Lifestyle

Verschillende soorten boilers

By  | 

Verschillende soorten boilers

Wanneer je een nieuwe boiler aanschaft, is de keuze soms lastig voor welke boiler je kiest. Er zijn namelijk een aantal verschillende soorten boilers. Zo is de elektrische boiler een populaire boiler door de duurzaamheid. Welke boilers zijn er allemaal en welke past het best bij jou? Je leest het in dit artikel. 

Verschillende soorten boilers

Een boiler is een apparaat dat water opwarmt, opslaat en warm houdt. Er zijn een aantal verschillende soorten boilers. Een elektrische boiler of gasboiler warmt het water direct op. Er zijn ook boilers, zoals de zonneboiler, waarbij het water indirect opwarmt. Wanneer je warm water tapt uit de kraan, vult de boiler automatisch het water weer aan. Het water raakt dus niet op en is altijd op peil. Om een beter beeld te geven welke boilers er zijn en hoe deze werken, lichten we deze toe. 

Elektrische boiler 

Een elektrische boiler is een boiler die zuinig is in gebruik. Deze boiler verwarmt het water op een snelle en efficiënte manier, middels een verwarmingselement. Een thermostaat stuurt dat verwarmingselement aan. Hierdoor is er geen gas nodig om het water op te warmen. Elektrische boilers zijn klein, plaats je gemakkelijk op een plek bij een elektriciteitsaansluiting en is makkelijk te onderhouden. 

verschillende soorten boilers
Verschillende soorten boilers

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler gebruikt een klein deel van de elektriciteit. Deze boiler haalt de meeste nodige energie namelijk uit de omgevingslucht. Een warmtepompboiler is dus erg energiezuinig. In een warmtepompboiler zit koelvloeistof die op lage temperatuur kookt en verandert in gas. De temperatuur stijgt doordat een compressor het gas samendrukt. Nadat de warmte is afgegeven aan het water in een voorraadvat, verandert het gas weer in vloeistof. De cyclus begint weer opnieuw nadat de druk is verlaagd. 

Keukenboiler 

Een keukenboiler is, zoals de naam al verklapt, een boiler die je in de keuken plaatst. Een keukenboiler wordt onder de kraan geplaatst. Hierdoor heb je snel warm water, waarmee je bijvoorbeeld afwast of sneller het water laat koken. Deze boiler wordt ook wel de close-in boiler genoemd. Let op, een keukenboiler verbruikt wel veel energie.

Gasboiler

Een gasboiler is een boiler die warm water opslaat in een thermisch vat. Het warme water is lichter dan koud water, waardoor het aan de bovenzijde het vat verlaat. Dit betekent ook dat je sneller warm water hebt. Echter, is een gasboiler minder milieuvriendelijk. Een gasboiler vraagt weinig onderhoud, maar dient wel regelmatig gecontroleerd te worden op het risico van lekken en ontploffen. 

Zonneboiler 

Een andere duurzame boiler is een zonneboiler. Deze boiler maakt gebruikt van de warmte van de zonnestralen. Een zonneboiler gebruik je voor warm water of om je woning mee te verwarmen. De energie van de zon wordt opgevangen in een zonnecollector, waar vloeistof in zit. Die verwarmde vloeistof gaat naar het voorraadvat. Een zonneboiler is een milieuvriendelijke keuze.