Lifestyle

Wat zijn veelvoorkomende hand- en polsblessures? 

By  | 

Wat zijn veelvoorkomende hand- en polsblessures? 

Veelvoorkomende hand- en polsblessures zijn niet voor niets veelvoorkomend. We gebruiken onze handen immers 24/7, dus het is niet meer dan logisch dat ze zo nu en dan pijnlijk zijn. Deze klachten kunnen door veel verschillende aandoeningen ontstaan. In dit artikel noemen we daarom de hand- en polsblessures die het meest voor komen. 

Polsbreuk 

Een polsbreuk betekent in principe dat je pols gebroken is. Zo’n fractuur kan optreden wanneer een van de tien botten die met de pols zijn verbonden, breekt. Een breuk in de radius is de meest voorkomende oorzaak van een polsbreuk. Deze polsbreuken treden vaak op na een harde val op een uitgestrekte hand of na herhaaldelijk trauma aan de botten. Ze zijn te zien op een MRI-scan pols, al kunnen deze fracturen ook gevonden worden met röntgenfoto’s. 

Wat zijn veelvoorkomende hand- en polsblessures?
Wat zijn veelvoorkomende hand- en polsblessures? 

Handbreuken

Als je pols kan breken, kan je hand natuurlijk ook breken. Er zitten relatief veel botten in je hand die dus allemaal kunnen breuken. Zo’n bot kan volledig verbrijzelen, maar je kunt ook last hebben van een haarscheurtje. Een handbreuk kan ontstaan door een val, maar ook doordat je je hand verdraait. Is er iets op je hand gevallen? Ook dan kan een fractuur in een bot gebeuren. Ze kunnen bovendien ontstaan door contactsporten en zijn te zien op een total bodyscan

Carpaal tunnel syndroom

Een carpaal tunnel syndroom komt relatief veel voor, maar is niet heel makkelijk om te herkennen. Dit komt doordat carpaal tunnel syndroom komt doordat belangrijke zenuwen in je hand worden samengedrukt doordat je je hand of pols herhaaldelijk gebruikt. Carpaal tunnel syndroom is dus eigenlijk een ontsteking van de pezen, wat kan resulteren in pijn, tintelingen en gevoelloosheid. 

Dislocaties

Dislocaties van het proximale interfalangeale gewricht komen relatief veel voor. Dit gewricht zit boven de knokkel en heeft regelmatig last van letsel als de vinger naar beneden wordt gedwongen of overmatig wordt gestrekt. Vooral sporters hebben vaak last van deze dislocaties, waardoor deze polsblessure ook wel coach’s finger genoemd wordt. Een dislocatie van het PIP-gewricht herken je gemakkelijk door de vervorming.

Duimverstuiking

Duimverstuikingen treden op wanneer de ligamenten die het ondersteunen buiten hun grenzen reiken of scheuren. De meeste verstuikingen hebben betrekking op het ulnaire collaterale ligament dat zich in het knokkelgewricht van de duim bevindt. Duimverstuikingen ontstaan vaak wanneer een sterke kracht de duim weg buigt van de handpalm. Als je duim verstuikt is, kun je je blessure behandelen met ijs en een spalk.