Lifestyle

Vitamine B12 als je geen vlees eet

By  | 

Ik ben al een tijdje vermoeid. Ik dacht dat het kwam omdat ik 2 kids heb en nooit echt een normale nachtrust heb. Maar later bedacht ik me dat ik toch moeier ben dan normaal en misschien komt dat omdat ik nu al 9 maanden flexitariër  ben. Dat betekent dat ik geen vlees meer eet. Ik koop het niet, bestel het niet en maak het thuis niet. Wel eten mijn kinderen nog (soms) vlees en als we bijvoorbeeld ergens zijn waar ze alleen maar vleesgerechten hebben dan doe ik niet heel moeilijk. In de toekomst ben ik van plan om volledig vegetarisch te worden, ik geef de mensen om me heen nu iets meer de tijd, om iets meer rekening te gaan houden met mijn nieuwe dieetwensen.  Vandaar dus de term flexitariër die over een tijd vegetariër wordt. Goed na wat online forums te hebben bezocht en veel gelezen te hebben kan het dus zijn dat ik een tekort heb aan vitamine B12.

Vitamine B12 (cobalamine) is een van de 8 B-vitaminen uit het vitamine B-complex en vind je alleen in dierlijke producten

Vitamine B12 tekort

Doordat ik geen vlees meer eet en niet zo dol ben op eieren krijg ik niet voldoende B12 binnen.  Vitamine B12 zit namelijk in vlees, vis, eieren en zuivel. Oftewel allemaal dierlijke producten. Als je bijvoorbeeld vegan bent dan krijg je dit sowieso niet binnen. Ik eet dagelijks een bakje yoghurt en ik eet 2 x per week vis. Hierdoor kom ik zeker niet genoeg aan de dagelijkse hoeveelheid vitaminen. Het gekke is dat ik me dus steeds vermoeider voelde de laatste tijd, maar me geen enkel moment heb gerealiseerd dat ik wellicht niet genoeg vitamines binnen kreeg sinds mijn switch naar een ‘vega’life.

WEETJE: De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B12 is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 2,8 mcg per dag voor volwassenen. In 100 gram kabeljauw vind je bijvoorbeeld al 2 mcg vitamine B12 en in een glas melk 0,6 mcg

Vitamine B12

Wat doet VB12 voor je?

B12 tabel

Ik ben online dus een beetje gaan googelen en je kunt deze vitamines gelukkig gewoon (online) kopen.  Je hebt ze in verschillende varianten van het merk met de gelijknamige webshop Flinndal. Ze komen in : kauwtablet/zuigtablet/gewone tabletjes en capsules. Flinndal vitamine B12 bevat 1000 mcg vitamine B12 en 100 mcg vitamine B11 (foliumzuur). Deze twee vitaminen werken nauw met elkaar samen. Zo dragen ze samen bij aan de vorming van rode bloedplaatjes. In mijn geval heb ik dan 2 zuigtabletten per week nodig ( ze smaken naar mint dus dat is lekker).

Ik ga ze een maandje testen en zal in deze blog over een maand kijken of het helpt bij de vermoeidheid.

Tot de volgende! Stay healthy

Ik heb al deze informatie gehaald van de site Flinndal.nl

 

flindall

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.