Lifestyle

Stoppen met roken als je heel erg verslaafd bent

By  | 

Stoppen met roken heel erg verslaafd

Waarschijnlijk kom je op deze blog omdat je heel graag wilt stoppen met roken en heel erg verslaafd bent. Sterker nog als je eerlijk tegen jezelf bent heb je waarschijnlijk al vaker gedacht: Ik wil niet stoppen want roken is het fijnste en lekkerste wat er voor mij is en ik ga wel gewoon eerder dood. Daarna denk je weer: Ik wil niet dood of tenminste ik wil geen pijnlijke nare langzame dood sterven. Je bent op deze blog gekomen omdat jij weet dat je zo erg verslaafd bent dat je out of opties bent. Ik beloof je dat ben je niet. Ik heb namelijk het boek van Allen Car gelezen en ik wil je toch middels deze blog proberen je wat tools aan te dragen waardoor het ook voor jou gaat lukken om te stoppen met roken als je heel erg verslaafd bent.

Stoppen met roken heel erg verslaafd
Stoppen met roken heel erg verslaafd

Heel erg verslaafd aan roken

Heel erg verslaafd zijn aan roken betekent niet perse dat je heel veel sigaretten rookt. Sommige mensen roken een peuk in de ochtend en een paar in de avond maar kunnen daar gewoon niet mee stoppen. Ik ken ook de heavy rokers die een pakje of meer per dag roken. Dit doen ze echt niet omdat ze het nou zooo lekker vinden. Nee sterker nog ze willen eigenlijk helemaal niet roken. Ze benijden die mensen die gewoon geen behoefte hebben aan een sigaret want het liefst zouden ze een niet roker willen zijn. Als je een roker vraagt: Als je terug kon in de tijd zou je dan ooit beginnen? Dan zeggen ze unaniem dat ze dan NOOIT begonnen waren.

Alle rokers zouden willen dat ze nooit begonnen waren met roken

Wist je dat rokers die gestopt zijn graag zouden willen roken? En mensen die roken juist willen stoppen? Je zult dus altijd een dilemma hebben. Maar dan is het alsnog beter aan de kant van de niet-rokers te zitten met een geestelijk dilemma dan aan de kant van de wel-rokers te zitten die binnenkort ook lichamelijk ziek zullen worden. Naast dat ze geestelijk ook al jaren onwel zijn omdat ze elke dag denken aan stoppen stoppen stoppen en gefrustreerd zijn dat het niet lukt.

Als je eenmaal rookverslaafd (bent geweest) kom je er nooit meer echt van af (mentaal). Ja natuurlijk zijn er uitzonderingen van mensen die er helemaal op afgeknapt zijn of de geur alleen al vies vinden nu ze niet meer roken. Maar voor die mensen is deze ‘stoppen met roken als je heel erg verslaafd bent’ blog niet. Deze blog is voor de mensen die het lekker vinden en die als ze een stoppoging ondernemen zo ongelukkig worden dat ze uit ellende weer beginnen maar die toch liever zouden willen stoppen. Ik ga nu een paar situaties schetsen.

Morgen stop ik met roken

Als roker die graag wil stoppen zul je waarschijnlijk elke avond denken: Morgen stop ik. Of na de vakantie stop ik. Of als ik eenmaal zwanger ben stop ik. Je bedenkt constant stopdata omdat je denkt dat het niet het juiste moment is. Of je hebt weer eens heerlijk zitten paffen en toch weer besloten dat het te lekker is om te stoppen. Maar waarom denk je dan voor het slapen gaan of juist in de ochtend als je mond smaakt naar dode honden dat je moet stoppen? Precies omdat je weet dat je jezelf elke dag een beetje meer kapot maakt en er ook nog eens voor betaald. Bizar toch eigenlijk? Rokers betalen ervoor zichzelf iedere dag een beetje kanker in te inhaleren. Ja sorry ik zeg precies hoe het ervoor staat en dat weet jij zelf ook. Het is zo absurd allemaal.

Stappenplan

Ik denk dat ieder stoppen met roken plan pas zal werken als je mentaal echt bewust bent van de volgende punten:

1 Roken is NIET lekker, dat denk je alleen maar. Je eerste sigaret was ook niet lekker je hebt het jezelf aangeleerd. Elke keer als je een sigaret opsteekt wil je het eigenlijk niet dus je kan pas stoppen als je echt snapt van jezelf dat je het niet wilt. Die ene sigaret leidt weer tot de volgende en zo zal je nooit stoppen.

2 Bedenk je dat er nooit een juist moment is om te stoppen. Als je in een stressvolle situatie zit dan wil je er waarschijnlijk niet mee ophouden omdat je denkt dat sigaretten helpen tegen de stress. Nee sigaretten zorgen juist voor stress omdat je ze steeds nodig hebt en ze je niet met rust laten. Heb je wel genoeg sigaretten bij je? Je sigaretten zijn bijna op moet je nog even in de regen naar buiten? Je hebt ze altijd nodig en je bent er altijd mee bezig. Wanneer kan ik roken? Waar kan ik roken? Heel stressvol. En als je in een niet-stressvolle periode zit denk je: ‘Ach ik rook nog even verder het zal allemaal wel’. Dus hoe dan ook je zult gewoon een dag moeten kiezen en je eraan houden want er is nooit een goed moment.

3 Roken is net een drugsverslaving als je ermee stopt moet je het heel serieus nemen. Wanneer je besluit om die volgende sigaret Niet te nemen ben je gestopt. Daarna moet je dat volhouden en dat kan het beste door het echt serieus te nemen. Verbreek voor een tijdje al je rookroutines en mijd je sociale contacten voor minimaal 3 weken. Na 3 weken is de lichamelijk verslaving over en heb je alleen de geestelijke verslaving nog ( het stemmetje in je hoofd die redenen gaat bedenken waarom je toch wel weer mag roken). Het beste is om dat stemmetje geen gehoor te geven. Het moment dat je in jezelf een stemmetje hoort wat zegt: 1tje maar dan probeer je gauw aan wat anders te denken of je stopbuddy te appen.

4 Neem een stopbuddy en zorg dat je zeker de eerste 3 weken dagelijks contact houdt.

Mislukte stoppoging: Je bent al (een paar keer) gestopt met roken en toen was je ongelukkig, saai leven

Deze herken je misschien wel: Het voelt alsof je leven zo vreselijk saai is nadat je gestopt bent. Helaas kan dit weken en maanden duren. Waarschijnlijk probeer je ook uit de buurt te blijven van je rokers vrienden en alle andere sociale contacten om maar niet weer verslaafd te raken. Omdat je jezelf zo isoleert voelt het of je leven saai is. Alsof je niks mee maakt. Alsof alles aan je voorbij gaat en je een heel saai leven hebt. Nu komt het. Je kunt het beste dit soort situaties vermijden aan het begin. Maar doe dit niet te lang. Anders wordt je leven inderdaad saai en ga je misschien weer roken. Het helpt om tegen jezelf te zeggen: Ik rook niet meer omdat ik niet dood wil en geen erge ziekte wil oplopen om alsnog dood te gaan. Want je weet dat dit waar is.

Stoppen met roken vreetbuien

Een van de nadelen is dat je stowisseling op de schop gaat. Als je niet meer rookt kun je last krijgen van vreetbuien en zul je aankomen. Misschien kan je ook een tijdje niet normaal poepen. Dat zal uiteindelijk wel vorbij gaan maar heb geduld. In de eerste week kan je zomaar 3 kilo aankomen… Wees niet te streng voor jezelf. Je weet dit nu en je weet ook dat als je dit gewoon volhoudt je steeds meer energie krijgt. Dus uiteindelijk kan je ook makkelijker gaan sporten. Die vreetbuien houden op als jij zelf ophoudt met vreten. Krijg je standaard een vreetbui rond 21u? Zorg dat je dan in bed ligt.

De volgende dag

De volgende dag zal je hem ook moeten trotseren maar na dag 3 went je lichaam aan geen eten meer na 21.00 en zal je die craving hopelijk niet meer voelen. Als je pecht hebt zal het een week duren, maar het gaat over. Heb geduld.

Stoppen met roken aankomen

Zelfs als je niet toegeeft aan te veel eten zul je aankomen. Maar ik lees overal dat ook dat er na een paar maanden weer afgaat. Dus heb geduld met die extra kilo’s. Ga eventueel alvast sporten en drink veel water. Sterkte je kan het! Het zal niet makkelijk zijn.. maar een pijnlijke dood wil je ook niet.

Stoppen met roken zo vreselijk moe

Het kan voorkomen dat als je stopt met roken je eerst juist heel moe gaat zijn. Je bent dan gewoon vermoeid in plaats van dat je meer energie hebt. Ook hier geldt heb geduld. Ook dit gaat over. Soms na een paar weken en soms na een paar maanden. Je kan heel moe zijn maar dat is logisch. Alle teer en slechte troep is je lichaam aan het verlaten. Het is logisch… hou vol. Als je af en toe een dutje moet doen.. doe het. Alles beter dan doorroken en jezelf kapot maken.

Je vrienden roken nog hoe ga je hiermee om?

Je bent gestopt met roken en je wilt toch weer een keertje wat leuks gaan doen en je weet dat er mensen zullen zijn die roken. Locatie is heel belangrijk. Spreken jullie af in een restaurant? Als je al 3 weken gestopt bent of langer dan ben je bang dat je weer zult beginnen met roken. Daarom is afspreken na die 3 weken een beter idee dan ervoor. De nicotine is dan uit je lichaam en je bent als het goed is niet meer de hele dag bezig met de struggle om niet toch een sigaret te gaan roken.

Kwetsbaar

Maar je bent wel kwetsbaar. Spreek daarom af in een restaurant en ga bijvoorbeeld 10 minuten voor het einde als eerste naar huis. Tussen de eet-rondes door zullen er mensen gaan roken, maar dan kan je je vast nog wel inhouden. Bij het afscheid wordt het echt wel moeilijker dus ga gewoon wat eerder weg. Zo kom je niet in de verleiding.

Afspreken bij niet rokers thuis niet bij de rokers

Spreek af met je vrienden die niet roken en laat daar ook andere vrienden naar toe komen. Zo kun je je lekker binnen zitten bij de niet rokers en je fijn voelen dat je niet steeds naar buiten ‘moet’. Ik schrijf ‘moet’ want rokers willen echt niet perse naar buiten om te roken he. Ze hebben geen keuze want ze zijn verslaafd. Ze denken op dat moment lekker een sigaretje, maar ze denken ook: was ik maar niet verslaafd..

Niet roken en wel uitgaan

Ga je uit? Goed zo! Have fun! Gelukkig mag je in veel discotheken niet meer roken dus als je zorgt dat je eerder binnen bent dan de rest kan je ook niet in de verleiding komen om buiten in de rij toch dat ene sigaretje te roken. Dat ene sigaretje bestaat namelijk niet en leidt weer naar de volgende en daarna ben je dus weer verslaafd. Daarom kun je dus beter die ene sigaret NIET opsteken. Als je bang bent dat je door alcohol misschien weer gaat roken dan is het simpel. Drink voorlopig NIET. Ga als het moet eerder weg. Zo heb je toch een semi-sociaal leven want je zit niet alleen maar thuis. Je gaat er in ieder geval op uit en probeert zo goed mogelijk gezellig te doen.

Verander je gewoontes. Koffie drinken en roken kan niet meer.

Ben jij bijvoorbeeld iemand die helemaal niet graag sociaal is maar juist lekker voor netflix de ene sigaret met de andere opsteekt? Of hoort er bij de koffie een sigaret? Im sorry to say this… Dan zal ook ‘dat’ anders moeten. Kan je koffie en sigaretten niet scheiden? Dan geen koffie meer. Of drink je koffie in de supermarkt (waar je niet kan roken) of op het werk zonder naar buiten te gaan. Ik neem aan dat je niet in je eigen slaapkamer rookt. Dus als je wilt gaan netflixen doe dat dan in je slaapkamer ipv op de plek waar je eerst altijd zat te kijken en te roken

Stop met roken je kan het!

Je kunt echt alleen maar stoppen als je jezelf ervan overtuigt dat je echt beter af bent zonder die siggies. Denk maar zo 1 op de 4 sterft een nare dood. Dus als je met 4 mensen aan het roken bent dan gaat 1 van jullie 4 er sowieso aan ten onder wil jij die persoon zijn? Er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk…maar die uitzondering zal jij niet zijn. Dus plan die stop datum en als het je lukt? Comment dan onder deze blog dat zou ik echt te gek vinden.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.