Lifestyle

Lichtkoepel en lichtstraal in huis

By  | 

Lichtkoepel en lichtstraal in huis

*blog door Janneke

Meer licht in huis: kies je voor een lichtstraat, lichtkoepel of extra ramen en deuren? 

Twee maanden geleden wonen we alweer vier jaar in ons huis. Voordat we toen konden verhuizen hebben we maandenlang geklust. Het huis was uitgewoond en de mensen om ons heen verklaarden ons volledig voor gek dat we dít hadden gekocht… Maar zij zagen toen niet wat wij zagen: een karakteristiek licht en gezellig huis met knusse hoekjes. 

Daglicht

Ik snap het wel hoor, want toen had een groot gedeelte van het huis verlaagde plafonds, veel kleine ruimtes en was het er donker. Daar moest dus iets aan gebeuren! Tijdens de onderhandelingen met de verkoper van het huis waren mijn lover en ik al aan het verbouwen, inrichten en herindelen. In de aanbouw moest de keuken komen (is ook gelukt!), licht en ruim genoeg om met minimaal 8 personen te borrelen (is gelukt!). Wij zagen een lichtstraat over de hele breedte van het dak, precies boven het kookeiland voor ons. Zodat het overdag altijd licht is en je ’s avonds de sterren kunt zien. Geïnspireerd door de volgend foto (still love it! 😍)

Pinterest: janeduncanarchitects.co.uk

Dát is helaas niet helemaal gelukt (iets met dakconstructie, impact op de verhuisdatum en budget), maar we hebben wel veel onderzoek gedaan naar de verschillende mogelijkheden om meer daglicht in een donkere ruimte te krijgen. Kennis die ik in deze blog met jullie deel! 

Lichtkoepel en lichtstraal in huis
dakraam bouw-handel.nl

Plaats een lichtstraat 

Dat zijn ramen die je meestal in een plat dak plaatst. Dat kan bijvoorbeeld in het dak van een aanbouw zijn. Door de aanbouw wordt een ruimte groter en daarmee vaak ook donkerder. Plaats je dan een lichtstraat over de hele breedte van de aanbouw, dan zorgt dat voor veel extra daglicht. Het (laten) plaatsen van een lichtstraat is wel een aardige investering, dus past minder goed als je een wat kleiner budget hebt. Al is het natuurlijk wel een absolute eyecatcher in je huis, dus de investering meer dan waard!  

Lichtkoepel en lichtstraal in huis
Lichtkoepel en lichtstraal in huis
bouwhandel.nl

Plaats een lichtkoepel  

Het woord zegt het al, dat is een vaak een koepel van glas of kunststof waardoor je meer licht in de ruimte brengt. Deze zijn over het algemeen kleiner van formaat en redelijk makkelijk zelf te monteren (moet je natuurlijk wel een beetje een Handige Harry hebben of zijn). Ook voor je budget is een lichtkoepel een stuk vriendelijker dan een lichtstraat!  

Ga voor extra ramen of deuren 

Dit is de optie die wij uiteindelijk hebben gekozen. Je kunt natuurlijk altijd een extra raam of ramen plaatsen in een ruimte waar je natuurlijk licht wilt. Maar deuren naar buiten zijn ook een goede optie! Wij hebben in de keuken openslaande deuren naar onze patio gemaakt. Dat was ook nog een aardige klus (buitenmuur uitzagen, kozijn plaatsen, deuren afhangen…), maar zorgt wel voor veel meer daglicht in onze fijne keuken.  

Als je meer licht in huis wilt is het dus heel goed om te bedenken wat het beste bij jouw smaak, budget en bij de ruimte past. Ik ben nog iedere dag blij met de deuren in onze keuken. Maar heel eerlijk: ik kan nog steeds jaloers zijn als ik ergens binnenkom waar ze lichtstraten of lichtkoepels hebben. Ooit… als ik later groot ben, dan wil ik vanaf mijn keukentafel naar de sterren kunnen staren!  Tot zover deze blog: Lichtkoepel en lichtstraal in huis

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.