Lifestyle

Leesbril nodig? Hier moet je op letten

By  | 

Leesbril nodig? Hier moet je op letten

Leesbril nodig? Hier moet je op letten. Na een lange dag plof je neer op de bank met een frisje. Eindelijk heb je tijd om even rustig een boek te lezen. Je merkt op dat er wel erg weinig licht in de ruimte is. Bovendien lijken de lettertjes uit het boek steeds waziger te worden. Als dit voor jou een herkenbare situatie is, dan is het misschien tijd voor een leesbril. Een leesbril helpt je om kleine lettertjes op korte afstand te lezen, zonder dat je ogen veel inspanning hoeven te leveren. Benieuwd waar je op moet letten als je een leesbril gaat kopen? Lees dan snel verder!

Koop niet zomaar de eerste leesbril die je tegenkomt

Als je overweegt om een leesbril te gaan dragen, is de kans groot dat je er niet gelijk aan denkt om naar een opticien te gaan. Een leesbril van de drogist corrigeert je zicht namelijk ook. Echter zijn deze brillen niet altijd de beste zichtoplossing. Dit komt doordat leesbrillen van de drogist voorzien zijn van een standaard-sterkte, terwijl veel mensen een specifieke sterkte nodig hebben om hun ogen optimaal te corrigeren. Een bezoekje aan de opticien is dus verstandig!

leesbril nodig
Leesbril nodig: Foto Photo by Josh Calabrese on Unsplash

Ga langs de opticien voor een oogmeting

Voordat je overgaat tot de aankoop van een leesbril, is het dus verstandig om eerst langs een opticien te gaan voor een oogmeting. Het kan namelijk zo zijn dat de sterktes van je ogen verschillen. Daarom worden je linker- en rechteroog bij de opticien afzonderlijk gemeten. Daarnaast kun je aangeven bij de opticien wat jij een fijne leesafstand vindt. Dit heeft invloed op de sterkte van de bril die je gaat dragen. Hierna kun je op advies van de opticien een leesbril op sterkte laten maken die perfect aansluit op jouw ogen en wensen. 

Kies jouw favoriete variant

Nu je helemaal op de hoogte bent van de gezondheid van je ogen, is het tijd om een leesbril te kiezen die bij jou past. Gelukkig zijn er verschillende varianten beschikbaar waar je uit kunt kiezen:

  • De halve leesbril: een leesbril die je enkel op zet om te lezen. Deze bril kun je dus niet gebruiken om in de verte te kijken.
  • De bifocale bril: een bril met twee sterktes in één. Namelijk een plus-sterkte die dient als leesbril voor dichtbij en een min-sterkte voor de verdere afstand. Bij de bifocale bril is het verschil tussen het leesgedeelte en het gedeelte voor de verdere afstand duidelijk zichtbaar. 
  • De multifocale bril: nagenoeg hetzelfde als een bifocale bril, echter is de overgang tussen de twee verschillende glassoorten bij deze bril volledig vloeiend. 

Tip: er zijn veel accessoires beschikbaar die het gebruik van een leesbril nog gemakkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan brillenkoordjes, neussteunen en magneetsluitingen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.