Lifestyle

Kindermodel worden

By  | 

Kindermodel worden

Kindermodel worden. In deze blog leg ik alles uit over kindermodel worden. Ik heb zelf 2 kinderen die modellen- en acteerwerk doen dus het leek me leuk zo duidelijk mogelijk te beschrijven hoe het allemaal werkt.

Check hier portfolio instagram van Noah (9)
Check hier porfolio instagram van Nimra (4)

Nimra voor Scapino

Wat is een kindermodel

Een kindermodel is een kind tussen de 0 en 17 jaar, dat betaald krijgt om reclame te maken voor een product. Door middel van fotografie of film. Denk hierbij aan commercials, fotoshoots, reclame folders enz. Deze kids onderscheiden zich van andere kinderen omdat ze zelf laten zien dat ze dol zijn op filmen en of foto’s maken. Als jij het voor je kind wilt, maar je kind vindt het helemaal niets dan gaat het niet werken. Het moet echt een passie zijn van je kind.

Casting en Portfolio

Het begint allemaal met inschrijven bij een castingbureau of modellenbureau. Een castingbureau zoekt acteurs voor films, series en commercials. Een modellenbureau zoekt modellen uit die passen bij een fotoshoot voor een leuk merk. Vaak lopen castingbureau’s en modellenbureaus voor kinderen een beetje door elkaar heen en kun je bij beide bureau’s terecht voor zowel acteer- als mode-opdrachten. Vroeger was dit strikt gescheiden maar dat is niet meer zo.

Goede modellenbureaus in Nederland

Moeder Anne Casting
Martha Mojet
Xapp
Zapp

Goede Kindercastingbureaus als je kind wil acteren

John Doornik Casting (Veel super reclames)
Groen casting ( acteerrollen in series zoals GTST en ook reclames)
Dutch Casting ( Series en commercials
Elskeskast (Spelen in kinderfilms en je kan er workshops volgen)
Lukkien Casting

Castingfoto

Modellenbureau voor H&M, Zara, Tommy Hilfiger, Oilily enzo

Typtop Casting
Hip4kidz
Jackie Lee casting ( Antwerpen)
Kaizen models ( Zwitserland)
Sugarkids (Spanje)

Incasting (Nederland)

Casting en modellenbureau waar ze op zoek zijn naar echte mensen

Dit zijn vaak bureau’s die van de klant de opdracht krijgen: We zoeken een ‘echt’ gezin of de kinderen mogen niet te modellerig zijn, niet al te mooi zijn. Gewoon echte mensen, echte kinderen. Snap je?

1Frisse Koppen
2 Mooi Echt
3 Echte Mensen

Exclusieve bureau’s ( als je je kind hier inschrijft mogen ze nergens anders ingeschreven staan)

1Moederanne casting
2 De Kids
casting

Er zijn er echt nog een heleboel modellenbureau’s Klik hier voor meer modellenbureaus

Hoe moet je je inschrijven bij een modellenbureau of een casting bureau?

Voor je je kan inschrijven bij een casting of modellenbureau heb je foto’s nodig. Dat kan op 2 manieren

1 Betaald en professioneel
Je kunt er voor betalen dan maakt een professionele fotograaf een portfolio van je. Dat kost ongeveer 50 euro. Dit kun je vaak laten doen bij het castingbureau waar je je inschrijft. Dan leren ze je meteen kennen op het bureau ook. Vaak mag je die foto’s dan ook gewoon gebruiken voor andere modellenbureaus.

Het is ook leuk om je in te schrijven als gezin dan heb je wel gezinsfoto’s nodig

2 Gratis en iets minder professioneel
Je kunt ook zelf casting foto’s maken. Dat doe je zo: Je neemt een goede camera, liefst een HD-camera. Je maakt de foto’s thuis bij een witte muur met daglicht. Of je gaat naar buiten en maakt foto’s voor een neutrale/effen muur. Ik raad altijd een professioneel portfolio aan zodat je kind ook leert om naar een ander persoon te luisteren bij het poseren. Bij mama of papa is het minder spannend dan bij iemand anders en zo doen ze meteen ervaring op. Daarnaast krijgt een modellenbureau zoveel kids aangeboden dat ze vaak alleen werken met het kind met de beste/professioneelste portfolio’s.

Hoeveel foto’s heb je nodig om je in te schrijven bij modellenbureau?

Je hebt meerdere foto’s nodig om je in te schrijven. Ze vragen vaak om 3 tot 5 foto’s. Maar vaak kunnen vooral modellenbureau’s naar nog wel 9 extra foto’s vragen. Dit doen ze er om er zeker van te zijn dat het kind fotogeniek is en op veel foto’s goed staat dus. Vooral als ze je kind willen boeken voor een grote catalogus klus bijvoorbeeld.

Soorten foto’s en stijlen kindermodel portfolio

Ze hebben in ieder geval een close-up nodig van het gezicht (headshot). Een medium (van hoofd tot navel ongeveer) en een totaal shot (full body). Daarnaast is het fijn als je ook verschillende stylen kleren draagt bijvoorbeeld: Stoer, neutraal, sportief, zomer/winter kleding enz.
Daarnaast willen ze altijd lachende gezichten zien. Dus varieer ook in neutraal kijken en lachen.

Moeder en dochter shoot

Polaroids

Sommige modellenbureau’s vooral de buitenlandse grote bureau’s die bijvoorbeeld ook H&M en Zara doen kunnen ook vragen om een polaroid. Omdat die onbewerkt is en ze heel vaak voor de grotere merken er zeker van willen zijn dat ‘dat jongetje uit Amsterdam’ er wel echt zo uitziet zoals op zijn foto’s. Iedereen kan natuurlijk zijn of haar kind mooier fotoshoppen dus vandaar wel eens een polaroid check. Maar no worries je hoeft geen polaroid camera te kopen verder. Er zijn ook goede bureau’s in Nederland die bijvoorbeeld Oilily of Tommy Hilfiger doen. Dan ga je gewoon naar de casting en maken ze de polaroids zelf.

Inschrijfformulier
Als je de foto’s hebt gemaakt kun je een inschrijfformulier invullen. Die staat altijd op de website van het bureau. Gaat tegenwoordig allemaal digitaal. Je hoeft nergens persoonlijk langs. Bij een inschrijving vragen ze om je naam, je leeftijd, je hobby’s, haarkleur, oogkleur, schoenmaat, lengte maten en ervaring. Daarna stuur je alles op en mag je hopen dat ze je aannemen want als je wordt aangenomen bij een castingbureau of modellenbureau kunnen ze je daarna bellen voor opdrachten. Je kunt ook worden afgewezen. Geef dan de moed niet op. Er zijn nog meerdere bureaus. Pas als je er bij 5x wordt afgewezen dan is je kind waarschijnlijk op dat moment niet geschikt en kun je het altijd later weer proberen. Kids veranderen elk jaar van uiterlijk en soms zijn ze wat mooier als ze wat ouder zijn.

Verschillende soorten opdrachten.

Als je je hebt ingeschreven bij een bureau en je bent geaccepteerd dan kom je in het bestand. Als er een klus is waar je voor in aanmerking komt word je gebeld en mag je casting doen:

Verschillende soorten castings

Er zijn 2 type castings:
1 Je hoeft niks te doen, castingbureau stuurt jouw gegevens als je foto’s en ervaring naar de klant en dan maakt de klant een keuze. Je hoort dan snel of je kind is gekozen of niet.
2 Je kind wordt gevraagd op casting
De klant wil je kind live zien dus dan mag je kind op casting komen. Zo ziet bijvoorbeeld een kindercasting bij Lukkien eruit:

Als je wordt gekozen (toestemming school en contract)
Als je kind gekozen wordt voor een klus mag je vooral blij zijn dat het gelukt is. Je moet je voorstellen dat jou kind dan vaak uit 10 tot soms wel 30 andere kids is gekozen. Als je kind boven de 5 jaar is dan is je kind leerplichtig en dan moet je eerst toestemming vragen aan school. Vaak staan scholen hier positief tegenover en geven ze toestemming omdat dit valt onder speciaal verlof. Ze kunnen levens ervaring opdoen en dat is altijd goed. Daarna krijg je een contract waarin staat wat er van jouw kind verwacht wordt en hoe lang ze de beelden willen gebruiken en wat je gaat verdienen.

Hoe ziet een fotoshoot dag eruit?

Meestal moet je kindje al vroeg aanwezig zijn als ze klein zijn omdat ze dan op hun fijnst zijn. Bij wat grotere kinderen die leerplichtig zijn zullen ze sneller denken aan een woensdag middag of een weekend dag. Daarna krijg je de eerst set kleding aan. Dan gaan ze je kinds haar doen en krijgt hij/zij een poedertje. Als je bijvoorbeeld een jongetje hebt die niks wil weten van poeder of haren kammen door een vreemde kan je thuis al spelenderwijs dit oefenen met je kind. Niks zo vervelend als een kind dat niet meewerkt omdat hij geen poeder op wil. Trust me ik heb dit vaak zien gebeuren.

Testshoot

De fotograaf neemt wat foto’s om te kijken of het licht goed staat en hoe de kleding valt etc. Het kan zijn dat op beeld de kleding toch te groot of te klein eruitziet en dan mag je vaak nog een keer omkleden naar betere zittende kleding oftewel een maatje groter of kleiner.

Draaien/ fotoshooten
Daarna ga je of heel lang filmen als het een commercial of is of lang fotoshooten vaak krijgen de kids meerdere kledingwissels.

Eten
Op de set is er bijna altijd lekker eten en drinken en ook is er als het om een commercial of Tv opname gaat vaak een kinderbegeleider die op je kind past en die zorgt dat je kind zich fijn voelt op de set. Als ouder moet je er sowieso ook altijd bijblijven vind ik. Kan je niet? stuur je oma of papa of een ander iemand uit jouw corner mee. Laat je kind nooit alleen je weet uiteindelijk toch nooit zeker wie er kwaad in de zin heeft. Be careful!

Voorbeeld van de uiteindelijke shoot van Philips na de casting bij Lukkien Casting.

Wat verdient een kindermodel

Dat is echt een heel lastige vraag want dat heeft met veel factoren te maken. Een net beginnend modemerk van een eenmanszaak kan bijvoorbeeld misschien niet eens betalen. Die zal dan bijvoorbeeld betalen middels een cadeautje of de reiskosten. Dan heb je ook nog bedrijven die een kleine vergoeding bieden zoals eenmalig bijvoorbeeld 50 euro.

Vergoeding kindermodel

Een kindermodel dat voor een echt merk mag werken verdient ongeveer 50 tot 75 tot wel honderden euro’s per uur plus reiskosten. Daarnaast kun je een buy-out onvangen van tussen de 200 en 3000 euro’s. Hangt dus echt af van hoe groot het merk is en waar de foto voor gebruikt wordt. Een foto voor op een kleine webshop levert minder op dan als die foto ook in tijdschriften komt of op billboards. Je kunt dus weinig of veel verdienen. Maar het werk is best zwaar want je moet vaak hetzelfde over en over en over en over doen. Een commercial van een paar minuten kan dus dagen duren om dat te filmen. Als kind kun je aan een echt goede commercial wel een paar duizend euro’s verdienen.

Kindermodel gezocht zelf werk zoeken

Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot je een keer gebeld wordt voor een opdracht. Er staan ook vaak leuke oproepjes online je kunt je betaald inschrijven bij Kunstkinderen. Die houden de oproepjes bij en hebben zelf ook contacten met opdrachtgevers. Daarnaast kun je ook lid worden van de fijne gratis facebookgroepen die oproepjes delen:

1 Kidzmodelacasting

Kindermodel in Amerika

Sommige kindermodellen worden zo beroemd dat ze in het buitenland mogen werken zoals Summer de Snoo. Nadat Summer in Nederland voor heel veel merken model heeft gestaan gaat ze nu in Amerika wonen om daar te gaan werken als model terwijl ze pas 9 jaar is.

Kan iedereen model worden?
Nee helaas niet

Iedereen kan in ieder geval leuke casting foto’s maken en workshops volgen die met acteren of modellenwerk te maken hebben. Dus ermee bezig zijn en je er in ontwikkelen dat kan altijd en daar kan een kind die het leuk vindt heel veel plezier uithalen. Helaas wordt niet iedereen toegelaten tot de bureaus. Ze zijn heel streng. En helaas kan het ook zo zijn dat als je ingeschreven staat bij een bureau je alsnog geen opdrachten krijgt. Kinderen zijn nooit lelijk dus ga dat aub niet denken. Alleen zoeken ze vaak kids die voldoen aan een bepaalde trend en kan het zijn dat jouw kind daar buiten valt. Trends die ik vaak zie terug komen: Hippie-achtige kids, Kids met Afrokrullen, Kids met sproeten, Edgy kids, hele simpele boys en girls next door, hele mooie kinderen en meer. Ik ben zelf bij ongeveer 50 kindershoots, in de afgelopen 9 jaar geweest en helaas heb ik er nog nooit een plussize kind gezien. Die zullen er vast zijn, maar niet vaak dus. Inmiddels veranderd dat wel een beetje gelukkig.

75% van de kindermodellen (3 kwart) krijgt NOOIT een opdracht.

Boek over kindermodel

Er is ook een boek wat veel ouders helpt het beter te begrijpen en dat is: Help (ik) mijn kind wil beroemd worden van Madelief Blanken.

Tot zover deze uitgebreide blog over kindermodel worden. Laat me weten of ik iets ben vergeten te vertellen! Ik heb nog meer blogs geschreven over acteren en modellenwerk:

Hoe word je acteur? Actrice?
Hoe word je presentator?
Goede castingbureaus
Kind in commercial

1 Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.