Lifestyle
Mantelzorgwoning aan huis
Mantelzorgwoning aan huis
Hebben jullie de documentaire ‘Doet Zo Zeer’ van Heleen van Royen gezien? Ik heb hem bekeken en ik vond het zo een mooie maar tegelijkertijd ook zeer confronterende docu. “Doet Zo Zeer” is een Nederlandse documentaire geregisseerd door Heleen van Royen, die ook de hoofdrol speelt in de film. De docu biedt een intieme blik op het leven van Heleen’s moeder, die lijdt aan de ziekte van Alzheimer. De titel “Doet Zo Zeer” verwijst naar de fysieke en emotionele pijn die gepaard gaat met het proces van ouder worden en het omgaan met dementie. Deze docu heeft mij wel flink aan het denken gezet. Ik zou zelf ook later wanneer mijn moeder zorgbehoevend wordt haar in huis willen nemen, al dan niet in een zorgwoning. Ik ben wat meer informatie gaan zoeken over zorgwoningen en wil die graag met je delen.
Mama in huis nemen
Heleen van Royen is dus een Nederlandse schrijfster, journaliste en documentairemaakster. In deze documentaire is ze echter volledig zichzelf en laat ze zien hoe haar leven is als mantelzorger voor haar moeder. Daar is absoluut niets glamoureus aan. Je kunt zien hoeveel geduld Heleen heeft met haar dementerende moeder. Ze wil haar mama graag dicht bij zich houden en daarom besluit ze een mantelzorgwoning in haar tuin te laten bouwen. Helaas is dat natuurlijk niet voor iedere portemonnee weggelegd. Heleen heeft een knap salaris en daardoor financiële stabiliteit. Ik heb even gegoogeld en zorgwoningen zijn er vanaf €79.950,-. Dan gaat het wel om een instapwoning.
Informatie over zorgwoningen
Je hebt meerdere fases in het proces van mantelzorg. Hiervoor zitten nog eerdere stappen zoals het inschakelen van professionele hulp, zoals thuiszorg of dagopvang, om de zorglast te verlichten. Dan slaapt de patiënt nog gewoon thuis. Pas wanneer er fulltime een oogje in het zeil moet worden gehouden wordt, het tijd voor een zorgwoning of verzorgingstehuis. Een aangebouwde mantelzorgwoning is een soort mini-versie van een echt huis. Ze bevatten vaak voorzieningen die de dagelijkse zorg vergemakkelijken, zoals aangepaste badkamers, keukens en slaapfaciliteiten. Het doel is om een ’thuis weg van huis’ te creëren, waar zowel de zorgverlener als de ontvanger zich op hun gemak voelen. Deze woningen zijn vaak ontworpen met duurzaamheid en toekomstbestendigheid in gedachten. Ze kunnen worden aangepast aan veranderende behoeften of zelfs dienen als een waardevolle investering voor de toekomst, mocht de situatie veranderen.
Verzorgingstehuis
Wanneer een mantelwoning (financieel) niet haalbaar is dan is een verzorgingshuis ook een optie. Een verzorgingstehuis is een faciliteit waar oudere mensen kunnen verblijven als ze niet langer zelfstandig thuis kunnen wonen en enige vorm van zorg en ondersteuning nodig hebben. Deze instellingen zijn ontworpen om een veilige en comfortabele omgeving te bieden, waar bewoners kunnen rekenen op hulp bij dagelijkse activiteiten en gezondheidszorg. Patiënten hebben dan een eigen kamer of appartement en kunnen ook gewoon bezoek ontvangen. Verzorgingstehuizen zijn uitgerust met veiligheidsmaatregelen om ervoor te zorgen dat bewoners zich veilig voelen, zoals noodoproepsystemen en beveiligingspersoneel.
Must see deze documentaire
Voor meer info over dit onderwerp zou ik dus zeker “Doet Zo Zeer” gaan kijken. Het is zowel ontroerend als confronterend en biedt een diepgaand inzicht in de complexiteit van het omgaan met dementie, evenals de liefdevolle maar soms moeilijke momenten tussen de dochter en haar moeder. De documentaire heeft als doel het bewustzijn te vergroten over de impact van dementie op individuen en hun families.
Wil je meer lezen over dit onderwerp? Er zijn specifieke websites en platforms, zoals Thuisarts.nl of Alzheimer Nederland, die waardevolle informatie en blogs bieden over dit onderwerp. Deze organisaties zijn actief betrokken bij het verstrekken van informatie en ondersteuning voor mensen die te maken hebben met dementie.