Lifestyle

Tips voor een tuin dat het hele jaar mooi blijft

By  | 

Tips voor een tuin dat het hele jaar mooi blijft

Tips voor een tuin dat het hele jaar mooi blijft

Overal ter wereld zijn er huizen met tuinen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Er zijn hele kleine tuinen met soms maar één of twee planten. Ook heb je hele grote tuinen die bijna net zo groot zijn als een voetbalveld. Tuinen zijn een belangrijk onderdeel van je woning. De één hecht meer waarde aan een tuin dan de ander. Een tuin zorgt voor een vrolijke en kleurrijke uitstraling en is bovendien ook nog eens goed voor het milieu. Een tuin onderhouden kan knap lastig zijn. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips die ervoor zorgen dat je tuin het hele jaar mooi blijft. Benieuwd? Lees dan gauw verder en kom erachter!

Het hele jaar je tuin onderhouden

Je tuin het hele jaar onderhouden kan een flinke klus zijn. Vaak moet je er veel tijd, moeite en soms zelfs geld voor investeren om je tuin op de juiste manier te onderhouden. Niet iedereen vindt het altijd het waard om dit te investeren. Toch zijn er heel veel manieren en oplossingen hoe je je tuin kunt onderhouden zodat deze het hele jaar mooi blijft.

Planten die op verschillende tijdstippen bloeien

Kies planten die op verschillende tijdstippen bloeien: selecteer planten die op verschillende tijdstippen van het jaar bloeien. Op deze manier heb je genoeg kleur in je tuin gedurende alle seizoenen. Je kunt je tuin verbeteren door verschillende kleurencontrasten met elkaar te combineren. Combineer vroegbloeiende, zomerbloeiende en herfstbloeiende planten voor een ultiem effect.

Winterplanten

Ga op zoek naar planten die geschikt zijn voor de winter: kies planten die winterproof zijn en die er uniek uit zien. Denk hierbij aan wintergroene bladeren, siergrassen met zaadhoofden, planten met gekleurde takken of bloemen die in de winter bloeien.

Textuur

Spelen met de kleuren en textuur van bladeren: Let niet alleen op de soort bloemen, maar ook op de textuur en kleur van het blad. Het gebruik van variërende planten geeft een mooi effect en uitstraling. Kies bijvoorbeeld planten met bontgekleurde, blauwachtige of groene bladeren. Om textuurcontrasten te creëren kun je fijne, grove, gladde of harige bladeren combineren. Voorbeelden van planten en bomen met textuurcontrasten zijn een amberboom, varens, hosta’s, bamboe en nog veel meer.

amberboom

Vaste planten

Denk aan winterharde vaste planten: plaats winterharde planten in je tuin. Planten die jaarlijks terugkomen en winterse omstandigheden kunnen overleven, worden winterharde vaste planten genoemd. Zelfs in de koudste maanden zorgen deze planten voor structuur en groen in je tuin. Voorbeelden zijn sedum, helleborus, lavendel en bergenias.