Kinderen

Studiehulp op de middelbare school

By  | 

Studiehulp: Hoe help jij je kind op de middelbare school?

Gaat je kind binnenkort naar de middelbare school, of heeft je dochter of zoon onlangs de overstap gemaakt? Dan komt er niet alleen veel op je kind af, maar ook op jou. Want hoe begeleid je jouw kind tijdens de eerste periode op deze nieuwe school, en zorg je ervoor dat hij of zij snel gewend is aan zijn of haar nieuwe leven? En wat doe je als de resultaten tegenvallen of jouw kind aangeeft meer hulp nodig te hebben?

Er breekt een spannende tijd aan

De overgang naar de middelbare school is altijd spannend. Waar de ene leerling er al tijden aan toe lijkt te zijn, is het voor de ander allemaal erg onwennig. Er kan een gevoel van onzekerheid overheersen. Goed om te weten is dat uiteindelijk ieder kind zal wennen aan de nieuwe school en zijn of haar plekje zal vinden. Middelbare scholen werken hier actief aan mee. Zo is er natuurlijk een uitgebreide kennismakingsperiode. Daarnaast krijgt je kind ook extra begeleiding door de mentor. De mentor is er voor de hele klas en geeft studiehulp. Deze helpt de kids het schooljaar door en fungeert ook als vertrouwenspersoon.

Ouders

Natuurlijk is er ook een rol weggelegd voor de ouders. De school zal je informeren over wat jou en jouw kind te wachten staat. De meeste scholen hechten er veel waarde aan om goede contacten met de ouders te onderhouden. Al gaat dat net wat anders dan op de basisschool het geval was. Even binnenlopen zit er niet meer in, maar mentoren en afdelingsleiders stellen het wel erg op prijs als je bij vragen even een mailtje stuurt. Ook hebben de kids onderling vaak een app groepje. Handig om af en toe even een oogje in het zeil te houden als ouder door daar even doorheen te scrollen. Zo kun je eventueel pestgedrag meteen registreren en sneller stappen ondernemen.

studiehulp
Photo by Element5 Digital on Unsplash

Is het nodig een kind te helpen met leren?

Voor veel kinderen is het hebben van huiswerk en het regelmatig voorbereiden van toetsen behoorlijk wennen. Er komt veel op hen af. Ze moeten opeens veel meer uit hun hoofd gaan leren. Ze moeten vakken gaan plannen. En dat allemaal om vervolgens tijdens toetsen te laten zien dat zij de stof beheersen: het is nogal wat. Jouw kind kan extra studiehulp gebruiken, maar hij of zij kan er ook voor kiezen gebruik te maken van een online toetsportaal. Via het internet wordt het een stuk eenvoudiger om te oefenen en te leren.

Studiehulp

Steeds vaker wordt er door ouders studiehulp ingeschakeld in de vorm van bijles. Dit kan een kind extra zelfvertrouwen geven in een vak dat wat minder goed loopt, of net dat extra beetje uitleg waardoor het de stof opeens wel snapt. Sommige scholen bieden dit soort hulp ook zelf aan. Ook als de middelbareschooltijd vordert, en het eindexamen in beeld komt kan dit soort extra hulp jouw kind helpen om zich goed voor te bereiden. Veel scholen bieden examenvoorbereiding zoals oefentoetsen aan, maar ook externe bureaus staan hier steeds vaker klaar voor. Schakel dit soort hulp echter alleen in als jouw kind aangeeft er behoefte aan te hebben. Het moet natuurlijk niet als straf gezien worden voor slechte resultaten. Hoe moeilijk het ook is, zodra de middelbareschooltijd is aangebroken kun je als ouders de kinderen het beste beetje bij beetje loslaten. Ze worden langzaam volwassen en ze zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijkheid voor hun resultaten. Natuurlijk proberen wij als ouders ze daar zo goed mogelijk in te onderseuren. Maar ieder kind is anders. En door zelf keuzes te maken en te vallen en op te staan hebben ze daar uiteindelijk het meeste aan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.