Lifestyle

Tuintip voor de ideale terras overkapping

By  | 

Tuintip voor de ideale terras overkapping

Het is alweer vier jaar geleden dat wij in ons huis kwamen wonen. En wat wonen we hier heerlijk! We hebben een enorme tuin rondom het huis en een volledig beschutte patio die grenst aan onze keuken. Daar zitten we dus al vroeg in het voorjaar en tot ver in het najaar. De kinderen spelen alleen liever in de grote tuin… Maar daar zitten we toch minder prettig, want deze zit aan de straatkant. Je begrijpt het al: spierpijn in je kaken en een overbelaste arm van het vriendelijk lachen en zwaaien naar de godganse buurt!
Om het verblijf in de (voor)tuin net even leuker te maken (voor onszelf, niet voor de buurt) willen wij graag een veranda of terras overkapping. Ik ben dus in die materie gedoken en volledig afgestudeerd op wat er allemaal mogelijk is. En dat is veel!!
Hieronder deel ik mijn bevindingen, dus mocht je een tuinoverkapping overwegen, dan is dit een absolute must read!

tuintip
Tuintip

Vrijstaand of aan je huis

Je kunt ervoor kiezen om een overkapping aan je huis te maken, maar een terras overkapping kan ook heel goed vrijstaand. Dat is bijvoorbeeld een hele goede keuze als het zonnetje juist achterin je tuin het langst schijnt!

Materiaalkeuze

Ga je voor een natuurlijke uitstraling of voor strak en modern? De keuze voor het materiaal van de overkapping is daarbij best bepalend. Je kunt kiezen voor een houten of een aluminium overkapping. De houten variant oogt natuurlijk en heeft een warme uitstraling, maar heeft iets meer onderhoud nodig dan de aluminium variant. Een aluminium overkapping geeft je tuin een strakke en moderne uitstraling. Persoonlijk vind ik de aluminium variant fantastisch!

Met of zonder zijwanden?

Afhankelijk van waar je de overkapping plaatst kan het handig zijn om ervoor te kiezen zijwanden te plaatsen. Je kunt kiezen voor glazen wanden (dan kun je de prachtige tuin vanuit je loungeset bewonderen) of voor gesloten wanden (in mijn geval dus heel wenselijk, zodat niet de hele buurt naar binnen koekeloert!). Wist je trouwens dat een overkapping zonder zijwanden een veranda wordt genoemd en als je er dan zijwanden in zet, dan is het ineens een tuinkamer..! Klinkt classy toch…?!

verasol
Credit Verasol

En ik heb ook geleerd dat zijwanden niet zomaar zijwanden zijn. Er is heel erg veel mogelijk! Zo kun je bijvoorbeeld ook ramen en deuren plaatsen en zelfs kiezen voor schuifwanden. Als je overweegt een overkapping te (laten) plaatsen, laat je dan goed adviseren over de verschillende opties!

Je ziet: een overkapping is niet zomaar een overkapping…  Mijn wensen zijn na deze korte studie in ieder geval duidelijk. Ik ga voor een tuinkamer bevestigd aan het huis met afgesloten wand aan de straatkant! Wat zou jij graag willen? Zie ook een andere tuin blog over planten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.