Lifestyle

Wat kost het hebben van een auto?

By  | 

Wat kost het hebben van een auto?

Als je net je rijbewijs haalt wil je het liefst zoveel mogelijk cruisen. Misschien begin je wel net zoals ik (ooit) in de auto van pa of ma. Misschien kun je je zelfs als een krotje veroorloven of wie weet wel al meteen een mooie 2e handse of nieuwe waggie. In deze blog vertel ik je een aantal dingen die ik gaande weg heb geleerd over auto’s kopen, verzekering e.d

Nieuw of tweedehands?

Een nieuwe auto verliest zijn waarde het moment dat je de garage uit rijdt.
Dit is echt zo. Stel je koopt een gouden armband, dan kan de armband na een tijdje zelfs nog voor meer verkocht worden of voor iets minder. Bij een auto is dat niet zo. Je koop hem en huppa de waarde gaat meteen omloog en dan hebben we het echt over duizenden euro’s.
Een goede 2e hands is geen slecht idee. Het voordeel van een gloednieuwe auto is natuurlijk wel dat hij helemaal perfect is en dat je er waarschijnlijk eerst jaren plezier van hebt, voor je een onderdeel moet vervangen.

 

Tweedehands auto kopen op Marktplaats of bij een dealer?

Als je je auto 2-ehands op  marktplaats bij een particulier koopt ben je goedkoper uit. Je betaalt namelijk rechtstreeks aan de verkoper. Bij een dealer betaal je meer omdat de dealer natuurlijk kosten maakt. Een dealer koopt auto’s in, moet een garage en personeel inhuren etc. Maar bij een dealer krijg je vaak wel garantie of kun je garantie bij-kopen. Dit is helemaal niet zo’n slecht idee als je zelf weinig verstand hebt van auto’s of weinig mensen kennis. Mijn man en ik hebben onze beiden auto’s 2e hands gekocht. Die van mij rechtstreeks van een particulier en die van mijn man bij de dealer. We hadden met mijn auto geluk die was vanaf het begin goed. Mijn man’auto was via de dealer, maar daar had hij geen garantie bij gekocht en wat denk je? Meer dan 1.600 euro die hij bij moest betalen omdat na 2 dagen de motor al uitviel en er van alles mis mee was. De dealer wilde ons niet tegemoet komen en dat was heel zuur.

Rechtsbijstandsverzekering wel of niet?

Je hebt rechtsbijstand nodig als je iemand voor de rechter wil slepen omdat je onrecht is aangedaan. Zonder rechtsbijstand moet je alle advocatenkosten etc zelf regelen en dat is een duur grapje. Met Rechtsbijstand wordt een groot deel van die kosten vergoedt. Voorbeeld: Stel je koopt een auto bij een dealer en na een paar dagen is er van alles mis met die auto… en stel de dealer neemt de telefoon niet op of komt met de smoes: ‘Je hebt zoveel korting van ons gehad en gratis winterbanden, nu kunnen we niks meer voor je doen’. In zo’n geval is rechtsbijstand fijn. Of als er een fietser tegen jouw auto rijdt en diegene doet alsof hij het niet gedaan heeft… Dan is het dus super fijn dat je in ieder geval rechtshulp hebt.

Wat kost het hebben van een auto

Verzekeren

Dan heb je natuurlijk nog de autoverzekering. Een WA verzekering is verplicht en ook echt nodig. Als jij dan (per ongeluk) een ongeval veroorzaakt dekt de verzekering die kosten. Overigens heb je dan zelf niets. Dus stel je rijdt tegen een andere auto aan dan is alle schade voor je eigen auto je eigen pakkie aan. Als je wat meer te besteden hebt dan kun dus beter kiezen voor WA plus of WA plus Casco. In dat geval ben je bij schade zelf  ook gedekt en als ze je auto stelen krijg je de dagwaarde terug bij Casco. Dit heb je namelijk bij alleen WA niet. Goed, genoeg stof tot nadenken bij het bepalen van je verzekering. Online staat er ook veel informatie over autoverzekering afsluiten.

Wegenbelasting/Benzine/APK

Als je een auto koopt dan zit je wel meteen vast aan een heleboel kosten. Naast dat de auto zelf geld kost heb je ook maandelijkse lasten. Je betaalt dan ook elk kwartaal wegenbelasting. Een kleine auto kost 25 euro per maand en een grotere al makkelijk 65 euro. Je betaalt een paar tientjes voor je autoverzekering per maand en daarnaast moet je natuurlijk ook benzine betalen. 1 x per jaar moet je je auto ook APK laten keuren. Dit kost ook een paar tientjes en als er wat mis mee is kan het oplopen tot een paar honderden euro’s.

Tot slot

Ik hoop niet dat ik je hebt afgeschrikt met deze blog, maar ik had deze info graag willen weten toen ik net begon met auto rijden. Zelf pak ik zoveel mogelijk de fiets in de buurt, maar voor het werk ben ik een echte autorijder en cruise ik het hele land door. Inmiddels rij ik een Volkswagen Yetta, gekocht 2e hands op Marktplaats voor 12000 euro en ik ben er al heel lang heel blij mee. Ik betaal 65 euro per maand aan wegenbelasting en 42 euro aan verzekering en ik tank 1 a 2x per maand 80 euro. Tot zover de blog: Wat kost het hebben van een auto. Tot de volgende.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.