Lifestyle

Verlichting voor iedere ruimte

By  | 

Verlichting voor iedere ruimte

Verlichting is heel erg belangrijk. Met de Corona crisis zijn we allemaal (veel) meer thuis. Ik wil deze blog dan ook weiden aan verlichting. Gelukkig kun je nog gewoon online dingen voor je huis bestellen en misschien is dit het juiste moment om je verlichting in huis aan te pakken.De belichting die je nodig hebt in je badkamer of keuken is heel anders dan die van een slaapkamer of woonkamer.

Verlichting in keuken
Keuken foto by Jason Briscoe

Sfeervol of praktisch? Of allebei?

Er zijn ruimtes waar verlichting vooral praktisch moet zijn. Het is belangrijk dat je er alles goed en scherp kunt zien en daarvoor heb je genoeg licht nodig op de juiste plekken. De keuken is zo’n plek. Ben je aan het koken, dan wil je goed kunnen zien wat je aan het doen bent. Het liefst wil je dat de verlichting direct op het aanrecht en je fornuis gericht is. Want we zien helaas nog al te vaak dat er een lamp ergens hoog aan een plafond hangt en daardoor het licht door de hele ruimte verspreidt.

Spotjes

Om deze reden worden er in keukens vaak spotjes gebruikt. Een keuken is vaak goed geschikt voor inbouwspots omdat er over het algemeen voldoende plekken zijn om deze in te bouwen. Heeft je keuken een donkere of zelfs zwarte basis, dan zijn inbouwspots zwart de mooiste keuze. Zo vallen ze nauwelijks op. Maar je kunt ook LED spots kopen in een andere kleur, bijvoorbeeld wit of metaal, maar net wat het beste bij jouw keuken past.

Badkamer

Badkamer foto by Claus Grünstäudl

Ook in een badkamer of toiletruimte zijn inbouwspots vaak een goede oplossing. Ze geven veel licht en nemen eenmaal ingebouwd nauwelijks ruimte in beslag. Zeker bij een verlaagd plafond of een muur waar wat ruimte achter zit zijn ze gemakkelijk aan te brengen. Wil je in je badkamer niet per se altijd fel licht? Dat kan. Fel licht is handig om je haar te doen of je make-up op orde te brengen, maar niet zo prettig als je relaxed wilt genieten van een bad. Door te kiezen voor spotjes die je kunt dimmen, kun je zelf kiezen hoe fel je het licht wilt laten schijnen. Op de foto van de badkamer zie je leuke kamerplantjes staan. Cactussen hebben weinig water nodig en staan super leuk in de badkamer. Kijk even op studioplant voor het online kopen van kamerplanten voor meer inspiratie over kamerplanten.

Sfeerverlichting kan ook praktisch zijn

In een woonkamer, maar ook in een slaapkamer, wil je meestal geen al te fel licht. Je kunt dat realiseren door te kiezen voor meerdere kleine lampjes, die samen genoeg licht geven om de ruimte te verlichten. Daarbij kun je per hoek van de kamer kiezen wat je nodig hebt, zodat je bijvoorbeeld naast je bed of fijne stoel een lamp kunt plaatsen met wat extra licht om te lezen. 

Vind je steeds meerdere lampen aandoen een hoop gedoe, dan kun je ook hier kiezen voor spots die je allemaal tegelijk aan kunt zetten. Of kies voor smart verlichting, waarbij je met je smartphone precies kunt bepalen welke lampen je aan wilt hebben, en hoe fel deze moeten schijnen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.