Lifestyle

Wat is Ramadan? Ramadan 2020

By  | 

Wat is Ramadan? Ramadan 2020

Wat is Ramadan? De Ramadan is aangebroken en dan vasten moslims over de hele wereld. Families, vrienden, buren komen samen en vieren deze maand met elkaar. Waar het voor een moslim vanzelfsprekend is wat de Ramadan precies inhoudt, kan dat nog weleens een raadsel zijn voor niet-moslims. Daarom leg ik vandaag uit wat de Ramadan precies inhoudt! Blog door: Ibby Benali

Wat is Ramadan?

De Ramadan is de naam van de negende maand van de Islamitische kalender. Deze kalender, genaamd de Hijri kalender, is gebaseerd op de maancyclus. Hij verschilt hierin met de Westerse kalender, deze is namelijk gebaseerd op de zon.

Moslims over de gehele wereld geloven dat de Ramadan de heiligste maand is in het jaar. Het was ook het moment van de openbaring van de Koran aan profeet Mohammed.

Wanneer is het Ramadan?

Wat is Ramadan?

De Ramadan begint eerst voor een deel van de mensen. Een deel begint een dag later. Dit heeft te maken met de maancyclus en vanaf waar deze wordt waargenomen. Indien het slecht te zien is vanuit je eigen land, dan volg je het dichtstbijzijnde islamitische land. Voor de meesten is dit Saoudi-Arabië. Gisteravond hebben zij de Ramadan officieel ingeluid! In het plaatje hieronder zie je dat de Ramadan begint bij het zicht van een maansikkel (crescent moon). Het einde van de Ramadan is bij de nieuwe maan (new moon). Doordat een maancyclus korter is dan een zonnecyclus, verschuift de ramadan ongeveer 11 dagen terug het jaar in. Zo weet ik nog dat toen ik vroeger voor het eerst meedeed aan de Ramadan, ik moest vasten in de winter. Dat was lekker makkelijk, want na schooltijd kon ik gewoon direct de keuken induiken.. Nu mogen we pas rond 22.00 eten, en moet je stoppen met eten om ongeveer 03.15.

Bron: Crescent Watch

Waarom vasten moslims?

Tijdens de Ramadan, onthouden moslims zich van eten en drinken gedurende de dag. Vasten is namelijk een van de vijf zuilen binnen de Islam. De andere zuilen zijn de shahadah (verklaren dat je gelooft), bidden, zakaat (armenbelasting, dus dan doneer je aan diegene die het minder hebben indien je die financiële mogelijkheid hebt), en de bedevaart naar Mekka (ook enkel indien je de financiële mogelijkheid hebt en indien je sterk genoeg bent).

Mag je roken tijdens de ramadan?
Nee alleen na zonsondergang en voor zonsopgang. Dus niet tijdens het vasten. Sommige mensen zeggen dat je helemaal niet mag roken omdat dat zelfdoding is en je dood zo jezelf toch langzaamaan.

Mag je seks hebben tijdens de ramadan?
Nee, niet tijdens het vasten. Erna tussen zonsondergang en zonsopgang als je getrouwd bent wel. Ongehuwd niet en dat mag eigenlijk sowieso niet ongehuwd.

In het Arabisch noemen we het vasten eigenlijk helemaal niet ‘vasten’. We noemen het ‘sawm’, wat ‘onthouden’ betekent. Je onthoudt je niet alleen van eten en drinken, maar ook van sex, sigaretten, roddelen, vloeken, ruzies, drugs, alcohol, en slecht gedrag.

Ik kan mij voorstellen dat je denkt: ”Oh God, hoe kom je dan de dag door? Ben je dan niet de hele tijd moe?” Dat valt wel mee (voor mij althans). Moslims worden aangemoedigd gewoon door te gaan met het alledaagse leven zoals normaal gesproken, enkel dan vastend. Het verandert je kijk op bepaalde zaken. Starve your body, feed your mind & soul! De Ramadan helpt om geduldiger te worden, dichter bij God te komen, en meer dankbaar te zijn.

Saamhorigheid

De Ramadan staat ook voor saamhorigheid. Het is een gewoonte dat je in de Ramadan extra vaak met lekker veel familie en vrienden samen ’s avonds het vasten verbreekt. Ook proberen Moslims deze maand extra hun best te doen om goede daden te verrichten.

Wie moeten vasten?

Gezonde moslims moeten vasten tijdens de Ramadan volgens de Islam.

Wanneer hoef je geen ramadan te doen?
Indien je ziek bent (fysiek of mentaal) hoef je niet te vasten. Ook kinderen, ouderen, reizenden, en menstruerende/postnatale/zwangeren of borstvoeding-gevende vrouwen hoeven ook niet te vasten. Sterker nog: vasten wanneer het niet wijs is om te vasten is verboden in de Islam.

Toch kunnen deze mensen meedoen aan de Ramadan, want de Ramadan is niet enkel en alleen het vasten. De bedoeling is ook dat je een spirituele groei maakt. Het is een periode van dankbaarheid, wederzijdse respect, reflectie, je naasten helpen, naastenliefde, en natuurlijk het aanbidden van God.

Is het gezond of is het een regime?

Ja hoor! Er zijn best wat gezondheidsvoordelen. Hier heb je er 3 (er zijn er nog veel meer):

  • Het helpt je af te vallen. Ho-ho-ho…. Ik weet dat er nu een aantal mensen achter hun computer keihard ‘echt niet!’ roepen haha. Je valt natuurlijk alleen af indien je niet gaat schransen ’s nachts, eet tot je voldaan bent, en voor gezonde opties kiest om zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik verlies elke Ramadan een aantal kilo’s!
  • Het loslaten van verslavingen. De Ramadan is een ideaal moment om verslavingen los te laten.
  • Je leert je eetgedrag onder controle te krijgen. Dat frietje bij de friettent na school of werk? Ramadan, jammer dan! Je leert nee te zeggen en op een vaste tijd te eten. Verder leer je ook afleiding te zoeken als je aan eten denkt, maar dat eigenlijk even niet zou moeten doen. (Dus ook na de Ramadan, Mister Potato-Fat-Fries, jammer dan!).

Islamitische tradities

Misschien leuk om te weten, er zijn ook een aantal islamitische tradities afgeleid van de Hadith (de overleveringen over de levenswijze van de profeet Mohammed).

  • Nét voor zonsopgang klaar zijn met eten en drinken.
  • Het verbreken van het vasten niet vertragen. Dus zodra je mag eten, ga dan ook eten.
  • Het vasten verbreken met een oneven aantal dadels of een paar slokjes water.
  • Zoeken naar Laylat al-Qadr of de Waardevolle Nacht. Binnen de Islam is dit de nacht dat de profeet voor het eerst een openbaring kreeg. Welke nacht dit precies is, is niet zeker. Wel weten we dat de Waardevolle Nacht ergens in de laatste 10 dagen van de Ramadan valt. Waarom deze nacht zo bijzonder is? Omdat het de waarde van meer dan 1000 maanden heeft. Al je goede daden en gebeden wordt tellen deze nacht extra veel mee. Volgens de traditie, zouden ook alle duivels deze nacht vastgehouden worden.

Hoe vasten moslims op plekken waar de zon niet ondergaat?

Een vaak gehoorde vraag!  Hoe vast je, als je op een plek woont waar de zon niet ondergaat? In het meest noordelijke stuk van Finland bijvoorbeeld, gaat de zon 60 dagen niet onder.

Gelukkig is daar een oplossing voor. Wanneer een vastendag langer dan 20 uur duurt, mag je ervoor kiezen om je te houden aan de tijden in Mekka.

Waar vast men het langst op de wereld?

In Reykjavik, Iceland, wordt er 21 uur en 57 minuten gevast aan het begin van de maand. Bikkels!

Waar vast men het kortst op de wereld?

In Sydney, Australië! Daar duurt het 11 uur en 24 minuten aan het begin van de maand.

Enneh, hoe lang vast je in Nederland?

Dat kan per stad een minuutje meer of minder verschillen, maar in mijn buurt (ik volg de tijden van Vlissingen) vast je 18 uur en 54 minuten aan het begin van de maand.

Wat gebeurt er op het einde van de Ramadan?

Aan het einde van de ramadan is het dan eindelijk Suikerfeest of Eid al-Fitr! Meestal wordt er dan ontbeten met een zoet ontbijt, er wordt gedoneerd aan de armen, men gaat bij familie en vrienden langs om het te vieren, er worden cadeautjes gegeven, en ga zo maar door. Het typische happy-feel wat je hebt met Kerst, is net zo aanwezig bij de moslims bij Suikerfeest!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.