Lifestyle

Wat is er verzekerd met een opstalverzekering? 

By  | 

Wat is er verzekerd met een opstalverzekering? 

Wat is er verzekerd met een opstalverzekering? Wil je jouw woning verzekeren, maar weet je nog niet goed wat hier allemaal binnen kan vallen? Met een groot aantal dekkingsmogelijkheden is het niet eenvoudig om de keuze te maken die het beste bij je valt. Bij de een heb je immers meer verzekerd dan bij de ander, wat het wellicht meer of minder geschikt maakt. Kijk je bijvoorbeeld naar een opstalverzekering, dan zal je hiermee een geheel andere schadeclaim in kan dienen dan wanneer je een inboedelverzekering hebt. Maar wat is er dan precies verzekerd met de verzekering? Je leest het hieronder. 

Fysieke structuur beschermd tegen rampen

De woning verzekeren voor de opstal is een variant die de fysieke structuur van de woning beschermt. De woning is iedere dag blootgesteld tegen invloeden van buitenaf, waardoor je snel beschadigingen krijgt. Een brand, natuurramp of inbraak kunnen voortdurend voorkomen. Met behulp van de verzekering ben je gedekt tegen deze onverwachte gebeurtenissen. De structurele elementen, zoals de muren, het dak, de vloeren en de funderingen vallen onder de verzekering. Je kan dan bij een ramp al deze zaken herstellen of herbouwen en voorkomen dat je niet meer in jouw huis kan wonen door gebeurtenissen. De fysieke structuur is dus het eerste dat je verzekerd hebt met een opstalverzekering Univé. Alleen zijn er nog meer zaken die je verzekerd hebt. Bij veel dekkingen ben je namelijk ook verzekerd voor de vaste installaties in je huis. Denk aan het sanitair, de centrale verwarming, elektrische bedrading en ingebouwde keukenapparatuur. Bij een lekkage is het dus goed opletten waar je jouw schadeclaim in moet dienen, omdat je anders geen vergoeding krijgt.

planten blauwe bussen
Photo by Tom Swinnen on Pexels.com

Hiervoor ben je verzekerd 

Als er schade is aan alles wat los in huis staat, dan heb je namelijk te maken met een claim bij de inboedelverzekering. Maar wanneer kan je dan eigenlijk een schadeclaim indienen bij jouw woonverzekering? Zoals al eerder aangegeven is een lekkage een van de redenen om contact op te nemen met de verzekeraar. Lekkages geven niet alleen beschadigingen aan jouw meubelstukken, maar ook aan de muren, vloeren of het dak. Ook in het geval van stormen, overstromingen en natuurrampen kan de verzekering helpen bij het herstellen van de beschadigingen. Als laatste is er hulp in het geval van een inbraak of vandalisme. Deze schade kan immers ook hoge kosten geven en dit wil je het liefste voorkomen. 

De uitzonderingen en beperkingen weten

Bij verzekeringen kunnen er ook uitzonderingen en beperkingen voorkomen. Het is iets wat je vooraf al moet weten bij jouw dekking. Zo zijn schade door slijtage, veroudering of slecht onderhoud niet verzekerd binnen de opstalverzekering. De nalatigheid moet je dus voorkomen om het volledige bedrag te krijgen. Om erachter te komen wat er wel of niet verzekerd is binnen de dekking kan je de voorwaarden doornemen. Deze zie je al voor het afsluiten van de verzekering, maar kan je ook op een later moment nog eens rustig doornemen en de schadeclaim op een goede manier indienen.