Lifestyle

LinkedIn mentor

By  | 

LinkedIn mentor
“Volgende week tijd voor koffie/lunch?” verschijnt er op mijn telefoon. Een uitnodiging van Janneke die ik maar al te graag aanneem! Niet alleen omdat ze mijn vriendinnetje is en het altijd fijn is om elkaar te zien, maar ook omdat onze get togethers vaak zorgen voor inspiratie en nieuwe inzichten. En dan heb ik het niet perse over inspiratie voor nieuwe schoenen of een leuk make-upje, maar juist over professionele inspiratie en inzichten.

Mounira en Janneke netwerken bij Primark Event in 2014

Onze carrières raken elkaar op bepaalde vlakken en daardoor begrijpen we heel goed waar we energie van krijgen, wat er nodig is voor succes en welke issues en uitdagingen we tegenkomen in ons werk. Dat sparren doen Janneke en ik al jaren, sinds we samen studeerden.

We bespreken bijvoorbeeld regelmatig onze persoonlijke doelen en wensen -liefst bij een van beide aan de keukentafel met een flinke Café Latte of in een hippe lunchroom- en houden elkaar daarbij scherp door oprecht, kritisch en opbouwend te zijn. Maar als onze drukke agenda’s het niet toelaten is een telefoontje of een digital meeting via Facetime ook al heel effectief!
In de afgelopen jaren is onze ‘professional friendship’ al vaak effectief gebleken. Al zijn er wel wat dingen veranderd in de afgelopen jaren… We gingen vaak samen de deur uit. Op stap met een missie! Bijvoorbeeld naar filmpremières, Fashion Week en (netwerk)borrels met als missie: fun & netwerken!! Want op zulke events kom je de meest interessante mensen tegen.

fashionweek foto

Dat we samen op stap gaan met een missie gebeurt tegenwoordig wat minder vaak, maar dat netwerken doen we nog steeds. Dat gaat steeds meer via LinkedIn.  En juist op dat zakelijke social platform is het belangrijk om een kritische mentor en inspirator te hebben!

Omdat wij altijd kritisch naar elkaar kijken en het beste  voor de ander willen, gaat dat bij ons bijna vanzelf. Zo attendeerde Janneke mij erop dat mijn profielfoto spontaner kon in haar ogen, ze adviseerde er één te kiezen waar ik op glimlach. Ik op mijn beurt heb Janneke laten weten dat ik op haar profiel niet in één oogopslag kon zien wat zij te bieden heeft. Dat het belangrijk is om te laten zien wat een mogelijke klant, of zakelijke relatie van haar kan verwachten, waar ze goed in is. Iets dat ik wel gewend ben om te doen, maar zij is daarin meer bescheiden. Belangrijke verbeteringen in ons zakelijke profiel, besproken tijdens een goede kop koffie.
Maar behalve dat we kritisch zijn náár elkaar zijn we dat ook vóór elkaar: Regelmatig taggen we elkaar in interessante berichten, bij artikelen die de ander zou moeten lezen of bevelen we elkaar aan in onze netwerken. Zonder daarvoor de deur uit te moeten!
LinkedIn mentor

Janneke mijn LinkedIn mentor heeft me getagt op LinkedIn

Voor mij is het heel belangrijk en super waardevol om op die manier over mijn professionele moves te kunnen sparren. Om te leren, feedback te krijgen en zo steeds een beetje beter te worden. Ik raad echt iedereen aan om in je netwerk op zoek te gaan naar iemand die je vakgebied kent, al is het maar zijdelings, waarbij je terecht kunt met ideeën, voor advies en aanvullende inzichten. Iemand die je kan coachen, eerlijk is en het beste met je voorheeft. Maar hoe vind je zo’n professionele mentor? Ik geef je 3 tips:

    1.Weet wat je zoekt

Het is belangrijk dat je weet wat je nodig hebt van een mentor. Moet jouw mentor je nieuwe dingen leren? Wil je iemand om mee te sparren op creatief of juist productief niveau? Of heb je iemand nodig die je af en toe een schop onder je kont geeft en helpt beslissingen te nemen? Als je weet wat je in iemand zoekt, dan zal je die persoon vinden!

    2. Present yourself! 

Als je jezelf online als professional presenteert dan zal men jouw uitnodiging sneller accepteren. Zorg dus dat je profiel klopt en duidelijk weergeeft wie of wat je bent, dat je een recente foto gebruikt en dat je regelmatig relevante content deelt.

    3. Draai het af en toe eens om

Vergeet niet dat jij ook een mentor of coach voor iemand anders kan zijn! Janneke en ik helpen elkaar en dat maakt ons beide sterker. Deel dus vooral je tips, trucs, mooie projecten en (heel belangrijk!) je nieuwe connecties. Het is zo makkelijk om online te investeren in je relaties, dus doe dat ook. Zo bouw je een sterk netwerk dat voor je klaar zal staan als je ze eens nodig hebt.
Go find that mentor!!! Echt, het zal je blik verruimen en verrassende nieuwe avonturen met zich meebrengen. Want als je iets wilt bereiken zal je er voor moeten werken, zoals Estée Lauder zei:

1 Comment

  1. Pingback: Mensen inhuren als zzp’er / Waar je rekening mee moet houden - Mounira's Mansion

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.