Lifestyle

Tips voor het doen van de was

By  | 

Tips voor het doen van de was als je net op jezelf woont

Een kind kan de was doen. Dit is een bekend spreekwoord, dat bijna iedereen wel kent. Toch is het doen van de was niet zo makkelijk. Met de juiste tips kan je er wel voor zorgen dat je langer met je kleding doet. Zo blijft je kleding ook langer mooi. In dit artikel lees je over een aantal tips. 

Was je kleding binnenstebuiten

Door je kleding binnenstebuiten te wassen voorkom je dat de kleuren van je kleding vervagen. Dit is extra belangrijk bij kleding met opdrukken. Als je deze kledingstukken niet binnenstebuiten wast kunnen de opdrukken namelijk losraken. Neem dus de tijd als je de was gaat doen, zodat je alle kleding binnenstebuiten kunt omkeren. Nog makkelijker is om je kleding binnenstebuiten in de wasmand te plaatsen. Dat scheelt je later weer werk!

Tips voor het doen van de was
Tips voor het doen van de was

Scheid je kleding

Dit heb je vast vaak gehoord. Maar moet je dit met alle kleding doen of alleen met bepaalde kleding? Was sowieso lingerie apart. Een strapless bh kun je bijvoorbeeld beter meewassen in een speciaal zakje zodat het niet je wasmachine stuk kan maken. Daarnaast kan je kleding scheiden op de kleuren wit, zwart en bont. Vervolgens moet je de kleding ook scheiden op het aantal temperatuur dat het gewassen moet worden. Was handdoeken en beddengoed ook apart. Dit moet ook op 60 graden worden gewassen, zodat het echt schoon wordt.

Bekijk het waslabel

Het klinkt zo logisch, maar toch wordt het regelmatig vergeten. Voordat je het weet is de waslabel vervaagd en kan je niet meer zien hoe je het kledingstuk moet wassen. Maak er daarom een gewoonte van dat je vanaf het begin de waslabel bekijkt. Na een aantal keren wassen heb je wel onthouden op hoeveel graden je het moet wassen. Op het label kan je ook zien of iets wel of niet in de droger mag. Ook mogen sommige kledingstukken niet in de wasmachine, maar moeten ze met de hand worden gewassen. Sommige wasmachines hebben een speciaal ‘handwas’ programma. 

Gebruik de juiste producten

Zorg dat je de juiste producten gebruikt voor de soorten kledingstukken. Zo heb je voor de verschillende soorten kleuren verschillend wasmiddel om te gebruiken. Vind je duurzaamheid belangrijk? Dan heb je tegenwoordig volop keuze qua duurzame wasmiddelen. Wil je een extra geurtje aan je was? Dan kan je gebruikmaken van wasparfum. Maak daarnaast zo min mogelijk gebruik van de droger. Een droger is namelijk niet goed voor je kleding. Hierdoor gaat de kwaliteit van je kleding namelijk sneller achteruit. Daarnaast is het ook niet goed voor het milieu.