Lifestyle

Tips voor een lekkere én gezonde snack

By  | 

Heb jij ook zo vaak zin in een lekkere snack? Geen zorgen, je bent niet de enige die hier regelmatig naar verlangt. De voedselindustrie maakt het ons ook wel erg moeilijk: er zijn zoveel lekkere dingen die je kunt snacken. Hoewel snacks misschien een heel ongezond imago hebben, hoeven ze zeker niet zo slecht te zijn. Sterker nog: het kan best wel gezond zijn om soms een tussendoortje te pakken. In deze blog lees je hoe je guilt-free van lekkere snacks kunt genieten.

Fruit en groente als snack

Misschien denk je dat alle snacks ongezond zijn. Dit is gelukkig niet waar. Er zijn genoeg gezonde dingen die jij tussendoor kunt eten. Je pakt waarschijnlijk wel eens een appel of een ander stuk fruit als tussendoortje. Maar heb je er al wel eens over nagedacht dat je ook voor groente kunt kiezen? Een bakje snoeptomaten, een stuk komkommer of zelfs een paprika kan een heerlijk (en gezond!) alternatief zijn. Doordat er over het algemeen veel vezels in groentes zitten, zal het je langer gevuld houden en grijp je waarschijnlijk minder snel naar ongezonde zoetigheden. In dit artikel van het Voedingscentrum staan allerlei leuke variaties die je kunt uitproberen met groente en fruit.

Gezondere snacks uit de winkel

Als jij jouw serveerplank gemakkelijk wil vullen met gezonde snacks, kun je ook gewoon naar de supermarkt toegaan. De meeste supermarkten verkopen ook bewustere tussendoortjes. Je moet alleen even weten waar je naar op zoek moet. Een goed voorbeeld zijn proteïne crisps. Deze chipjes zijn gemaakt van linzen. Daardoor bevatten ze minder calorieën en meer eiwitten. Eén portie van 25 gram proteïne crisps (paprika) bevat ongeveer 99 calorieën. Eén portie van 25 gram paprikachips bevat ongeveer 134 calorieën. Een andere lekkere snack is het ijs van Oppo of Halotop. Sommige bakken bevatten slechts 360 calorieën in hun totaal!

serveerschalen van de action
Serveerschalen gespot bij action

Zelf gezonde tussendoortjes bakken

Als je het leuk vindt, kun je ook zelf creatief worden in de keuken. Je komt vaak al erg ver met een bakblik en een leuk recept. Het internet staat vol met heerlijke en gezonde recepten. Het voordeel aan het zelf bereiden van snacks is dat je weet wat erin gaat. Doordat je het eten zelf maakt, ben je je bewust van de ingrediënten die erin zitten. Ook kun je spelen met de verhoudingen en bijvoorbeeld minder suiker of ongezonde ingrediënten toevoegen. Je kunt dan gezonde dingen zoals noten toevoegen, maar ingrediënten zoals suiker schrappen, vervangen of verminderen.

Kortom: er zijn heel veel mogelijkheden als het aankomt op snacken. Zelfs wanneer je een beetje op je voeding wil letten.