Lifestyle

Uitvaartverzekering: heb ik dit nodig? 

By  | 

Uitvaartverzekering: heb ik dit nodig? 

Een uitvaartverzekering afsluiten is in Nederland niet wettelijk verplicht. Toch heeft 70% van de Nederlanders een uitvaartverzekering afgesloten. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen, maar de belangrijkste reden is vaak het ontzorgen van de nabestaanden. Dat geeft niet alleen de nabestaanden, maar ook jezelf een beter gevoel. Of je een uitvaartverzekering nodig hebt, kun je alleen zelf beslissen. Wel helpen we je graag bij het nadenken hierover door een paar belangrijke punten te bespreken. 

 uitvaart
Wat is een uitvaartverzekering

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering wordt afgesloten om ervoor te zorgen dat je uitvaart bij het overlijden wordt vergoed door de uitvaartverzekeraar. Op die manier hoeven je nabestaanden deze niet te betalen, een uitvaart kan namelijk flink wat kosten. Wil je een begrafenis of een crematie? Een crematie kost je in Nederland gemiddeld zo’n €‎7.500,-, terwijl een begrafenis je in Nederland gemiddeld zo’n €‎9.500,- kost. Dat is best een hoog bedrag, helemaal wanneer je je voorstelt dat je dit van de ene op de andere dag moet ophoesten. Je weet namelijk niet wanneer iemand komt te overlijden en kunt je daarom niet zomaar voorbereiden op deze kosten. Het is daarom belangrijk dat mensen niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun nabestaanden de juiste uitvaartverzekering kiezen die aansluit op hun wensen. 

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Zo kun je een uitvaartverzekering in geld, ook wel kapitaalverzekering of geldverzekering genoemd, afsluiten. Bij deze soort uitvaartverzekering wordt er na je overlijden een vooraf afgesproken geldbedrag uitgekeerd aan de door jou aangewezen begunstigde. Dit bedrag kan dan gebruikt worden om je uitvaart te organiseren. Wanneer je een uitvaart in het buitenland wilt laten plaatsvinden of speciale wensen hebt kan deze uitvaartverzekering een goede match zijn voor je. Daarnaast heb je ook een uitvaartverzekering in diensten, ook wel natura verzekering of dienstenverzekering genoemd, die afgesloten kan worden. Bij deze verzekeringsvorm verzorgt de verzekeraar verschillende diensten rondom je overlijden zoals het vervoer, de aangifte van overlijden, de verzorging en de uitvaart. Dit wordt natuurlijk gedaan in overleg met je nabestaanden. Dit neemt hen veel werk en zorg uit handen tijdens een zware tijd. 

Vastleggen

Naast de zekerheid die een uitvaartverzekering biedt, zijn er ook uitvaartverzekeraars die je de mogelijkheid bieden om je uitvaartwensen bij hen vast te leggen via een uitvaartcodicil. Op deze manier kun je al je wensen communiceren zodat je nabestaanden hierover niet hoeven te twijfelen of discussiëren.  Wanneer je komt te overlijden kan dit grote gevolgen hebben voor je nabestaanden, zowel financieel als emotioneel. Door je wensen vast te leggen en een uitvaartverzekering af te sluiten kun je je nabestaanden in elk geval tegen het financiële deel hiervan beschermen.