Lifestyle

Oefenen voor het eindexamen?

By  | 

Oefenen voor het eindexamen? Zo creëer je de juiste studieplek in huis

Mede door de coronacrisis zijn we wel een beetje gewend geraakt aan het thuisonderwijs. Dat heeft ons ook gedwongen om naar manieren te zoeken om thuis rustige studieplekken voor alle kinderen te realiseren. Nu het eindexamen bijna weer voor de deur staat voor veel leerlingen, zien we dat de noodzaak om rustig te kunnen studeren nóg belangrijker is geworden. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet in een bedrijvig huishouden. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je een goede studieplek kunt realiseren. Hier vind je enkele tips hoe te oefenen voor het eindexamen .

Een vaste studieplek zonder al te veel afleiding 

Het is vooral belangrijk om over een vaste studieplek te beschikken. Een ruimte waarvan je weet dat deze bedoeld is om te studeren. Het is hierbij verstandig om voor een ruimte te kiezen waar zo min mogelijk afleiding te vinden is. Het liefst ook buiten de slaapkamer. Anders is de verleiding wel erg groot om gewoon even lekker op bed te gaan liggen of iets anders te doen. Is het niet mogelijk om de slaapkamer en de studieplek van elkaar te scheiden? Probeer dit dan op een andere manier te realiseren.

Alles kan immers dienen als studieplek. Dit hoeft niet per se een aparte ruimte te zijn. Ook een bureautje midden in de woonkamer, de eetkamer of zelfs de badkamer kan dienen als studieplek. Het gaat vooral om het creëren van een plek waarvan je bij binnenkomst gelijk weet dat je aan de slag moet en er verder niets anders binnen handbereik ligt.

Probeer deze studieplek ook zoveel mogelijk praktisch in te richten. Leg bijvoorbeeld alvast de samenvattingen examens HAVO klaar, notitieblokken, je agenda en eventueel een laptop waarop je thuisonderwijs kunt volgen. Zo kun je direct aan de slag.

Afgesloten ruimte

Je hoeft niet per se een hele aparte ruimte te reserveren. De eetkamer kan bijvoorbeeld ook perfect dienen als studieplek. Wel is het fijn als de ruimte af te sluiten is. Zeker in een druk gezin. In dat geval weet men dat ze niet onnodig mogen storen en kun je jezelf ook beter afsluiten voor de herrie.

Lukt het niet om binnen je gezin de rust te vinden? Bekijk dan of je mogelijk kunt studeren bij een klasgenoot of bij een opa of oma. Op die manier beschik je over meer rust dan thuis. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat je écht aan de slag gaat en je niet laat afleiden door de rest van de omgeving.

hulp bij het eindexamen
Photo by Green Chameleon on Unsplash

Werk niet in het donker

Ben je iemand die nog heel vaak tot in de late (of vroege) uurtjes werkt? En vergeet je dan dikwijls om de grote lampen aan te zetten? Probeer dit dan in het vervolg zoveel mogelijk te voorkomen. Het is namelijk niet gezond om in het donker te studeren. Doe je dit wel, dan moeten je ogen heel veel moeite doen om de letters te onderscheiden. Hierdoor raken ze overbelast en verlies je je concentratievermogen en kun je zelfs fysieke klachten ervaren. Kies dus altijd voor een goed verlichte ruimte om in te studeren.

Tot zover deze blog over: Hulp bij het eindexamen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.