slaapjes deden. Als we bijvoorbeeld een uitje ondernamen ( pretpark, bos etc) dan sliep hij nog wel in de auto terug. Maar anders niet.

Noah’s ontwikkeling 0-5.

Ik zal een beetje bij het begin beginnen.

Kind Hoogbegaafd 0-1 jaar oud

0-jaar Hieruit kon je in Noah’s geval nog helemaal niets opmaken, of misschien waren die er wel, maar wij waren er niet mee bezig. Wel zeiden ze op het consultatiebureau wel altijd dat hij vlot was. Zo waren ze verbaasd dat hij zijn nekje al zo goed rechtop kon houden, rolde hij al snel van buik naar rug en terug en kon hij voor zijn eerste levensjaar lopen.

1-jaar Ook dit jaar was hij kennelijk ‘vlot’ volgens het consultatiebureau. Eerlijk gezegd dachten wij dat ze dit tegen alle ouders zeiden, om ze een goed gevoel te geven, dus ook toen deden we er niets mee.

Kind Hoogbegaafd 3 jaar oud

2-jaar ( Hier begint het meestal, dan kun je echt onderscheidend gedrag zien) Noah heeft mega veel interesse voor huisnummers en kentekenplaten. Hij vraagt constant welk nummer of welke letter hij voorbij ziet komen. De meeste video’s die hij op youtube keek waren in het Engels. Aan het einde van zijn 2e jaar kon Noah: alle getallen en letters benoemen, maakte hij kleine puzzels en kon hij al die vorm-dingetjes makkelijk doen.

Kind Hoogbegaafd 3 jaar oud

Noah stapt op zijn fiets en fiets zo weg zonder zijwieltjes. Noah vraagt steeds niet WAAROM iets zo is. Ik vraag me af of hij soms al alles weet en daarom niet vraagt ‘waarom’ iets is zoals het is. Hij kan heel goed praten. Hij kan al goed cijfers lezen, tellen en al sommige woordjes lezen zoals mama papa opa 1+1 2+4 enz

Kind Hoogbegaafd 4 jaar oud

Hij kan zelfstandig schommelen meerdere woorden in een zin lezen, kent de wegen, kan een gebruikersnaam en wachtwoord typen, wifi aan en uitzetten, netflix of ipad opstarten, foutmelding lezen en er wat mee doen. Eigenlijk basis electronica. Ook kan hij heel/half/kwart klokkijken

Kind Hoogbegaafd 5 jaar oud wat kan je dan?

Dit jaar ging het aller hardst. Noah heeft met lezen kern 12 afgerond van veilig leren lezen. Kan tabellen lezen, kan de tafel van 1,2,3,5 en 10. Heeft heel veel interesse in delen. Met rekenen zit hij op de 245+398 (1 onthouden) sommen. Hij probeert zich verstaanbaar te maken in het Engels als we met Engelstaligen zijn. Heeft heel veel interesse in topo. Nu leert hij alle steden van Nederland op school. Klokkijken kan hij al en is nu bezig met digitaal klokkijken. Ook krijgt hij op school al kleine dictee’s op de computer.

Links heeft Noah getypt. Rechts is het goede antwoord.

hb test 5 jaar.

hoogbegaafd test 5 jaar, hb test

Noah 6 jaar

Noah kan alle tafels t/m 10. Maar hij kan dit ook in ook in 100-den bijvoorbeeld een 0 erbij tellen zoals: 7x 90 of 800 x 6 0f 50 x 50. Hij snapt heel veel logica als het op rekenen gaat. Ook met geld kan snapt hij alles van betalen. Hoeveel kost iers en wat krijg je (precies) terug.
Hij is met 6 jaar ook bezig met delen. 15 snoepjes delen over 5 kinderen bijvoorbeeld. Hij leest ondertiteling snel mee dus hij kan goed Engelse films meekijken. Ook kan hij makkelijk een Iphone of Samsung bedienen. Hij hoeft niet na te denken. Als ik bijvoorbeeld als iphone gebruiker opeens een Samsung moet gebruiken dan moet ik echt nadenken waar alles zit. Dat hoeft hij niet. Hij kan hele verhalen appen, een eigen playlist maken op Spotify, z’n koptelefoon connecten met bluetooth, al dat soort tech dingen is voor hem een eitje. Zijn verlangen-lijstje stuur hij mij per sms nadat hij die op zijn telefoon bij notities heeft gemaakt

Hopelijk heb je iets aan deze blog.

Je zult waarschijnlijk door google hierop uitkomen. Ik heb verder nog nooit niets over Noah’s intelligentie online gepubliceerd, omdat ik eerst niet zeker wist of mijn kind hoogbegaafd was, of dat ik misschien dacht hij dat was, omdat hij mijn zoon is en ik hem sowieso in alle opzichten leuk en knap vind.
Ik heb ook een blog geschreven over kindermodel

9 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.