Lifestyle

Kruidentuin in 5 eenvoudige stappen 

By  | 

Kruidentuin in 5 eenvoudige stappen 

Kruidentuin in 5 eenvoudige stappen. Droom je al langer van je eigen kruidentuin met een groot assortiment? Stop dan met twijfelen, en ga aan de slag. Van salie tot munt of rozemarijn…Het uitkiezen van de planten is wellicht de moeilijkste stap, al de rest gaat vanzelf. Met andere woorden, het creëren van eigen kruidentuin is enorm eenvoudig. Benieuwd hoe je eraan begint? De volgende 5 stappen helpen je alvast op weg. 

 Kruidentuin in 5 eenvoudige stappen 
Kruidentuin in 5 eenvoudige stappen 

Stap 1: Kies de juiste locatie

Ten eerste is zonlicht één van de belangrijkste factoren voor een gezonde kruidentuin. De meeste van dit soort planten hebben namelijk veel zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Kies daarom een plek uit waar de zon ten minste 6 tot 8 uur op schijnt. Denk ook na over de grootte van je kruidentuin. Ga je slechts voor enkele kruiden, of wil je een groot assortiment? Dit zal mee de locatie bepalen. 

Stap 2: Selecteer de kruiden 

Wanneer je een goede locatie gevonden hebt, is het tijd om te beslissen welke kruiden je zal planten. Hiervoor kan je kijken naar hoe frequent je bepaalde kruiden gebruikt in de keuken (bijvoorbeeld basilicum of bieslook), of simpelweg naar welke je favorieten zijn. De mogelijkheden zijn in elk geval zeer uitgebreid. 

Stap 3: Plan de lay-out 

Ten derde kan een kruidentuin bijdragen aan de uitstraling van je tuin. Hiervoor is het wel van belang dat je aandacht besteed aan de lay-out ervan. Daarnaast kan je ze eventueel planten naargelang de smaak of je voorkeur. Alleszins zorg je er best voor dat je tuin er niet chaotisch uitziet. 

Stap 4: Onderhoud en snoeien 

Wanneer de kruiden gekozen en geplant zijn, moet je de tuin goed onderhouden worden. Algemeen geldt dat je best één keer per dag de planten observeert. Wanneer je dan ziet dat er iets misgaat, kan je dit snel corrigeren. Om ongedierte te bestrijden, geef je voldoende water en snoei regelmatig de planten bij. Dit is belangrijk om hun groei te bevorderen. 

Stap 5: Bescherm tegen plagen 

Uit de vorige stap bleek reeds hoe belangrijk het onderhoud van je kruidentuin is, wil je dat de kruiden gezond blijven. Let daarom extra op plagen die de planten kunnen bederven en zullen verhinderen dat je lekkere kruiden teelt. Merk je ongedierte op? Dan kan je dit bestrijden aan de hand van fumigatie, een efficiënte techniek die plagen vergiftigt aan de hand van gas. Je kan preventief beschermen door vallen te plaatsen of je planten te besproeien met gif.