Lifestyle

Wat is een buy out?

By  | 

We zien dat er soms toch nogal wat verwarring heerst over de verdiensten en buyouts en andere begrippen. Dus we hebben hier even kort alle begrippen proberen uit te leggen. De meeste modellen en acteurs werken als foto/poseer/doorpas model of figurant/edelfigurant/acteur dus hier hebben we de focus opgelegd. Blog credits: prezoom.nl

BASIS BEGRIPPEN buy outs e.d

COMMERCIEEL (met als doel verkopen)

Een commerciële opdracht is een opdracht voor een bedrijf of merk wat als doel heeft om producten te verkopen of diensten te leveren. Een commerciële opdracht betaald meestal ook een bu-yout en ook de normale fee ( gage/vergoeding) is meestal iets meer dan bij andere opdrachten. Voorbeelden zijn: reclamespotjes en advertenties voor merken.  

LET OP: Een musical, film of tv serie is niet commercieel, dus daar krijg je meestal geen buyouts en dit betaald dus ook minder als een commercial. 

REDACTIONEEL EDITORIAL (met als doel informeren) 

Een redactionele opdracht is een opdracht die bedoeld is om mensen te informeren. Denk hierbij aan artikelen in kranten en tijdschriften (advertenties in tijdschriften zijn commercieel) Maar ook b.v reclamespotjes voor de overheid of sire of politiek maar ook b.v model staan bij workshops of trainingsacteur zijn op scholen. Dit betaald vaak minder dan een commerciële opdracht. Hierbij krijg je meestal geen buy-out. 

DAGFEE ( gage/ beloning/betaling)

Een dagfee is het normale (uur) bedrag wat je krijgt voor je werkzaamheden. Meestal wordt dit per dagdeel afgesproken. Het kan variëren van 100 tot 750 euro per dag ( of meer) voor kinderen. En van 350 tot 1250 voor volwassenen ( of meer).

BUYOUT

Een buy-out komt bij commerciële opdrachten bovenop de dagfee. 
Een buy-out is afhankelijk van heel veel verschillende factoren zoals o.a hoelang wordt het gebruikt, waarvoor wordt het gebruikt, hoe vaak wordt het gebruikt. Hoeveel ervaring heb je zelf, ben je bekend of niet. Is het regionaal of landelijk of wereldwijd gebruik etc etc. Omdat er zoveel factoren zijn kan een buy-out b.v 150 euro zijn maar ook 30.000 euro of zelfs meer zijn. De hoogte van de buy-out is dus van heel veel dingen afhankelijk. 

MODEL (geen tot veel ervaring vereist) 

Model zijn is ook een heel ruim begrip. Je kan fotomodel zijn, catwalk model, doorpasmodel of b.v poseren voor de plaatselijke schilderclub. De verdiensten hiervoor verschillen dus ook nogal. Als bekend topmodel verdien je natuurlijk erg goed, maar poseren voor de plaatselijke schilder club kan zelfs onbetaald zijn. 

De meeste kindermodellen en modellen zullen modellenwerk doen als in commerciële en redactionele fotoshoots. Hierbij mag je wel denken aan een fee van tussen de 15-250 euro per uur ongeveer. Afhankelijk van soort opdracht, leeftijd en ervaring. 

DOORPAS 

Als model kleding passen. Vaak betaald dit minder als shoots. 

TFP (Time for Print)

Model staan voor fotografen die willen leren. Je geeft als model je tijd in ruil voor afdrukken of digitals van een fotograaf. Dit soort oproepen komen meestal voor bij beginnende fotografen of ervaren fotografen die bij willen leren of iets nieuws willen proberen. Als model is het ook ideaal om ervaring op te doen en je krijgt natuurlijk gratis foto’s die je in je portfolio kan gebruiken. 

BRANDREP

Ontstaan doordat beginnende bedrijven vaak geen reclame budget meer hadden om fotografen en modellen in te huren. Ze zoeken dan beginnende modellen of ouders met kinderen die zelf de foto’s willen maken van hun kind in ruil voor gratis producten. Dat heet een BARTERDEAL. Daar is op zich niet perse iets mis mee mits alles in verhouding staat, dus de waarde van de producten moet dan gelijk staan aan de waarde van de geleverde diensten. Let hierbij op dat dit commerciële opdrachten zijn waar normaal flinke vergoedingen tegenover zouden moeten staan. En als je zelf de foto’s maakt zou jij dus als fotograaf vergoed moeten worden. Let ook op dat je (als ouder) altijd een licentie mee geeft waar in staat waarvoor en hoelang ze je foto’s en kind mogen gebruiken. 

Rechten

Jij hebt alle rechten van zowel de foto’s als het portret dus geef die nooit zomaar af. We zien steeds meer bedrijven met absurde eisen als: De foto’s moeten zo en zo gemaakt worden en we willen ze onbeperkt gebruiken. Oppassen hiermee! Het is nooit verstandig om je (kind) onbeperkt aan een merk te binden omdat je hierdoor ook andere opdrachten mis kan lopen. Als fotograaf geef je ook bijna nooit je auteursrechten af of er moeten echt hoge vergoedingen tegenover zijn. Als jij de fotos maakt heb je net zoveel rechten als een prof fotograaf, dus ook gewoon auteursrechten. Het blijven jouw foto’s het bedrijf mag ze alleen voor een x periode gebruiken hoe jij dat bepaald.  (Want jij hebt de rechten) 

QUITCLAIM 

Een quitclaim is de overeenkomst tussen het talent en de producent. Door het ondertekenen van de quitclaim geeft je toestemming aan de producent voor het gebruiken van je portretrecht in de gemaakte opnamens. 

FIGURANT (geen ervaring vereist) 

Een figurant is iemand die op de achtergrond meedoet of onherkenbaar in beeld komt. Figureren kan je doen in series, films en commercials. De verdiensten is een beetje afhankelijk of je b.v in een serie of commercial figureert maar ligt op ongeveer 10 euro per uur of 35-150 euro per opdracht. 

wat is een buy out

Wat is het verschil tussen figurant en edelfigurant

Figuranten hebben niet te maken met buyouts.

SPECIALS zijn Figuranten of modellen met bepaalde uiterlijke kenmerken of een bepaald beroep. 

EDELFIGURANT (beetje ervaring vereist)

Een edelfigurant is iemand die in beeld komt, een bepaalde handeling doet of zelfs een beetje tekst heeft. Als edelfigurant kom je meestal wel herkenbaar in beeld. (Dit is echter geen garantie want zelfs rollen sneuvelen soms nog in de montage) edelfigureren betaald iets meer dan figurant zijn. Als je bij een commerciële opdracht herkenbaar in beeld komt dan krijg je soms te maken met een buy out. 

GASTROL (ervaring vereist) 

Een gastrol is meestal als je tijdelijk meespeelt in een lopende productie zoals een serie of voorstelling. Je spreekt dus niet snel van een gastrol in een commercial maar bv wel als Meisje Djamila een weekje meespeelt in GTST of als je een keer meespeelt in een theater voorstelling. Je bent eigenlijk te gast in een lopende productie zeg maar.  Soms spreekt men ook van een gastrol als het om een bekend persoon gaat of om de rol extra speciaal te maken. Dan is ervaring meestal minder vereist. 

ACTEUR (veel ervaring of opleiding vereist)

Als acteur kan je bijrollen, gastrollen of hoofdrollen (leads) spelen. Een acteur kan op zzp basis werken of zelfs in loondienst zijn als hij b.v een vaste rol heeft. De verdienste van een acteur zijn iets meer als het gemiddelde. Als acteur zal je waarschijnlijk ongeveer tussen de 50-150 euro per uur verdienen afhankelijk van het soort opdracht, ervaring en leeftijd. Doe je een commerciële opdracht dan krijg je altijd te maken met een buyout als acteur. Acteren in een commercial betaald vaak meer dan acteren in een musical or serie. 

FICTIEVE VOORBEELDEN 

Voorbeelden die je kan tegen komen: 

Figurant in een commercial, Dagfee 55 euro, 1 maand TV en Online

Figurant in commercial, Dagfee 150 euro, Buyout 100 euro (mits herkenbaar in beeld)3 jaar TV

Edelfigurant in een commercial, Dagfee: 350 euro Buy-out: 350 euro (mits herkenbaar in beeld) 1 jaar, alleen online.

Lead commercial Dagfee: 750 euro Buy-out: 1.750 euro, 1 maand, TV + online Lead Commercial Dagfee: 350 euro Fotoshoot: 150 euro Doorpas: 50 euro Buy-out: 950 euro 1 jaar online en advertenties

Acteur rol van Pieter (45) Commercial Dagfee 600 euro Doorpas: 75 euro  Buy-out: 2.500 euro, 1 jaar, alle media

Rol als kind acteur in een musical

25 euro per show. Bijrol actrice als Inge dochtertje van hoofdrolspeler in een serie. Enkele scenes 75 euro Dit is een indicatie natuurlijk. De wereld veranderd voortdurend en ook de verdienste kunnen schommelen. 20 jaar geleden lagen de buyouts b.v ook vele malen hoger.  

Zie ook Goede castingbureaus in Nederland

Tot zover deze blog geschreven door: Patricia Verbruggen