Lifestyle

Opslag van energie

By  | 

Opslag van energie

Opslag van energie. Precies evenveel energie opwekken als er verbruikt wordt, is eigenlijk niet mogelijk. De vraag fluctueert, tijdens zachte winters bijvoorbeeld is er minder energie nodig dan als het vriest. En als het niet genoeg waait of de zon een tijdje niet schijnt, is er een extra voorraad nodig om dat tekort aan groene energie aan te vullen. In Groningen zijn grote ondergrondse opslagplekken voor aardgas, dat gebruikt kan worden als de vraag naar energie groter is dan het aanbod.

Aardgas vs. groene alternatieven

De reden dat er nog steeds zoveel aardgas wordt gebruikt naast groene energie is de mogelijkheid het op te slaan om het later te gebruiken. Op die manier is er altijd energie als het nodig is. En ook in de transitie naar een duurzaam energiesysteem is de opslag belangrijk, het wordt zelfs steeds belangrijker. Waterstof bijvoorbeeld is een duurzaam alternatief voor aardgas, én goed geschikt om grote hoeveelheden van op te slaan.

Gas in zout

Aardgas in Groningen wordt opgeslagen in grote zoutbergen onder de grond. De holtes in deze ‘bergen’ zijn geschikt om het aardgas in op te slaan. In principe kan iedere energieleverancier hier gebruik van maken. Na het afsluiten van een contract bij het bedrijf dat deze zoutbergen beheert en de aardgas gebruiken wanneer het nodig is. De inkoopprijzen van energie wisselen vaak, dus goedkope energie kan bijvoorbeeld in grote hoeveelheden worden opgeslagen, om later te gebruiken.

Photo by Appolinary Kalashnikova on Unsplash

Overstap naar duurzaam

Wanneer er in de toekomst meer gebruik gemaakt gaat worden van een duurzaam alternatief als waterstof, zal dit ook in grote hoeveelheden moeten worden opgeslagen. Maar waterstof kan niet zomaar in diezelfde zoutbergen worden gestald. Hier zijn aparte procedures voor nodig die nu volop in ontwikkeling zijn.

Verschillende manieren om waterstof op te slaan

Er zijn verschillende manieren om waterstof op te slaan. Wat nu het meest gebruikt wordt is als gecomprimeerd gas. Het gas wordt opgeslagen onder druk waardoor de ruimte die het nodig heeft beperkt wordt, en er grote hoeveelheden tegelijk worden opgeslagen. Ook kan waterstof in vloeibare vorm worden opgeslagen, bij extreem lage temperaturen. Een nadeel van het opslaan in vloeibare vorm is dat er veel energie verloren gaat tijdens het opslagproces.

Tot slot

Om te zorgen dat er genoeg energie beschikbaar is het belangrijk dat energie die niet direct gebruikt wordt, opgeslagen wordt. Nu wordt dat nog op grote schaal gedaan met aardgas. In de toekomst zal het opslaan van waterstof steeds belangrijker worden.