Lifestyle

Tips om thuis energie te besparen

By  | 

Tips om thuis energie te besparen

Neem zonnepanelen

Laten we vooropstellen dat zonnepanelen wel kostbaar zijn. Op dit moment betaal je ongeveer 5.000 euro voor 16 zonnepanelen waar je het verbruik van een gemiddeld huishouden mee kunt opwekken. Dan gaan we even uit van 4.000 kWh. Je verdient je geld gemiddeld terug in 6 tot 9 jaar. Voor meer info kijk je even op zonnepanelen prijs.

Zet vaker je verwarming laag of uit

Als je weggaat of gaat slapen dan kun je de verwarming uit zetten of op laag. Tegenwoordig kun je dit via een app doen op je smarttelefoon of via een slimme thermostaat. Je stelt dan bijvoorbeeld in dat de CV uitgaat tussen 23.00 en 7.00. Of wanneer je onverwachts een hele avond niet thuis bent. Het is beter voor de portemonnee en het milieu.

Blog: Tips om thuis energie te besparen

Kies voor een slimme waterkoker

Wist je dat die bestaan? Ik wist het zelf niet, maar ik kwam daar laatst toevallig achter. Deze slimme waterkokers hebben diverse duurzame functies. Zo zijn ze dubbelwandig, waardoor het gekookte water veel langer warm blijft. Daarnaast kun je ook zelf van te voren het aantal graden bepalen. Ze kunnen nog veel meer: Kijk maar even op de blog die ik hierover geschreven heb: waterkoker.

Zet je apparaten niet op standby maar schakel ze uit.

Ik snap dat je niet elke avond zin hebt om al je stekkers uit het stopcontact te trekken. Maar het zogenaamde ‘slaapverbruik’ van standby apparaten blijkt uit diverse onderzoeken gemiddeld meer dan 400 kWh stroom te kosten. Dit komt overeen met elektriciteitskosten van circa € 100,-.

Stekkerblok

Je kunt tegenwoordig de meeste elektrische apparatuur niet echt meer uitzetten, alles staat op standby zoals bijvoorbeeld je TV, je decoder, koffiezetapparaat of printer. Ik heb daar een slimme tip voor: Neem een stekkerblok met een ‘uit’ knop en zet voor het slapen gaan alles uit. Probleem opgelost en energie bespaard.

Energiezuinig wassen en koken

Energiezuinig wassen doe je natuurlijk op 30 graden. Daarnaast raad ik je aan de was te draaien als de trommel vol zit en dus niet half leeg. Heb je een droger? Overweeg weer wat vaker old-fashion je was lekker handmatig op te hangen. Het is therapeutisch en beter voor het milieu. Voor het keuken gebruik je je kleine pan en het kleine pitje wanneer dit kan.

Tot zover deze blog over: tips om thuis energie te besparen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.