Lifestyle

Presentatrice presentator worden tips

By  | 

Presentatrice presentator worden tips

Er is mij zo vaak gevraagd een blog te schrijven over hoe je nou presentator of presentatrice wordt. En eindelijk vandaag is de dag dat ik er even voor ben gaan zitten. Ik ga gewoon alle vragen voor jullie beantwoorden hopelijk hebben jullie hier wat aan! Bedenk je van te voren dat alle presentatoren en presentatrices ooit ergens begonnen zijn. Niemand zit meteen achter de desk bij Boulevard of presenteert instant het journaal. Alles is mogelijk, maar je zult er hard voor moeten werken.

Waar vind je presentatiewerk?

Dit kan op verschillende manieren. Je kunt je bijvoorbeeld inschrijven bij castingbureau’s. Moeder Anne casting en Hebbes casting, Bluecircle casting doen wat vaker presentatoren. Verder heb je Amilionfacescasting. Ook daar wordt vaak presenteertalent gecast.

Daarnaast staan er wel eens oproepjes op filmvacatures.nl (betaalde website).

Ook op Facebook komen wel eens leuke oproepjes voorbij kijk eens op de groepen:

  • Film & TV Oproepjes
  • Mediaborel Noord

Welke opleiding tot presentator zijn er?

  • Op Faaam.nl hebben ze een algemene opleiding tot acteur/ actrice daar krijg je ook presentatielessen.
  • MEM ( Media en Entertainment Management)
  • opleiding Journalisitiek

Hoe kom je bij een programma als klokhuis/MTV/RTL?

Doe je research. Wie maakt deze programma’s wie is de producent, wie is de assistent? Linkedin kan je hierbij helpen door te gaan connecten met deze mensen. Als je eenmaal in contact bent kun je vragen of je een demo mag sturen.. Nee heb je Ja kan je krijgen. En als er ergens een deur sluit gaat er altijd ergens anders een raam open. Doen doen doen doen!

Heb je geen zin in lezen? Bekijk dan deze vlog!

Hoe gaat een screentest?

presentator worden

Buddy Vedder, Nicolette van Dam foto van instagram

Meestal word je gevraagd om jezelf even op beeld voor te stellen. Zorg dat je iets aan hebt wat bij jou past als persoon. En zorg ervoor dat het niet too much is. Heb je geen inspiratie? Google jouw favo presentator of presentatrice en kijk wat zij zoal aanhebben.
Zorg dat je kunt vertellen, hoe je heet, hoe oud je bent, waar je woont, wat je bijvoorbeeld hebt gestudeerd of welke projecten je al gedaan hebt. Zelf vertel ik ook altijd wat persoonlijks: Dat ik van koken hou en kids heb.

Meestal krijg je van te voren een tekst die je moet voorbereiden. Als het een autocue tekst is moet je die bij je auditie voordragen. En als het pointers zijn naar wat je zo ongeveer gaat vertellen dan moet je dat van te voren hebben voorbereid. Zorg ervoor dat niks wat uit je mond komt opgelezen overkomt. Het moet klinken alsof je het op dat moment vertelt. Daarna moet je het meestal nog een keertje doen en dan hebben ze meteen een goede indruk van je van wat je kan en wie je bent. Dan is het wachten of je door bent naar een volgende rond. Niet door? Niet getreurd, even huilen en door!

Mijn kinderen Noah (8) en Nimra (4) doen regelmatig werk in de modellenwereld.

kindermodelen

Check de blog en vlog Kindermodellen

Voorbeeld presenteren RTL travel

Als je aangenomen bent als presentator presentatrice hoe dan verder? Contract?

Dan mag je dat wel echt even vieren met je vrienden en of familie want dat is toch super? Daarnaast zorg je dat alle afspraken in een contract worden opgesteld. Als er geen tijd is voor een contract kun je zelf nog even mailen met wat jullie hebben afgesproken. Je wilt natuurlijk niet dat jij een klus voor iemand doet en dat je daarna niet betaald wordt omdat de opdrachtgever zegt dat jullie niks op papier hebben hierover.
Ook is het belangrijk dat er naast de financiën ook in schrift staat waar de beelden voor gebruikt mogen worden. Bijvoorbeeld dit vakantieverslag mag worden uitgezonden op TV en online, maar mag ook in de lobby van het betreffende hotel worden gedraaid (of niet!). Bij de meeste omroepen krijg je  gewoon een contract maar soms is een klus zo last-minute dat er geen tijd voor is. Mail dan dus even de gemaakte afspraken na!

Hoe zit het met make-up?

Het is lekker om je goed in je vel te voelen bij het presenteren en dan is make-up fijn! Ook voor mannen is een gelletje en een poedertje heel normaal. Bij de meeste producties ga je dan lekker een uur van te voren in de visagie. Maar soms wordt deze wegbezuinigd en moet je dat zelf doen. Kijk dan wat youtube vlogs en leer jezelf aan hoe je zelf een mooi make-upje zet. Want ja bij dit vak is het wel heeeeel fijn als je dat ook zelf kunt.

Maak goede foto’s zodat je jezelf kunt promoten!

Mounira Mansour

Hoeveel uur werk ben je kwijt met presenteren?

Dat hangt echt af van het programma. Sommige presentatoren hebben maar 1 studio-dag per week waarbij ze gelijk 3 programma’s opnemen. Het journaal is dagelijks, maar er zijn genoeg programma’s waarbij je niet meer dan 1 of 2 dagdelen nodig bent per week.

Wat verdient een presentator/ presentatrice?

Schrik niet, maar er zijn er een heleboel die het gratis doen! Ja echt ik heb dit al zooo vaak gehoord. Dit komt omdat ze het heel graag willen en graag ervaring op willen doen en dan doen ze het een heel seizoen voor niks.

  • Een beginnende presentator/ presentatrice krijgt tussen de 150 en 300 euro per dag.
  • Een wat bekender gezicht kan wel tussen de 500 en 750 per dag vragen.
  • Als je nog meer ervaring hebt en nog bekender bent dan gaan we in 1000/2000 euro per dag praten.
  • Ben je een A ster dan kan het zo makkelijk 5.000 tot 10.000 euro zijn per uitzending.

Kun je presentator worden zonder ervaring?

Jazeker. Iedereen moet ergens beginnen en ervaring kun je zelf creëren.

Is het leuk werk presenteren?

Yess het is een leuke baan. Als presentator of presentatrice ga je lekker aan de slag voor jouw programma. Voor het klokhuis ga je bijvoorbeeld op pad en allerlei educatieve feitjes en weetjes leren die je weer aan je kijker vertelt. Voor een lifestyle programma ga je zoals ik lekker het land door om naar allerlei leuke bedrijven te rijden die jou meer vertellen over hun product. Werk je als nieuwslezeres? Dan vertel je het nieuws wat je opleest via auto-cue. Maar je hebt ook nieuwsverslaggevers die bijvoorbeeld live verslag doen van de verkiezingen. Zo is geen enkele dag saai.

Moet je een auto hebben als presentator/ presentatrice?

In principe kun je natuurlijk met het OV door heel Nederland. En ja als je Wendy van Dijk bent dan heb je gewoon een chauffeur en hoef je nergens over na te denken. Maar als je nog niet zover bent zoals ik dan raad ik je zeker aan je rijbewijs te halen en te zorgen dat je kunt beschikken over een (leen) auto. Ik moet soms wel eens op een dag naar meerdere klussen en dan heb ik geen tijd om van de tram naar de bus en naar de trein te lopen en dan weer te wachten. Enige nadeel van de auto is dat je in de file terecht kunt komen dus daarom is een goede planning een vereiste. Probeer altijd 15 tot 30 minuten van te voren aanwezig te zijn bij de opnames zodat je geen ’te laat kom stress’ krijgt.

Laatste tip! Start een youtube kanaal zodat je lekker veel kunt oefenen met presenteren!

 Heb jij nog andere vragen? Stel ze en dan zet ik ze erbij!

3 Comments

  1. Pingback: Acteerles in utopia Shelley - Mounira's Mansion

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.