Lifestyle

Licht in de slaapkamer

By  | 

Licht in de slaapkamer

Hoewel we het beste slapen in de duisternis, is licht toch een van de belangrijkste dingen van de slaapkamer. Zowel het natuurlijk binnenvallende licht als de combinatie van elektrische lichtbronnen die je kiest. Het maakt namelijk alles uit of je ’s avonds of ’s ochtends de gehele kamer in één klap verlicht, zacht wakker wordt met wat kleinere lampjes of voor iedere situatie een andere sfeer kunt kiezen. Een bewuste keuze voor licht zorgt ervoor dat je weer een stapje dichter bij jouw droomslaapkamer komt.

Soorten verlichting

Zoals op ieder gebied als het om interieur gaat, is er wat betreft verlichting een heleboel te kiezen. Zo kan een hanglamp een stijlvolle en handige keuze zijn, of een extravagante staande lamp juist een extra accessoire in een iets grotere ruimte. Een aantal kleinere lampjes verspreid door de slaapkamer zorgt voor een compleet andere sfeer, net zoals de kleur van de verschillende lampen. Zo zijn er lichten die een warme kleur uitstralen, en lichten die een wat koelere tint hebben, en dit kan geheel naar je eigen behoefte en gevoel. 

Meubelverlichting

Je kunt ook kiezen voor verlichting specifiek voor bepaalde meubelstukken, waarbij het licht er helemaal in op kan gaan alsof het er een onderdeel van is. Wil je wat extra verlichting in je zwarte kledingkast, laat dan zwarte spotjes erin verdwijnen en verlicht zonder dat het al te veel aandacht trekt. Of kies, als je nachtkastje hout bevat, een staand nachtlampje dat het nachtkastje een extra stijlvolle look geeft.

Houd het simpel

Misschien wel een van de belangrijkste ‘regels’ in het kiezen van slaapkamerverlichting: houd het simpel en subtiel. De verlichting moet een toevoeging zijn in een sfeervolle kamer, en waar dit kan die sfeer extra benadrukken. Zo kun je het beste één centrale verlichtingsbron kiezen, en de andere verlichting in de slaapkamer hierop aanpassen.

Zacht licht of scènes

De slaapkamer moet een plek zijn van rust en ontspanning, en een felle, koele lamp draagt hier niet aan bij. Kies bij voorkeur dan ook wat zachtere lichtbronnen die je ontspannen doen wakker worden en je ’s avonds rustig naar de slaap toe bewegen. Een andere mogelijkheid die iets meer tijd kost is het instellen van verschillende lichtscènes. Zo kun je verschillende lichtbronnen tegelijk aan laten gaan en dit voor een aantal situaties vooraf instellen. Met één druk op de knop heb je dan precies de juiste sfeer te pakken. Tot zover deze blog: Licht in de slaapkamer. Tot zover deze blog: Licht in de slaapkamer.

licht in de slaapkamer
Photo by SHOP SLO® on Unsplash