Lifestyle

Veiligheid op de werkvloer

By  | 

Veiligheid op de werkvloer

Veiligheid op de werkvloer. Om ervoor te zorgen dat iedereen veilig zijn werk kan doen is er heel wat nodig. Je kunt hierbij denken aan veiligheidsmaatregelen zoals toegangspasjes, maar ook goede hygiëne en schoonmaak zijn heel erg belangrijk. Zeker met het Coronavirus op de loer.

Het moet wel veilig zijn

In ieder bedrijf zou de veiligheid van de medewerkers een belangrijk punt op de agenda moeten zijn. In bepaalde branches is er gelukkig extra veel aandacht voor. Met name binnen bedrijven waar veel fysiek werk wordt verricht. De veiligheid op de werkvloer dient tenslotte zoveel mogelijk gewaarborgd te zijn. Valbescherming, maar ook het dragen van een helm, veilige kleding of verstevigde schoenen met een ruwe zool zijn heel normaal.

Overheid

Bij beroepen waarin medewerkers een groter risico lopen op verwondingen, moet er goed op de veiligheid worden gelet. Voor deze beroepen is er regelgeving vanuit de overheid, waar iedere werkgever en werknemer zich aan moet houden. Zo wordt ervoor gezorgd dat het uitoefenen van beroepen die gevaarlijk zouden kunnen zijn, toch zo veilig mogelijk plaatsvindt.

veiligheid op de werkvloer
Photo by Crema Joe on Unsplash

Hygiëne zorgt ook voor veiligheid

Inmiddels weten we allemaal dat ook een goede hygiëne uiterst belangrijk is om veilig te kunnen werken. Een besmetting oplopen met een virus kan overal gebeuren, maar zeker ook op de werkvloer. Je bent hier vaak een flink aantal uren per dag aanwezig, en zelden in je eentje. Je maakt met meerdere mensen gebruik van dezelfde faciliteiten. Denk aan de toiletten en kranen, maar ook aan deurkrukken en de koffieautomaat. We zijn ons er steeds meer bewust van geworden dat we elkaar op deze manier ziek kunnen maken.

Schoonmaken en desinfecteren

Als het gaat om veiligheid, hebben veel bedrijven dan ook hygiëne op hun lijstje toegevoegd. Dat betekent dat er voldoende schoonmaakmiddelen aanwezig moeten zijn. Niet alleen tijdens de dagelijkse schoonmaakronde, maar ook tussendoor. Door gebruik te maken van desinfectiemiddelen is de kans op het doorgeven van virussen kleiner.

Verantwoordelijkheid

Werkgevers dragen op dit gebied een grote verantwoordelijkheid. Zij moeten zorgen voor de juiste materialen en de aanwezigheid van goede protocollen. Natuurlijk dragen ook de werknemers een verantwoordelijkheid. Zij zijn er mede voor verantwoordelijk dat alles op de juiste manier wordt uitgevoerd. Tot zover deze blog over veiligheid op de werkvloer.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.