Lifestyle

Neem zelf jouw badkamer onder handen

By  | 

Neem zelf jouw badkamer onder handen

Neem zelf jouw badkamer onder handen. Is jouw badkamer stilaan gedemodeerd of echt wel aan een grondige renovatie toe? Wil je het ligbad vervangen door een douche of de elementen van plaats veranderen, dan zijn de werken meestal ingrijpend. Een badkamer renoveren kost bovendien handenvol geld. Maar niet getreurd, met enkele tips neem je zelf jouw badkamer onder handen.

mooie badkamer meubel
Photo by Quang Nguyen Vinh on Pexels.com

Pimp je badkamer

Is jouw badkamer nog functioneel en is het meubilair nog best in orde, dan kan een grondige opfrisbeurt wonderen doen. Een ander kleurtje op de muur geeft al een heel ander zicht, maar ook voor de tegels is er een oplossing. Er bestaat namelijk speciale verf waarmee je de muurtegels een andere kleur kan geven. Zijn er enkele tegels gebarsten, dan kun je ze best eerst vervangen met een restje van de tegels die ongetwijfeld ergens in je garage of tuinhuis liggen. Geen voorraad meer? Koop dan enkele tegels met dezelfde afmetingen, de kleur verdwijnt daarna toch onder het laagje verf. 

Fan van tegels

Toch eerder fan van nieuwe tegels? Dan kun je gebruikmaken van een draaisysteem, helix, om met een mooi vlak resultaat te eindigen voor je wandbetegeling. Op die manier plaats je ze zelf professioneel en kun je gestaag te werk gaan.  Zelfs het bad, douchebak en de wastafel kunnen met speciale verf hedendaags worden aangepakt. Als je daarnaast nog nieuw kraanwerk installeert en nieuwe accessoires aanschaft, valt jouw oorspronkelijke badkamer vast niet meer te herkennen. 

Grondige aanpak

Heeft jouw huis of gebouw een respectabele leeftijd met metalen leidingen en andere voorzieningen ‘uit de oude tijd’, overweeg dan een tabula rasa, waarbij alles tot en met de leidingen eruit gaat. Schat in wat je zelf kunt doen en ga te rade bij mensen die ervaring hebben. Maak vervolgens afspraken met bijvoorbeeld de loodgieter en andere aannemers waarbij je winst kunt halen uit het zelf uitvoeren van de zaken die tot jouw mogelijkheden behoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voorbereidend werk. Gebruik degelijke materialen en bespaar niet op gereedschap of kwaliteitsvolle producten. Voor het tegelen van de vloer kun je dankzij een nivelleersysteem tegels perfect vlak leggen. Zo kun je dit perfect zelf aanpakken en bespaar je heel wat op je budget!

velit nivelleerstysteem
Nivelleersysteem gespot op levelit.eu

Stijlvolle verlichting

Omdat niets zo vervelend is dan een te donkere of net te fel verlichte badkamer, is de renovatie het ideale moment om een lichtplan op te stellen. Traditioneel kies je voor een centraal plafondlichtpunt en/of een licht boven de spiegel. Bij een grondige renovatie is het bovendien mogelijk om via indirect licht aan het plafond een zachte sfeer op te roepen. Zorg er wel voor dat alle verlichtingsarmaturen een beschermingscategorie hebben die hoog genoeg is voor vochtige ruimtes. 

Meerwaarde 

Bedenk dat jouw woning een stuk meer waard is met een hedendaagse badkamer dan met de restanten uit een vorig millennium. Om helemaal in orde te zijn, heb je alle verbouwingen netjes bijgehouden in een postinterventiedossier. Met kennis van de ligging van de leidingen en de gebruikte materialen heeft de toekomstige eigenaar extra troeven in handen die de huidige wetgeving voorziet. 
Aarzel dus niet om over te stappen van de droomfase naar de plannings- en uitvoeringsfase van je badkamer om daarna volop te genieten van het comfort van je nieuwe badkamer.  Tot zover deze blog: Neem zelf jouw badkamer onder handen.