Lifestyle

Verzekering afsluiten voor je auto of scooter

By  | 

Verzekering afsluiten voor je auto of scooter

Verzekering afsluiten voor je auto of scooter. Heb je recent het koopcontract voor je nieuwe auto afgesloten? Of ga je binnenkort je nieuwe auto kopen of ophalen? Indien je in een andere auto gaat rijden, is het van belang dat je de juiste verzekeringen afsluit. Wat de juiste verzekeringen voor je bolide zijn, lees je hieronder.

Is het afsluiten van een verzekering voor je auto significant anders dan bijvoorbeeld het afsluiten van een verzekering voor je scooter? Nee, dat is niet zozeer het geval. In beide gevallen heb je de nodige mogelijkheden én moet je goed naar je situatie kijken. Indien je een nieuwe auto koopt, kun je het beste voor een uitgebreide autoverzekering kiezen. Koop je een auto van 15 jaar oud? Dan doe je er verstandig(er) aan om voor een zo’n goedkoop mogelijke autoverzekering te gaan.

Photo by Matthew Henry on Unsplash

WA autoverzekering

Als autobezitter ben je verplicht om een WA autoverzekering af te sluiten. Zonder deze verzekering is het simpelweg niet toegestaan om van het openbare wegennet gebruik te maken.

De WA autoverzekering keert uit als je schade aanricht aan anderen. Het gaat hierbij dus níet om de schade die je hiermee aan je eigen auto veroorzaakt. Bij een nieuwe en dure auto is het daarom niet verstandig om alleen een WA verzekering af te sluiten.

Gelukkig kun je ook voor een WA beperkt casco verzekering kiezen. Dit is een verzekering waarbij ook schade aan je eigen auto gedekt wordt. Dit is het geval bij bijvoorbeeld storm, diefstal en brand.

Voor de nieuwste en duurdere auto’s kies je het beste voor een WA volledig casco autoverzekering. Met deze verzekering geniet je van een uitgebreide dekking voor schade aan je eigen auto. Met deze verzekering ben je ook gedekt voor de schade aan andermans auto. Een all risk verzekering auto heeft al met al de uitgebreidste dekking.

Inzittendenverzekering

Het kan ook raadzaam zijn om een inzittendenverzekering af te sluiten. Deze verzekering is niet verplicht, maar brengt wel een fijn gevoel met zich mee. De gevolgen die jij of een andere inzittende van een botsing ondervindt, zijn door deze verzekering volledig gedekt. Wel zo prettig, aangezien de gevolgkosten van letselschade fors oplopen.

No-claim beschermer

Met deze beschermer hou je de hoeveelheid schadevrije jaren aan. In het geval dat je schade rijdt, hoef stijgt de premie van je autoverzekering dus niet. Wel moet je bij zo’n verzekering goed op de exacte voorwaarden letten. Veel maatschappijen hanteren bijvoorbeeld de regel dat je maximaal één keer per jaar een schade kunt claimen.

Met deze drie verzekeringen ga je met een gerust hart de weg op. Maar, let wel op: alleen de WA autoverzekering moet je verplicht afsluiten. De keuze voor overige/aanvullende verzekeringen is volledig vrij.