Fashion

Waar zelfzorg goed voor is

By  | 

Waar zelfzorg goed voor is

Zelfzorg is een belangrijk aspect van ons leven, maar toch stellen we het vaak uit of beschouwen we het zelfs als egoïstisch. Tijd nemen voor jezelf kan nochtans een enorme impact hebben op hoe we ons voelen. Duik mee in de wereld van zorgen voor je eigen ik en ontdek hoe lief voor jezelf zijn je algemeen welzijn kan verbeteren. 

Me-time nemen

Tijd nemen voor jezelf heeft impact. Maar hoe begin je eraan? Me-time kan bestaan uit het inplannen van dingen waar je van houdt, zoals lezen, een film kijken, mediteren, een wandeling maken of zelfs shoppen en jezelf één of – waarom niet – misschien wel twee nieuwe armbanden cadeau doen. Iets doen wat je leuk vindt, is ontspannend. Je ontspannen vermindert bovendien je stressniveau, vermindert angstgevoelens én het verbetert ook je slaapkwaliteit.

armbanden belgie

Lichaam en geest in balans houden

Door regelmatig tijd te nemen voor zelfzorg en me-time, zorg je voor een betere balans tussen lichaam en geest. Regelmatig sporten, gezond eten en voldoende slaap helpen hierbij. Niet alleen je fysieke gezondheid verbetert, maar ook je mentale gezondheid krijgt zo een boost. Voor je het weet heb je weer energie en ben je beter gefocust, waardoor je productiever en gemotiveerder bent om je persoonlijke doelen te bereiken.

Het verminderen van burn-out en uitputting

Voldoende me-time en zorgen voor jezelf, vermindert de kans op burn-out en uitputting. Vaak hebben we het gevoel dat we altijd beschikbaar moeten zijn voor anderen, of het nu op het werk is of thuis. Hierdoor raken we soms uitgeput en voelen we ons overbevraagd. Door regelmatig die tijd te nemen voor onszelf creëer je weer ruimte. Dat kan je doen door juwelen te kopen of een goed boek te lezen. Zo houden we ons energieniveau op peil en geven we lichaam en geest de kans om te herstellen. Kort gezegd: je komt weer op krachten.

Het verbeteren van relaties

Zelfzorg is niet egoïstisch. In feite verbeter je zelfs je relaties met anderen door tijd te nemen voor jezelf. Door jezelf te respecteren en je eigen behoeften serieus te nemen, leer je jezelf beter begrijpen en daardoor zal je ook beter communiceren met anderen. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij conflicten.  Door te zorgen voor jezelf, kan je beter zorgen voor anderen en de wereld om je heen.